Facebook'ta "Yenilik" mi, "Sansür" mü?

Facebook, seçim sürecine giren Almanya’da yalan haberlerin önüne geçmek için bir adım attığını duyurdu. Kullanıcılar, yalan olduğundan şüphelendikleri haberleri işaretleyebilecek. Ancak bu uygulama, yeni bir sansür olarak da yorumlandı...

Facebook'ta "Yenilik" mi, "Sansür" mü?
Yeni Asır'ın haberine göre Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook, yakın bir zamanda seçim sürecine girecek olan Almanya'da, ABD krizi ile benzer bir olay yaşamamak için sahte haber filtresi özelliğini kullanıma açtı.

Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini sürpriz bir şekilde kazanmasının ardından, Clinton destekçileri bu mağlubiyetin sorumlusu olarak Facebook'u ve Zuckerberg'i göstermişlerdi.

Gerçekler engellendi mi?

Clinton destekçilerine göre, seçim dönemi sırasında Facebook'un haber akış algoritması insanları bir filtre balonu içinde yaşamaya mecbur bıraktı ve bu yüzden Trump hakkındaki gerçeklerin insanlara ulaşması engellendi.

Sosyal medya devi Facebook'un böylesine ciddi bir iddia ile karşı karşıya kalması, çok yakında seçim sürecine girecek olan Almanya'nın alarm durumuna geçmesine neden oldu.

'Sahte haber' filtresi

Financial Times'ın haberine göre Alman milletvekilleri, seçim döneminde özellikle sosyal medya ve internet kanadından yayılabilecek olan gerçeği yansıtmayan haberler konusunda endişe duyduklarını Facebook'a bildirdi.

Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Almanya'nın bu yıl yaşayacağı seçim sürecinin, sahte haberlerle manipüle edilmesinin ülkenin geleceğine karşı bir sabotaj olacağını belirten Angela Merkel, tüm ülkeyi sahte haberler konusunda uyanık olmak konusunda uyarmıştı.

Sansür mü uygulanacak?

Ancak Facebook'un bu konuda attığı adım, tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı vatandaşlar uygulamayı olumlu karşılarken, bazıları ise bunun sansür anlamına geldiğini belirtti.

Bazı kanallardan gelecek haber akışının kesilebileceğini ifade eden vatandaşlar, bu uygulamanın seçim döneminde bazı kesimler tarafından başka amaçlarla kullanılabileceğinin altını çizdi.
Almanya'daki seçimlerde ilk kez hayata geçecek olan uygulamanın bundan sonra kullanılıp kullanılmayacağı ise merak konusu oldu.

Şikayetler incelenecek


Kısa bir süre içerisinde tüm kullanıcılara ulaşacak olan sahte haber filtresi ile kullanıcılar sahte olduğunu düşündükleri haberleri Facebook'a bildirecek. Kullanıcılardan gelen şikayetlerin tamamı, Berlin'de bulunan ve kar amacı gütmeyen bir haber kuruluşu olan Correctiv tarafından değerlendirilecek.