Faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma başlatıldı

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Elazığ ve Tunceli'de 1992 ve 1993 yıllarında şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren, ancak failleri bulunamayan Ayten Öztürk, Avukat Metin Can ve Doktor Hasan Kaya'nın öldürülmesiyle ilgili soruşturma başlattı.

Faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma başlatıldı

Savcılığı harekete geçiren süreç, Ayten Öztürk’ün babası Hıdır Öztürk’ün TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör Alt Komisyonu’na verdiği ifadeyle başladı. Kamuoyunda "Yeşil" kod adıyla bilinen Mahmut Yıldırım ve ekibi tarafından öldürüldüğü iddia edilen Ayten Öztürk ile ilgili ailenin avukatı Cihan Söylemez, dönemin Tunceli valisi, Jitem’in kurucularından Arif Doğan ve Tunceli alay komutanı hakkında Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına 1 Şubat’ta suç duyurusunda bulundu. Başsavcılığa geniş kapsamlı talep listesi sunan Söylemez, savcılıktan Ayten’in öldürüldüğü 49. ve 50. Hükümet dönemindeki ’örtülü ödenekle’ ilgili Başbakanlığa müzekkere yazılmasını istemişti.

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, ilk olarak 27 Temmuz 1992’de Tunceli’de kaybolduktan 11 gün sonra Elazığ Asli Mezarlığı’nda cesedi bulunan Ayten Öztürk’ün ölümüne ilişkin dosyayı Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan isteyerek yeni bir soruşturma başlattı. Ailesi, Öztürk’ün, otopsi raporunu alan ilk cumhuriyet savcısının ve doktorların bilgisine başvurulmasını talep etti. Raporun çelişkilerle dolu olduğuna dikkat çeken aile, 11 gün sonra bulunan ceset için otopsi raporunda en az bir buçuk veya iki ay gömülü kaldığının yazdığına dikkat çekti.

Baba Hıdır Öztürk, komisyona kızının kaçırılmasından önce Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı’nın kendisini makamına çağrıldığını, binanın alt katına indirildiklerini ve kızlarının bir odaya alındığını anlatmıştı. "Kızlarımı odaya aldılar. ’O’nu ’Mahmut Bey’e gönderin’ dedikten sonra sakallı ve sivil giyimli birisiyle görüştürülerek ifade ve adresimizi aldıktan sonra bizi serbest bıraktılar." diyen Öztürk, şöyle ifade vermişti: "Bu görüşmeden sonra 27 Temmuz 992 tarihinde kızım fabrika çıkışı komşusuna oturmaya giderken kaçırıldı. Saat 17.30’da beyaz bir araçla bilinmeyen kişilerce kaçırıldı."

Hıdır Öztürk’ün komisyona verdiği ifade 1990’lı yıllarla anılan ve ’Yeşil cinayetleri’ olarak adlandırılan faili meçhulleri yeniden gündeme getirdi. Savcılık, bununla birlikte 21 Şubat 1993’te Elazığ’da kaybolduktan sonra Tunceli’de ölü bulunan Avukat Metin Can ve Doktor Hasan Kaya ile ilgili dosyaları da yeniden açtı.