Faizsiz garanti sistemi geliyor!

Kredi Garanti Fonu (KGF) 365 bin firmaya 220 milyar liralık kredi kullandırarak dünya rekoruna imza atarken önemli bir atağa geçecek. KGF Genel Müdürü Gergerli, “faizsiz garanti sistemi” için de çalışmalara başladıklarını açıkladı

Faizsiz garanti sistemi geliyor!
Yeni Asır'ın haberine göre ekonomik büyümeye katkısı nedeniyle gündemden düşmeyen Kredi Garanti Fonu, 365 bin firmaya 220 milyar liralık kredi kullandırarak dünya rekoruna imza atarken önemli bir atağa daha geçiyor.

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, "faizsiz garanti sistemi" için de çalışmalara başladıklarını belirterek, günde 4 bin firmaya kefalet verebildiklerini, kredi kullanan firmaların yüzde 64.2'sin A/B reytingli firmalar olduğunu söyledi. Halk Bankası'nın 20 milyar lira üzerinde Hazine garantili kredi kullandırdığını belirten Gergerli, gelecek yıl da 140 milyar liralık kullandırılacak alan olduğunu söyledi.

Fon'un Türk reel sektörü için önemli bir katalizör olduğunu belirten KGF Genel Müdürü Gergerli, şu mesajları verdi:

"Geçmişte yılda bin firmaya garanti veren Fon şu anda günde 4 bin firmaya kefalet verebiliyor. Bazen günde 12-13 bin talebi sonuçlandırdık. Altyapımız günde 15 bin firmaya yanıt verebilir.

FİRMALARA NEFES KREDİSİ

KGF kefaletli krediler, BDDK'nın yaptığı düzenleme ile sermaye rasyosu hesaplamalarında karşılık sıfır olduğu için risk primi ortadan kalktı. KGF aynı zamanda faizleri düşürme aracıdır.

Geçtiğimiz yıl TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde Nefes Kredisi yapıldı.
Toplam 27 bin firma 2.6 milyar lira TOBB nefes kredisi kullandı. Odalar kaynaklarını mevduat olarak bankalara yatırdı. Biz de kefalet sağladık.

Gerçekten nefes oldu. Taksitlerin neredeyse tamamı kapandı. Bu firmalardan sadece 61'i ödemesini (3.8 milyon lira) yapamadı. Yani sadece binde 1.5. Türk insanı borcuna sadık.

Büyüme hepimizin öngördüğünün çok üzerinde yüzde 11. 1 olarak gerçekleşti. Makine teçhizat yatırımlarında büyüme yüzde 15.2. Bu hızlı artış sürecek. Bu veri büyümenin önümüzdeki beş çeyrekte çok rahat devam edeceğini gösteriyor. Büyümede KGF'nin mutlaka etkisi oldu. Kredilerin önemli kısmı işletme kredisi olarak görülüyor. Bunlar 5 yıl vadeli bir yıl ödemesiz kredilerdir. Kredilerin büyük bölümü yatırıma gitti.

220 milyar lira kredi, 365 bin işletmeye kullandırıldı. Önemli kısmı imalat, ihracat, turizme yönelik oldu. Bunun yüzde 31'i imalat sanayine kullandırıldı. Yaklaşık 7 bin 500 firma ihracatın finansmanı için 27.5 milyar, turizm sektörüne de 6.2 milyar lira kredi kullandı.

Bunun yüzde 54'ü ilk defa kullandırılan krediler. Kredilerin yüzde 74'ünü KOBİ'ler kullandı.

KADINLARDA PARAMIZ HİÇ BATMADI

Kadınlar taahhütlerine bağlı, vadesinde borçlarını ödüyorlar. Kadınlarda hiç paramız batmadı.

GÜNEY KORE'Yİ GERİDE BIRAKTI

Kredi kullandırdığımız firmaların yüzde 64.2'si A-B reytingli firmalar. 42 milyar dolarlık büyüklükle dünyanın en büyük kredi garanti firması Güney Kore'nin KODİT firmasını geçtik. Dünyanın en büyük kredi garanti fonu haline geldik."