FETÖ/PDY ile korkutarak 7.5 milyon TL vurdular!..

Özellikle yaşlıları “FETÖ’yle irtibatın var” diye korkutup 52 kişiyi 7.5 milyon TL dolandıran Şanlıurfa merkezli çete çökertildi.

FETÖ/PDY ile korkutarak 7.5 milyon TL vurdular!..
Habertürk'ten Serdar Kulaksız'ın haberine göre insanların zaaflarını ve korkularını kullanmakta ustalaşan dolandırıcılar, son dönemde FETÖ/PDY yalanıyla özellikle yaşlı ve kadınları korkutarak ellerindeki paraları, ziynet eşyalarını alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan dolandırıcı çetesiyle ilgili iddianamede çok önemli bilgilere yer verildi. Polisin teknik takibi sonucu ortaya çıkarılan telefon dolandırıcılığı çetesinin, 3 Ocak-25 Nisan 2017 tarihleri arasındaki 4 aylık sürede 52 dolandırıcılık yaptığı öğrenildi. Toplam dolandırılan paranın miktarı ise 7.5 milyon TL’yi buldu. İddianameye göre dolandırıcılar, kurbanlarını, ‘FETÖ ile bağlantılarının tespit edildiği’ yalanıyla korkuttu, hukuki yaptırımlardan kendilerini kurtaracakları vaadiyle kandırarak para, ziynet eşyası, döviz aldı ve taşınmaz mallarını sattırdı.

ÖRGÜT YAPILANMASI

İddianamede çetenin yapılanması şöyle anlatıldı: “Çetenin en üstünde örgüt lideri bulunuyor. Bir alt basamakta ise organizasyondan sorumlu saha lideri var. Örgüt Şanlıurfa merkez ve Akçakale İlçesi’nde yoğunlaşıyor. Örgütte her il için en az bir yardımcı görevlendiriliyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde birden fazla yardımcı bulunuyor. Yardımcılar, örgüt elemanlarını tespit ediyor ve en az 2 kişiden oluşan gruplar oluşturuyor. Bu kişilerin bir kısmı hesap sahibi, bir kısmı mağdurdan para ve altınları alan kişiler. Bir kısmı ise dolandırılan paraları alarak otobüs, uçak veya araçla Şanlıurfa’ya transfer etmekte görevli kişiler. Şüpheliler genellikle açık hatlı diye tabir edilen başkalarının kimlik bilgileri kullanılarak alınan eski model telefonlar kullanıyor.”

TELEFONA VİRÜS


İddianameye göre, şüpheliler örgüt liderlerinin planladığı eylemler için altyapı oluşturuyor. Bunun için bilgisayar, cep telefonu, telefon hatları temin ediliyor. Şüpheliler tarafından, mağdurların telefon ve bilgisayarlarına ‘skype, x-lite, x-voip’ gibi özel programlar yükleniyor. Bu yolla kandırdıkları kişilerin telefonlarına virüs gönderiliyor. Vatandaşa telefonda psikolojik baskı yapan çete, mağdurlardan 155’i arayıp verilen isim ve sicili kontrol ettirmelerini istiyor. Telefonu hack’lenmiş olan mağdurlar, polisi aradıklarını düşünerek çete üyeleriyle konuşuyor. Bu iş için de diksiyonu düzgün, telefonda mağdurlarla konuşabilecek kişiler kullanılıyor.

PARAYI AKLIYORLAR

Çete, dolandırıcılıkla elde ettiği paralardan, en alt kademedekilere ‘harçlık’ adı altında yüzdelik para ödüyor. Bir üst kademedekilere yüzde 5-10 arasında ödeme yapılıyor. Kalan kısım ise örgüt liderine gönderiliyor. Örgüt lideri tarafından ev, araba, arsa gibi mallar alınarak para aklanıyor. İddianameye göre; liderliğini Tarbus lakaplı İbrahim U.’nun yaptığı suç örgütünde Halil B. örgüt yardımcısı olarak yer alıyor.

Soruşturma kapsamında 22 şüpheli tutuklanırken, savcılık 42 şüpheli hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olmak, nitelikli dolandırıcılık” suçlarından 3 yıl ile 516 yıl arasında hapis talep etti.

EVLERİNİ SATTIRDILAR

İddianamede, dolandırılan mağdurlarla ilgili bilgilere de yer verildi: “Bir karı-koca, Diyarbakır’da kimlikleri kullanılarak yüklü miktarda para çekildiği, olayla ilgili operasyon yapılacağı ve polise yardım etmeleri gerektiği söylenerek kandırıldı. Şüpheliler, A.İ.’den evdeki altın ve paraları adli emanete teslim etmeleri gerektiğini söyleyerek 113 bin TL aldı. Eşi T.İ.’den ise Maltepe’teki evlerini söyledikleri emlakçıya satmasını ve parayı da kendilerine teslim etmesini istedi. T.İ. de evi 300 bin TL’ye sattıktan sonra parayı çetenin belirlediği yere bıraktı.” Şüphelilerden Halil B., Mehmet K. ile yaptığı görüşmede “Bugün durumumuz iyi, adamlarımız iyi, kese kese kaldırıyoruz” diyor. Şüpheli Emrah K. ile Halil B. arasındaki görüşmede ise dolandırılan altınlardan birkaçının eksik olduğu konuşuluyor.

‘İSTEDİKLERİ NUMARAYA YÖNLENDİREBİLİRLER’

Adli bilişim uzmanı Mustafa Sansar, kötü niyetli kişilerin çeşitli yazılımlarla istedikleri cep telefonlarını kontrol altına alabileceğini belirterek, “Dolandırıcıların sık kullandığı bir yöntem. Mağdur kişilerin telefonlarına mesaj, mail, ileti olarak yazılım gönderiyorlar. İletinin tıklanması ile karşı taraf telefonunuzu ele geçiriyor. Bu sayede sizin arama yaptığınız numara otomatikman yönlendirilme ile karşı tarafın istediği numaraya yönlendirilebiliyor” dedi.

Sansar, “Dolandırıcıların kullandığı ve sanat santral olarak bilinen programlardan x-voip, IP üzerinden ses verisi gönderilmesidir. Bu, ücretsiz uluslararası telefon görüşmesi yapmanın bir yolu. Diğer bir ifadeyle, x-voip bilgisayarınız üzerinden telefon görüşmesi yapmaktır. X-lite ise internet üzerinden telefon görüşmeleri yapmanızı sağlayan bir internet telefonu programıdır. X-lite, özellikle çağrı merkezleri gibi bilgisayar başında telefon görüşmeleri yapılan ortamlarda fiziksel telefon hattı ve telefon cihazına ihtiyaç duymadan softphone olarak hemen kurulup kullanılabilir” diye konuştu.