Fiber yaygınlaşmazsa 5G iyi sonuç veremez

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, iyi bir 5G şebekesi oluşturmak için fiber altyapısının tamamlanması gerektiğini söyledi.

Fiber yaygınlaşmazsa 5G iyi sonuç veremez
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Erkan “Fiberi yeterince yaygınlaştıramazsak 5G’ye geçsek bile iyi bir sonuç elde edemeyebiliriz. Bu teknolojiler bir halka gibi birbirine bağlı şekilde gelişiyor. Bu halkalardan birisi çok zayıf kalırsa, bu sistem düzgün çalışmaz” dedi.

5G yatırımının 4G’nin yaklaşık 10 katı olacağını, fiber altyapının tamamlanması için 13 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini söyleyen Murat Erkan “Toplam 13 milyar dolar harcanması lazım ki 3 operatör yeterli fiber altyapıyı 3’ü birden götürsün. Eğer bu yatırımı ortak yaparsak 2,5-3 milyar dolara düşüyor. Herkes kendi altyapısını tek yapmak yerine ortak yapmaya karar verirse Türkiye ekonomisine 10 milyar dolar civarında bir fayda çıkmış olacak. Bu 10 milyar dolar başka şeylere yatırabilir. O yüzden de bir ortak altyapı olmalı. Rekabeti altyapıda yapmak yerine rekabeti üst yapıda hizmette ve servislerde yapalım. Bu konuda bir takım anlaşmalar yapılmasına rağmen çok ilerleyemedik. Biz yine de Türksat ve Vodafone ile altyapı paylaşım sözleşmesi imzaladık. Şu anda da birbirimizin şebekesini kullanmaya başladık” dedi. Turkcell’in bu yıl 25. yılını kutladıklarını hatırlatan Erkan “İlk çeyreğe iyi başladık. Gelirimiz yüzde 19,2 artarak 5,7 milyar liraya ulaştı. İlk çeyrekte elde ettiğimiz 1,2 milyar liralık net kârın 770 milyon lirası Fintur Holdings BV’nin satışından kaynaklandı. Finansal yönetim ekibimiz çok başarılı işler ortaya koydu. Kurdan çok az etkileniyoruz. Hedge ve uzun dönemli borçlanma stratejileri ile kur hareketlerini minimum hasarla atlatıyoruz” diye konuştu.