Filo tamamlandı, atak zamanı!...

Milli imkanlarla üretilen taaruz tipi ATAK helikopterlerden sekizi TSK'ya teslim edilmişti. Şimdi ilk partide yer alan dokuzuncu helikopter de envantere girdi. Böylece filo tamamlandı. Bundan sonra sırada 50 helikopter daha var...

Filo tamamlandı, atak zamanı!...
Akşam'dan Mahmut Gürer'in haberine göre Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), taktik ve taaruz amaçlı operasyonlarında kullanılmak üzere projelendirilen ve tamamen milli imkanlarla üretilen "ATAK" helikopterlerde, dokuz helikopterden oluşan ilk parti teslimat tamamlandı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ), tarafından üretilen yerli helikopterlerden sekizi daha önce tamamlanarak teslim edilmişti. İlk parti teslimatta yer alan dokuzuncu ATAK helikopter de, son testlerinin tamamlanmasının ardından TSK'ya teslim edildi.

59 HELİKOPTERE ÇIKACAK

Böylece, Karar Kuvvetleri Komutanlığı'nın (KKK) emrinde görev yapacak dokuz helikopterlik ilk filo tamamlanmış oldu. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma gereğince, önümüzdeki beş yıl içinde 50 ATAK helikopter daha üretilerek TSK'nın envanterine girecek. Buna göre en geç 2020 yılında toplam 59 ATAK helikopter KKK emrine tahsis edilmiş olacak.

CİRİT VE MIZRAK DA VAR

Ağırlıklı olarak terörle mücadelede görev yapacak olan ATAK helikopterler, manevra kabiliyeti ve teknik özellikleriyle biliniyor. ATAK helikopterlerin teknik ve silah donanımları da, tamamen milli imkanlarla üretiliyor. Savunma sanayii sektöründe "T124-ATAK" adı ile tanınan helikopterlerde, kilometrelerce uzaktan hedefe kitlenerek atış yapabilen lazer güdümlü "Cirit" füzesi ve "Mızrak" adlı tanksavar füzesi de bulunuyor.

ORTADOĞU'DAN TALEP

TUSAŞ'IN Ankara tesislerinde üretilen ve maksimum görüş kabiliyetine sahip "TANDEM" adı verilen özel kabinden oluşan ATAK helikopterler için, başta Katar olmak üzere Ortadoğu ve Asya'daki çok sayıda ülkeden de talep geldiği belirtildi.

GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Polonya Silahlı Kuvvetleri'nin taarruz helikopteri ihalesinde de yer alan ATAK Helikopteri'nin Polonya semasıyla ilk buluşması, 22-23 Ağustos'ta Radom Havacılık Fuarı'nda gerçekleşecek. Ziyaretçiler, ATAK' izleme fırsatı bulacak.

Ağırlıklı olarak terörle mücadelede görev yapacak olan ATAK helikopterler, son dönemde artan terör olayları sonrası yapılan operasyonlarda yer almaya başladı.

İKİ MOTORLA SAATTE 300 KM HIZ YAPIYOR

Saatte 300 kilometreye yakın hız yapabilen ve 292 beygir gücünde iki ayrı motoru bulunan ATAK helikopterler, 90 dereceye yakın açılarla yükselme, dalma, burun ya da kuyruk sabit kalacak şekilde kendi etrafında dönme ve yana uçuş gibi helikopterler için zor kabul edilen manevraları başarıyla gerçekleştiriyor. Ortalama görev ağırlığıyla 274 kilometre hıza ulaşabilen ATAK, standart yakıt ile 3 saat havada kalabiliyor ve 519 kilometre menzile ulaşabiliyor.