Firari FETÖ'cü Akın İpek'e ev hapsi!

Firari FETÖ'cü Akın İpek'e Londra'da ev hapsi verildi.

Firari FETÖ'cü Akın İpek'e ev hapsi!
Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) "çatı davası"nın firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek'e Londra'da ev hapsi cezası verildi. Akın İpek kısa bir süre önce Londra’da görüntülenmişti.

Kent merkezindeki "Temple" semtindeki lüks, tarihi binada bir ofisi merkez olarak kullanan İpek’in, kentin finans merkezi The City’de ve Gray's Inn Road’da da birer ofisi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta gerçekleşen Londra ziyaretinin hemen arkasından firari FETÖ sanığı Akın İpek'in iade süreci ile alakalı çarpıcı gelişmeler ortaya çıktı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iade talebi üzerine başlatılan süreçte İngiliz mahkemesi konuyu 26 Haziran'da usulden inceleme başladı. Ancak o tarihe kadar firari FETÖ sanığı Akın İpek'in kaçmaması için bir dizi önlemler alındı.

Önce incelemesini yapan Londra mahkemesi, Adalet Bakanlığı'nın iade talebini İngiliz Kanunları'na uygun buldu. Mahkeme, firari FETÖ sanığı Akın İpek'in iade edilp edilmeyeceğien eylül ayında yapacağı 4 günlük duruşma sonunda karar verecek.

YAKALAMA KARARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinden 9 gün sonra firari FETÖ sanığı Akın İpek hakkında yakalama kaarı çıkartılarak mahkemeye getirildi. Mahkeme, Akın İpek'i 50 bni pound nakdi kefalet ve aksine hareket etmesi hareket etmesi halinde tutuklanacağı ve tüm mal varlığına el konacağı ihtarıyla serbest bıraktı.

Mahkeme, İpek'in geçerli pasaportunu İngiliz makamlarına teslim etmesine karar verdi ve başka belge almasını da yasakladı. Ayrıca cep telefonunun 24 saat açık olmasına da karar verdi. mahkeme iş seyahatleri de dahil olmak üzere Akın İpek'in Londra'dan ayrılmamasını, evinden başka bir yerde geceyi geçirmemesine karar verdi.

ERSAN ŞEN: "BU YARGILAMA SÜRECİNİN BAŞLANGICI..."

Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, Akın İpek hakkındaki bu karar için, "FETÖ/PDY'de önemli mesele 17/25 Aralık'ta yurt dışına gidenler veya dönmeyenlerle ilgili çalışma yapılması ve iade süreçlerinin gerçekleşmesi. Bu şahısların Türk adaleti önüne çıkarılması gerekiyor. Önemli bazı ülkelerde bu yapı terör örgütü olarak tanınmıyor. Ancak bu bilgi bunun önünün açıldığına işaret ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikili temaslarından kaynaklanan bir sürecin başlangıcıysa, bu yargılama süreçlerinin ciddi bir şekilde devam edip, adalet önüne çıkarılacağının göstergesi olacaktır" dedi.

DAVALARI KAYBETTİ

İngiltere Yüksek Mahkemesi İpek'in şirketin varlıklarını kişisel hukuki masrafları için kullanmasına izin vermemişti. Mahkeme, Koza Altın’ın İngiltere’deki iştiraki Koza Ltd’in İpek’in kişisel hukuki mücadelesini finanse etmek zorunda olmadığına hükmetmişti. Alınan kararda İpek’in, şirkete ait on milyonlarca doları banka dekontları ve diğer belgelerle sakladığının kanıtlanması etkili olmuştu.

FETÖ çatı davasının firari sanığı Koza Holding eski yöneticisi Hamdi Akın İpek, kardeşi Cafer Tekin İpek ile annesi Melek İpek'in de aralarında bulunduğu 45 sanığın yargılandığı Koza İpek Holding davasının da sanıkları arasında bulunuyor. Firari Akın İpek hakkında yakalama kararları bulunuyor.

İpek, "terör örgütü yöneticiliği, terörizmin finansmanı, zimmet ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından hakkında başlatılan ceza soruşturması sırasında verilen, arama, el koyma ve kayyum atama kararları nedeniyle adil yargılanma ve mülkiyet hakları ile ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Mahkeme, İpek'in, adil yargılanma, ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği iddialarını "kabul edilemez" bulmuş ve mülkiyet hakkının ihlal edilmediğine karar vermişti.