Formül: "Diyet yap ve uzun yaşa"

Hepimizin en büyük isteği ailemizle uzun süre sağlıklı vakit geçirmektir... Bunun yolu da elbette sağlıklı beslenmekten geçer...

Formül: "Diyet yap ve uzun yaşa"
Seren Aksüs'ün Akşam'ya yayınlanan yazısı...

Tüm araştırmalar gösteriyor ki diyet yapıp kilosuna ve yediklerine dikkat eden insanlar çok daha uzun süre ve sağlıklı yaşıyor. Peki, diyet yaparken nelere dikkat etmemiz gerekecek? 

KENDİNİ TANI VÜCUDUNU BİL

Her insanın kendine özgü bir metabolizması var. Kiminin kan şekeri yüksekken, kiminin normal, kiminin de tiroit problemi var. Kiminin böbrek taşı var, kiminin tansiyonu yüksek iken. Kiminin kolesterolü fazla... Siz de hangileri ne durumda öncelikle bunu tespit etmeli, hem ilaç hem beslenme tedavinizi buna göre oluşturmalısınız... Kendinizi tanıdıktan sonra diyetisyeninizle birlikte oluşturacağınız beslenme planı hem hastalığınızın tedavisini iyileştirirken, ilaçlarınızın etkinliğini de arttıracaktır. Yaşam tarzınız, gün içinde gıdaya ulaşabilme imkânının, mevcut hastalıkların, aktiflik seviyen hepsi günlük öğün sayını belirlemede önem taşır. Günde 2-3 ana öğün, 2-4 ara öğün toplamda 5-7 öğün arasında sıklığı belirleyebilirsiniz. Uyanmanıza takiben kahvaltınızı hemen de yiyebilirsiniz, ara öğün yapıp öteleyebilirsiniz de. Bu tercihlerin tamamı yaşam enerjinizi en üst seviye taşımak, gün içi islerinizi en rahat şekilde halletmenizi sağlamak içindir. Ne kadar rahat olursanız o kadar az stres olursunuz, ne kadar az stres o kadar uzun yaşam demektir. Uzun yaşam ailenizle geçirilecek sağlıklı bir ömür anlamına gelir.

İDEAL DEĞİL, SAĞLIKLI KİLO

İlla ki olmanız gereken ideal kilo da olmanız gerekmez. Sizin için tavsiye edilen kilo yaşınıza göre oldukça az kalabilir. Önemli olan kendinizi iyi hissettiğiniz, ideale yakın sağlıklı kiloda olmanız. Elbette bu hedef idealinden 20 kg fazla olamaz. Ortalama 5-6 kg fazla kabul edilebilir. Örneğin ideal kilonuz 80 ise 85-86 kilo kabul edilebilir. Burada iki şey önemli, birincisi vücudunun alıştığı ve taşıyabileceği kiloyu bulmanız. İkincisi bu kiloyu dizlerine, kalbine zarar vermeyecek seviyede tutmanız. Pek çok araştırma bireylerin kilosunu azaltamasa bile tahlilleri yaptırıp gerekli ilaç ve destek tedavileri aldığında daha uzun ve sağlıklı yaşadığını gösteriyor. 100 kiloda olan iki bireyi ele alalım. Biri tahlillerine düzenli baktırıyor ve ilaçlarını düzenli alıyor olsun. Diğeri gene 100 kiloda ama kendine hiç dikkat etmiyor olsun. Aynı kilo ve hatta aynı yaşta olsalar bile, tahlillerini yaptırarak, ilaçlarını alan bireyin yaşam süresi diğerine göre çok daha uzun olacaktır.

SEVDİKLERİNİZLE KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİN

Tüm bu ön hazırlık, sevdiklerinize rahatça odaklanabilmeniz, kaliteli vakit geçirebilmeniz için... Huzurlu ve mutlu bir şekilde aile bireyleri ve dostlarınızla geçirilen vakit, vücutta mutluluk hormonunu arttırırken, stres hormonunu azaltacaktır. Bu da uzun yaşamanın sırlarından biridir. Dostlarınızla açık hava yürüyüşü, kahve molası, cay keyfi... Hepsi olur. Yeter ki birbirinizin gözünün içine bakarak, aynı havayı teneffüs ederek iki çift lafın belini kırın... Seveceğiniz fiziksel aktiviteyi bulmak için denemeler yapın. Yürüyüş, bisiklet, imkân varsa yüzme... Bireysel olarak yapabileceğiniz, sakatlanma riski düşük aktivite bizim için tamamdır. Bunu bulmak için bir miktar çaba göstermenizi rica ediyorum. Devamında ise istikrar gerekecek. Seçeceğiniz, sevdiğiniz etkinlikleri her gün (en uzak günaşırı) en az 30-40 dakika yapmanızı isteyeceğim... Düzenli yapılan fiziksel aktivite hem dolaşımı hızlandırır hem vücudunuza oksijen girişini hızlandırır. Tüm bunlar yaşlanmanızı erteler. Çok daha dinç ve genç gözükmenize, uzun yaşamanıza yardımcı olur.

BEYNİNİZİ DİNÇ TUTUN

Bedeninize bakacağınız, sağlıklı olmak için yapacağınız bakımlar ve alacağınız bu tedbirler elbette beyninizi de dinç tutacaktır. Bir de bunu gün içi etkinliklerle desteklediğiniz zaman tamamdır. Yaşıtlarınızla birlikte oynayacağınız iskambil, tavla, satranç gibi oyunlar beyninizin kanlanmasını arttırır. Sizi her daim zinde ve bilincinizi açık tutar. Günlük islerinizi kendiniz yapmaya çalışın. Yakınlarınızın telefon numaraları, market siparişleri, alışveriş listesi gibi gündelik yaşam işlerinizi ezberden yapmak bu konuda size yardımcı olacaktır.

BALIK VE YEŞİLLİK

Kırmızı et yerine bilhassa balık tüketimiz ve yanına alacağınız yeşillik hem kan değerlerinizi hem bedeninizi toparlar. Uzun yaşamın sırlarından biri az kırmızı et, bol sebze ve yeşillik tüketmektir. Lifli gıdalar damarın içini sünger gibi temizleyerek kan yağlarından kurtulmanıza yardımcı olur. Vücudunuz lifli gıdaları dışkıyla atar. Sağlıklı dışkılama sağlıklı bir yaşam demektir. Günde 1-2 (en uzun günaşırı) büyük tuvalete çıkmanız en doğru dışkılama sıklığıdır. Tüm vücudun yüzde 60’ı sudur. Bu su 2-3 günde bir içtiğiniz suyla yenilenir. Bu yüzden her gün, günde 7-8 kez bu ihtiyacınızı karşılamalısınız. Yeteri kadar su içen bir bireyin vücudu da gençtir, zihnide... Hafızası daima aktiftir. Yasadığı çağdaki olayları, etrafında olup bitenleri takip eder, doğru yorumlar. Tüm bunlar yaşlanmayı geciktirir. Uzun yaşamın kapılarını acar…

Uzun yaşam diyet özeti

Günde 2-3 litre su

Günde 2-3 kez sebze/salata

Günaşırı 30-40 dk. aktivite

Haftada 2-3 kez balık

Yılda 1-2 kan tahlili

Gereken ilaçları ve destekleri al

Haftada 1-2 dostlarınla vakit geçir

Haftada 1-2 zekâ oyunu oyna

İdeal kilona yaklaşmaya çalış

SEREN AKSÜS / AKŞAM