Funda Öğretmen’in ‘fısıltı’ orkestrası!

Müzik Öğretmeni Funda Ceylan, işitme engelli çocuklardan oluşan Fısıltı Ritim Grubu’nu kurdu.

Funda Öğretmen’in ‘fısıltı’ orkestrası!
Vatan'dan Esra Can Sinav'ın haberine göre duyma yetisi olmayan çocuklara önce işaret dilini öğretti. Ardından vücut diliyle müziği hissetmelerini sağladı. 30’a yakın konser verdiler.

İstanbul Mimar Sinan İşitme Engelliler Okulu’nda Müzik öğretmenliği yapan Funda Ceylan, duyma yetisi olmayan çocuklara ilk önce işaret dili öğretti. Ardından çocukların vücut diliyle müziği hissetmelerini sağladı. Çocuklara işaret diliyle müzik öğreten Ceylan, Fısıltı Ritim Grubu’nu kurdu. Çocukların hoparlörden çıkan titreşimleri kalp ritimleriyle hissetmelerini sağlayarak müzik yapmaya başladıklarını söyleyen Ceylan, bunun için 5 yıl boyunca beden perküsyonu çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.

Özgüvenleri arttı

Bu metodu öğrencilerle birlikte öğrenen Ceylan, bu sayede çocukların çevredeki sesleri de ayırt etmeye başladıklarını ve 30’a yakın konser verdiklerini belirtirken şunları söyledi: Öğrencilerimizin, bu çalışmaları yaptıktan sonra daha fazla özgüven kazandıklarını gördüm. İşiten, konuşan akranlarından çekiniyorlardı ve uzak duruyorlardı. Bu çalışmaları işiten, konuşan okullarda yaptıktan sonra gördük ki hepsi birlikte bir araya geliyorlar.

O çocuklar da işitme engellilerin bu tarz etkinlikler yapabildiklerini, kendilerinden çok da farklı olmadığını görüyorlar ve bu şekilde daha güzel bir iletişim sağlıyorlar. Böylece iletişimdeki engeli kaldırıyoruz. Funda Ceylan’ın öğrencileri geçen yıl mezun oldu. Funda Öğretmen ise Turkcell’in katkılarıyla yeni enstrümanlarla donatılmış müzik odasında, daha fazla çocuğun hayatına dokumayı hedefliyor. 

Funda Öğretmen’in ‘fısıltı’ orkestrası!

Funda Öğretmen’in ‘fısıltı’ orkestrası! - Resim : 2

Funda Öğretmen’in ‘fısıltı’ orkestrası! - Resim : 3