Gelinini öldüren kayınpedere haksız tahrik indirimi!

Adana’da 17 yaşındayken halasının oğlu M.C.Ö. ile evlendirilen 1 çocuk annesi Meltem Özdaş, kayınpederi tarafından Diyarbakır'da öldürülmüştü...

Gelinini öldüren kayınpedere haksız tahrik indirimi!
Milliyet'te yer alan habere göre Diyarbakır'da kayınpederi tarafından, ilişkisi olduğu iddia edilen Mehmet Işık ile birlikte Kalaşnikof tüfekle öldürülen ve ailesinin sahip çıkmaması üzerine kadın örgütlerince toprağa verilen 21 yaşındaki Meltem Özdaş davası karara bağlandı. Kayınpeder Rafik Özdaş’ı önce 2 kez ömürboyu hapis cezasına çarptıran mahkeme, sanığın cinayetleri ’haksız tahrik altında işlediği’ gerekçesiyle cezayı 25 yıla indirdi.

Adana’da 17 yaşındayken halasının oğlu M.C.Ö. ile evlendirilen 1 çocuk annesi Meltem Özdaş, 17 Şubat 2014 günü Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde kayınpederi Refik Özdaş tarafından, ilişkisi olduğu iddia edilen 32 yaşındaki Mehmet Işık ile birlikte Kalaşnikof tüfekle taranarak öldürüldü. İki kişiyi öldürdükten sonra polise teslim olan Refik Özdaş tutuklanırken, ailesinin sahip çıkmadığı Meltem Özdaş’ın cenazesi dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve kadın örgütleri tarafından toprağa verildi. Olayla ilgili soruşturma yapan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 52 yaşındaki Refik Özdaş hakkında ’kasten öldürme’ suçundan iki kez ömürboyu hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

'YENİDEN OĞLUMA DÖNDÜ BARIŞTILAR'

İddianamenin kabulünün ardından tutuklu sanık Refik Özdaş’ın yargılaması Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. İfadesinde oğlunun Ankara’da çalıştığını belirten Refik Özdaş şunları anlattı:

"Meltem Adana’da ailesine yakın bir yerde oturuyordu. 5-6 ay önce eşim Meltem’in kaçırıldığını söyledi. Bunun üzerine Adana’ya gittik. Meltem’in annesi kızının kapı komşuları Mehmet Işık ile kaçtığını söyledi. Oğlumun polise giderek müracaatta bulunmasını istedim. Sokakta sigara içerken iki genç yanıma geldi. Gelinimin yerini bildiklerini söyleyerek, beni bir yere götürdüler. Birden etrafımı kalabalık bir grup sardı. Beni ağır şekilde yaraladılar. Polisler ihbar üzerine gelip beni hastaneye götürdü. Bu olayda bacağım sakatlandı. Bir süre sonra Meltem beni gizli numaradan aradı. Ağlayarak, ’Baba kendi isteğimle gitmedim. Bana bir şey içirdiler. Dengem yerinde değil. Gelirsem bana kötülük yapmanızdan korkuyorum’ dedi. Oğlum onu kabul ederse benim de kabul edeceğimi söyledim. 2- 3 gün sonra oğlum arayarak Meltem’in İstanbul’da yanında olduğunu söyledi. Ben de İstanbul’a giderek barıştıkları için onları Alanya’ya tatile götürdüm. Sonra Bismil’e döndük ve hep beraber yaşamaya başladık. İki ay mutlu bir şekilde yaşadık."

EVİMİZİN ÖNÜNE ARAÇLA GELDİ


Olaydan önce gelininin gizlice telefonda konuştuğunu öne süren Refik Özdaş şöyle devam etti:

"Merak edip kendisini rahatsız eden birinin olup olmadığını sordum. Her seferinde ailesi ile görüştüğünü söyledi. Olay günü Meltem birkaç kez telaşlı şekilde benim odama girip baktı. Ben çocuklara baktığını düşünüyordum. Dış kapının sesini duyunca evde bulunan ruhsatsız tüfeği yanıma aldım. Yola baktığımda bir tane araç gördüm ve gelinimin bu araca doğru gittiğini fark ettim. Evime baskın yapılacağını düşündüğüm için şoför mahalinde bulunan kişiye silah ile seri ateş ettim. Kaç tane mermi gittiğini bilmiyorum. Daha sonra dışarı çıktım ve araca doğru giderek ön kapıyı açtım. Araçtaki kişinin Mehmet Işık olduğunu görünce kendimi kaybettim. ’Benden ne istiyorsun’ diye bağırdığım sırada elim tekrar tetiğe gitti. Kafasına birkaç el daha sıkmış olabilirim. Bu sırada Meltem aracın arka tarafından çıktı. Evin girişine doğru gidiyordu. Ben kaçtığını düşünerek ona seri ateş ettim. Sonra teslim oldum."

İKİ SAVCI FARKLI GÖRÜŞ BİLDİRDİ


Yargılama sırasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı olayın gelişimi ve tüm anlatımlar dikkate alındığında eylemin haksız tahrik altında işlendiğinin ortaya çıktığını belirterek sanık Refik Özdaş’a ceza indirimi yapılmasını istedi. Davanın bir sonraki celsesinde mahkemeye atanan savcı ise haksız tahrik uygulanmamasını isteyerek sanığın iki kez ömür boyu hapisle cezalandırılmasını talep etti.

ÖNCE ÖMÜRBOYU, SONRA ’HAKSIZ TAHRİK’ İNDİRİMİ

Davayı karara bağlayan mahkeme sanık Refik Özdaş’ı Meltem Özdaş ve Mehmet Işık’ı ’kasten öldürme’ suçundan 2 kez ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Eylemin haksız tahrik altında işlendiğini dikkate alan mahkeme sanık Özdaş’ın iki cinayetten toplam 30 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanığın yargılama sürecindeki davranışları ve suçunu samimi olarak itiraf etmesini dikkate alan mahkeme cezanın 25 yıla indirilmesine hükmetti. Mahkeme sanık Refik Özdaş’ı olayda kullandığı Kalaşnikof silahı taşımak suçundan da 4 yıl 2 ay hapis ve 20 taksitle 8 bin 320 lira adli para cezasına çarptırdı.

MAHKEME BAŞKANI’NDAN MUHALEFET ŞERHİ

Refik Özdaş’a haksız tahrik indirimi uygulanması nedeniyle Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı karara muhalefet şerhi koydu. Bu dosyada haksız tahrik indirimi uygulanamayacağı belirtilen muhalefet şerhinde "Maktüllerin sanığa yönelen ve haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasını gerektirir haksız bir fiilleri bulunmadığından haksız tahrik indirimi uygulanmamalıdır" ifadesi yer aldı.