Genç Diren'in katili serbest!..

ABD’nin Montana eyaleti Missoula şehrinde uluslararası değişim öğrencisi olarak öğrenim gören Türk genci 17 yaşındaki Diren Dede, gece yarısı garajına girdiği Amerikalı Marcus Kaarma tarafından başından vurularak öldürülmüştü.

Genç Diren'in katili serbest!..

Türk asıllı Diren Dede isimli lise öğrencisini ABD’nin Montana eyaletinde ‘hırsız’ vuran zanlı Markus Kaarma kefaletle bırakıldı

Hamburg’da yaşayan Türk asıllı Diren Dede, Alman değişim programı öğrencisi olarak geçen yıl ağustos ayında ABD’nin Montana eyaletine bağlı Missoula kentine gelmişti. Big Sky High Lisesi’nde eğitim gören 17 yaşındaki genç, pazar günü yerel saatle 00.30’da bir garajda öldürüldü. Polisin olayla ilgili olarak 29 yaşındaki Markus Kaarma isimli bir kişiyi gözaltına aldığı bildirildi. Kaarma’nın ifadesini manşetlere taşıyan yerel medya, Kaarma’nın Dede için tuzak kurduğunu belirtti.

‘Ev sahibinin hakkı var’

İfadeye göre Kaarma, “Hafta boyunca evime iki kez hırsız girdi. Ben de evimi ve çevresini 24 saat gözetleyecek bir kamera sistemi kurdurdum. O gece de garajın kapısını açık bırakarak hırsızı bekledim. Alarmın çalmaya başlamasıyla bir ‘davetsiz misafir’in geldiğini fark ettim. Elimi geçirdiği av tüfeğiyle karanlıkta görmeden ateş ettim ve Dede’yi öldürmüştüm” sözlerini kullandı.

Montana eyaletinde geçerli olan ‘Kale Doktrini’ne göre, özel mülkün tacizine karşı evsahibinin kendisini korumak için öldürmeye kadar hakkının bulunduğu belirtiliyor. Ancak kanuna göre olay anında verilen kararlar bu kanunu destekliyor. 30 bin kefalet ile serbest yargılanacak olan Kaarma hakkında 10 yıl ile 100 yıl arasında hapis cezası istendi.