Gençlerdeki kalp krizi önlenebilir!

Denizli Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Güray Şıracı, son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının önüne geçilebilmesi için çocukluktan itibaren sağlıklı yaşam tarzının benimsenip uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Gençlerdeki kalp krizi önlenebilir!
Yeni Asır'da yer alan habere göre Denizli Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Güray Şıracı, son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının önüne geçilebilmesi için çocukluktan itibaren sağlıklı yaşam tarzının benimsenip uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Dünyada tüm ölüm nedenleri arasında birinci sırada kalp-damar hastalıklarının yer aldığını ifade eden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Güray Şıracı, DSÖ verilerine göre yılda 17,5 milyon kişinin kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyledi. Şıracı, "Dünyada en sık ölüm nedeni olan kalp damar hastalıkları, günümüzde genç nüfusu da etkilemektedir. Avrupa'da 50-60'lı yaşlarda görülen kalp krizi maalesef ülkemizde 40-50'li yaşlarda fazla görülmeye başlanmıştır. Aile içi evlilikler ve ailesel hiperkolesterolemi yanında artan hava kirliliği, hareketsiz yaşam, fast food beslenme, eğitim, işte yarışma ve stres, sigara-alkol tüketimi sayesinde kalp damar hastalıkları 20'li yaşlarda bile görülür hale gelmiştir" ifadelerini kaydetti.

"HAFTADA 3 KEZ 1 SAAT YÜRÜYÜŞ"

Vücudun yaşam süresinde sağlıklı damarların katkısının büyük olduğunu dile getiren Op. Dr. Şıracı, "Kalp hastalıkları ile ilgili genetik geçişi belki engelleyemeyiz. Ancak damar yaşımızı genç tutabiliriz. Bunun için çocukluk yaşlarından itibaren sağlıklı yaşam tarzını benimsememiz gerekir. Aile ve okulda erişkinler, çocuklara rol model olmalı, beslenme ve spor konusunda eğitimler verilmeli, sigara ve alkolün zararları anlatılmalı, stresle başa çıkma yöntemleri öğretilmelidir. Kolesterol belli seviyede tutulmalıdır. Beslenmede hayvansal yağlardan uzak durulmalı, kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalı, az yağlı süt ve süt ürünleri tüketilmeli, beyaz un yerine buğday unu tercih edilmeli, fasulye-mercimek gibi proteinden zengin gıdalara ağırlık verilmelidir.

Haftada en az 3 defa 1 saat yürünmelidir. İş ortamında hareketsiz kalınmamalı, hırs rekabet ve stresten kaçınılmalı, sigara içilmemeli, öğle arası fast food ile beslenilmemelidir. Maalesef 50 yaşın altında geçirilecek bir kalp krizinin ölümle sonuçlanma yüzdesi fazla olduğu gibi kalpte bıraktığı hasar da fazla olmaktadır. Bunun yanında kişide çalışma gücü kaybı ile ekonomik problemleri ve de psikolojik sonuçları da olacağından erken yaşta başlanıp sürdürülecek önlemler büyük önem taşımaktadır"
dedi.