Genel Sağlık Sigortası'nda yeni dönem!

2012 yılında yürürlüğe giren ve yaklaşık 8 milyon kişiyi ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası'nda (GSS) 1 Nisan'da yeni bir dönem başlayacak.

Genel Sağlık Sigortası'nda yeni dönem!
Gecikme cezaları ve faizleri silinecek

Yeni Asır'da yer alan habere göre yaklaşık 5 milyon kişinin binlerce liraya ulaşan GSS prim borçları yeniden hesaplanacak. 1 Ocak 2012 tarihinden beri tavandan GSS primi ödemek zorunda olan bir kişinin borcu 17 bin 489 liradan 3 bin 989 liraya inecek. Gecikme ceza ve faizleri silinecek.

2.7 milyon kişi ise aylık 53.33 lira prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanacak. GSS'de köklü değişiklik yapan torba yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından çok sayıda kişi sistemin nasıl işleyeceğine ve özellikle takvime ilişkin sorular yöneltti. GSS prim borcundan dolayı yıllardır sağlık hizmetinden yararlanamayan milyonlarca kişi için beyaz sayfa açan düzenleme, 1 Nisan tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

GELİR TESTİ ZORUNLU DEĞİL

Yapılan yeni düzenlemeyle, gelir seviyesine bakılmaksızın, herhangi bir işte çalışmayan kişiler aylık 53.33 lira prim ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan tüm özel hastaneler, üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinde tedavilerini yaptırabilecekler.

Aylık 53.33 lira prim ödemeyi kabul eden kişiler gelir testi yaptırmayacaklar. Test sonucunda hane içindeki fert başına gelir 592.50 liranın altında çıkarsa o vatandaşın primi hazine tarafından karşılanacak.