Koreli Eunja Kim: "Türkiye benim ikinci vatanım"

Kore savaşında, Türk astsubay Dilbirliği’nin baktığı yetim kız çocuğu 47 yıl sonra kendi hikâyesini konu alan ‘Ayla’ filminin galası için geldiği İstanbul’da duygularını bu sözlerle anlattı...

'Gerçek Ayla' duygulandırdı
Sabah'ta yer alan habere göre 1950'de başlayan Kore Savaşı'na katılan Türk tugayındaki Astsubay Süleyman Dilbirliği'nin, anne ve babası öldürülmüş Koreli bir kız çocuğuna, savaş süresince kendi çocuğu gibi bakmasının anlatıldığı Oscar aday adayı Ayla filmi, 27 Ekim'de vizyona girecek. Filme konu olan ve savaşta Türk askerlerinin bularak 'Ayla' ismini taktığı 71 yaşındaki Koreli Eunja Kim, filmin gala gösterimi için geldiği İstanbul'da duygularını anlattı:

"Tek hatırladığım, savaşın ortasında bir yerde ağlıyordum ve orada Süleyman baba, beni alıp Türk tugayına götürdü. Türklerin bana bakması, beni aralarına alması, bunları da az hatırlıyorum.

Süleyman babanın hala yaşıyor olduğunu bile bilmiyordum. 2010'da Kore Gazileri Derneği Başkanı'na gitmiş Süleyman baba. 3 ay boyunca beni aramışlar. En sonunda buluşabildik. Süleyman Dilbirliği'ni yeniden ilk kez Seul'de gördüm. 3 defa daha Türkiye'ye geldim ve Süleyman babayı her seferinde gördüm. Her geldiğimde kalbimde garip bir duygu oluyor ve çok mutlu hissediyorum. Süleyman babamı göreceğim için aşırı mutlu oluyorum. Süleyman babamın olduğu bu ülke, benim ikinci vatanım. Televizyonda Türkiye'nin olduğu bir spor karşılaşması, haber ya da yarışma gördüğümde hep Türkiye'yi tutuyordum, gerçekten ikinci vatanım olarak hissettiğim için..."


Kim, filmin Oscar aday adaylığına ilişkin "Oscar hayalimin çok ötesinde bir şey" dedi. Yönetmen Can Ulkay "Süleyman Bey fotoğrafçı. Her şeyi fotoğraflamış. 400 fotoğrafı var Kore savaşıyla ilgili. Filmde de kullandık bunları. Zaten bu kadar iyi hatırlamasının nedeni, o fotoğraflara devamlı bakmak" diye konuştu. Filmin yapımcısı Mustafa Uslu "Emin olun bu film gerçek hikayesiyle Oscar'ı alacak" derken filmde Ayla'yı canlandıran Koreli çocuk oyuncu Kim Seol (7) de oyunculuğun eğlenceli olduğunu, ağlama sahnelerinde annesinden yardım aldığını söyledi.