Glütensiz beslenme zayıflama aracı değil

Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik: “Bu diyetin zayıflamak amacıyla bilinçsizce uygulanması diyabet ve kalp hastalığına zemin hazırlayabilir”

Glütensiz beslenme zayıflama aracı değil
Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre çölyak hastaları için başlıca hatta tek tedavi yöntemi olan glütensiz beslenmenin, sağlık açısından birçok faydası olduğunu söyleyen Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik “Ancak bu diyetin zayıflamak amacıyla bilinçsizce uygulanması diyabet ve kalp hastalığına zemin hazırlayabilir” dedi.

Glütensiz beslenildiğinde karbonhidrat kaynaklarının sınırlandırıldığını böylece kilo verilebileceğini ifade eden Çelik, başka bir tehlikeye dikkat çekiyor: “Glütensiz market ürünlerinde kıvam tutturabilmek için yağ oranı yükseltilmiştir. Bu sebeple  glütensiz besinleri kontrollü tüketmek gerekir. Yapılan çalışmalar glütensiz yüksek yağlı beslenmenin koroner kalp hastalığı riskini artırdığını göstermiştir.” Sağlıklı kişilerin glüteni sindirmekle ilgili herhangi bir problemleri yoksa glütensiz beslenmelerinin şart olmadığını söyleyen Çelik “Bilinçsizce yapılan glütensiz diyetler; tam tahıllı karbonhidrat tüketimini sınırlayacağı ve doğrudan meyve şekeri veya serbest olan yüksek glisemik indeksli mısır ve patatese yöneltebileceği için kan şekeri üzerinde oynamaya sebep olacak, diyabet hastalığı riski artacaktır” dedi.

Haşimato tiroidi için de faydalı

Çalışmalar glütensiz beslenmenin, tiroid bezinin iltihaplanması olan haşimato tiroidi hastalığının seyrinde de olumlu etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Glütensiz beslenme özellikle çölyak hastalarında kansızlığın önlenmesinde de etkili oluyor.