Göğüs büyütme ameliyatının bilinmeyenleri

Türkiye de plastik cerrahi açısından burun ameliyatlarından sonra en sık yapılan ameliyat grubu meme ameliyatları...

Göğüs büyütme ameliyatının bilinmeyenleri
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Meme ameliyatları tüm dünyada en çok yapılan estetik cerrahi ameliyatları arasında en başta yer alıyor. Türkiye de plastik cerrahi açısından burun ameliyatlarından sonra en sık yapılan ameliyat grubu meme ameliyatları... Meme dokusunun yeteri kadar gelişmemesi, kilo verimini takiben küçülmesi, hamileliğe ve emzirme sonrası veya yaşlanmaya bağlı meme dokusunun küçülüp sarkması sonucu meme büyütme ameliyatları yapılır...

SLİKON JEL TERCİH EDİLİYOR

Meme dokusunu taklit etmek amacıyla silikon protezler kullanılır. Bu protezlerin dış kısmı sert silikon kaplı, içeriği ise jel kıvamında silikon veya tuzlu sudur. Silikon meme protezleri, son 10 yılda önemli değişiklikler göstermiştir. Tüm dünyada içi daha sert yapışkan silikon jel protezler tercih edilir. Bu formlarını koruyabilen silikon meme protezleri sayesinde uzun yıllar dayanıklı estetik sonuçlar elde edilir.

NASIL SEÇECEĞİZ?

Ameliyat öncesinde meme dokusu, şekli, boyutu ve ulaşılmak istenilen ölçü göz önüne alınarak planlama yapılır. Bireysel özelliklerine göre yapılan bu planlama sonrasında hangi tip ve büyüklükte protezin daha uygun olduğuna ve nereye yerleştirileceğine karar verilir.  

ŞEKLİ NASIL OLMALI?

İki ana şekilde silikon bulunur, yuvarlak ve damla. Hangi protezin kullanılması gerektiği yine meme dokusuna, göğüsler ve vücudun yapısına bağlı olarak değişir.

NEREYE YERLEŞTİRİLMELİ?

Silikon protezlerin nereden yerleştirileceği (kol altı, meme başı, meme altı, göbek deliği) ve nereye yerleştirileceği (kas altı, kas üstü, meme altı, kas zarı altı, ikili plan) gibi konular hasta ve hekimin karşılıklı konuşarak karar vermesi gereken konulardır. Protezin yerleştirilmesinde izlenen tekniğe bağlı olarak kol altında, göbek deliğinde, meme başının çevresinde ya da memenin alt kısmında bir iz kalacaktır.

RİSKLERİ NELERDİR?

En sık rastlanılan sorun kanamadır. Enfeksiyon riski az olmakla birlikte, rastlanabilen bir durumdur. Proteze yakın bir enfeksiyon oluştuğu takdirde protezin ameliyat yoluyla alınması gerekebilir. Nadiren göğüs uçlarında bir his kaybı oluşur, ancak bunun genellikle geçici olduğu gözlemlenmiştir.

EMZİRMENİN SAKINCASI YOK

Ameliyatı sonrasında hamileliğin veya emzirmenin bir sakıncası yoktur.

İYİLEŞME SÜRECİ...

Ameliyat sonrasında bir günlük hastanede kalışı takiben eve gidebilirsiniz. İlk bir hafta boyunca; araba kullanılmaması, kol hareketlerinde dikkatli olunması istenilir. Ameliyattan 3-4 gün sonra iş hayatına dönülebilir.

UFAK İZLER KALACAK

Tüm estetik meme ameliyatlarından sonra iz kalmaktadır. Silikon protezler çok küçük kesilerden yerleştirildiği için geriye kalan izler ufaktır. Bu izler daha sonrasında daha da silik hale getirilmek amacıyla lazer tedavisine tabi tutulabilir...

HER ŞEYİ DEĞİŞTİREMEZ AMA...

Ameliyat sonrasında kadınlar kendilerini daha çekici ve güzel hissettiklerini, öz güvenlerinin arttığını, sosyal yaşantılarının daha iyi olduğunu, eşleriyle daha mutlu olduklarını ve istedikleri kıyafetleri giyerek daha konforlu bir yaşama kavuştuklarını söylüyor.

(PROF. DR. REHA YAVUZER / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım