Gökhan Sayhan: 'Tek hedefim kabul görmek'

Kasım Ayı’nın ilk haftası tüm dijital platformlarda yayınlanan ilk single çalışması ile beğeni toplayan Gökhan Sayhan samimi açıklamalarda bulundu…

Gökhan Sayhan: 'Tek hedefim kabul görmek'
Nuriye Kırma'nın Hafta Sonu Dergisi'nde yayınlanan röportajı..

Müzik yeteneğinizi ilk ne zaman ve nasıl keşfettiniz?


Herşey babamın evdeki  kaset çalardaki “record" tuşunu göstermesiyle başladı. Yedi yaşındaydım yanılmıyorsam.  Bir gün babam sesimi kaydedip, dinletti. Bu ilk kez keşfettiğim bir şeydi ve çok heyecanlıydı. O kadar etkilenmiştim ki, zaman içinde bunu bir şekilde geliştirmem gerektirdiğini fark ettim. Ve bu hevesim ilk önceleri evdeki bütün kasetlerin üzerine kendi sesimi kaydetmemle başladı. Şarkı söyleme yeteneğimi ilk bu şekilde keşfettim diyebilirim.

1999 yılından beri aktif olarak müzik yapıyorsunuz. Albüm çıkarmak için neden bu kadar beklediniz?

Bu işi yapan her müzisyen gibi benim de yaşadığım ve karşılaştığım zorluklar oldu, elbette ki. Daha önceden çıkış aşamasına gelip vazgeçtiğim  bir iki çalışmam oldu aslında. Bu aşamada doğal olarak en iyisi ve en kusursuzu olsun istiyorsunuz, karşınıza da bazı problemler çıkınca albüm çıkarmayı erteliyorsunuz . Tabi ki bu süreçte her zaman müziğin içinde oldum ve üretmeye devam ettim. Başımıza gelen herşeyin bir öğretisi ve bir anlamı olduğuna inanıyorum.  İyisiyle kötüsüyle karşılaştığım herşeyden bir olgunluk kazandım. Bu da bir süreçti ve bu süreci iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum. Şu an bulunduğum yerden ve “Giderim Dönmem” şarkısından çok mutluyum.

'Giderim Dönmem'in hazırlık aşaması nasıl geçti? Kimlerle çalıştınız?

Giderim Dönmem’in sözü ve müziği bana ait. Düzenlemesini Tansel Doğanay yaptı. Tansel, akustik şarkıların aranjelerinde çok  başarılı bir isim. Birlikte çalışmayı çok istemiştim. Single Seyhan Müzik’ten çıktı. Sadece dijital olarak satışa sunuldu ki ben artık bunun tek başına yeterli olduğuna inanıyorum. Klip yönetmenliğini Ahmet Ardal yaptı. Güzel ve olumlu eleştiriler aldık bu nedenle yaptığımız işten son derece memnunum.

Şarkı size ait. Sözler nasıl bir duygu halinde çıktı ortaya?

Ben, yaşadıklarımı kolay kolay içimden atabilen birisi değilim.  Hele ki biraz duygusalsanız, bu sizin için ızdırap veren birşeye dönüşüyor. Çoğu zaman buradan besleniyorum, belkide kıyamıyorum anılarımla vedalaşmaya. Geriye kalan şeyler bazen zararlı bir hale dönüşebiliyor  insanın hayatında.Fakat bunları içimde taşıdığımı söylerken, kin duygusundan bahsetmiyorum. Bu tamamen benim duygusallığımla alakalı olan bir durum. Ve bir an geliyor ki bunu taşıyamayacağımın farkına varıyorum. İşte o kendimle yüzleşme anı bana bu ve diğer şarkılarımı yaptırıyor.  Bu şarkıda da bugüne kadar biriktirdiğim yüklerimi uğurladım. Anlayacağınız, “Giderim Dönmem” benim için bir veda şarkısıdır.

Başka şarkılarınız var mı? Ve kendi yazdığınız şarkıları seslendirmesini istediğiniz sanatçılar kimler?

Elbette var, oldukça fazla hatta. Öncelikle bu şarkıları yakın zamanda çıkarmayı planladığım ilk albümümde kullanmak istiyorum.  Daha sonra sesini sevdiğim ve tarzını beğendiğim herkes ile paylaşmayı umuyorum. Ben sürekli üreten biriyim,  müzik piyasında kendi dışımda şarkılarımı seslendirenlerin sanatçıların olmasını çok isterim. Hele  bir kaç isim var ki, onların şarkılarımı söylemesi bana ayrıca gurur verir.

Kim mesela?

Bu isimleri tek tek saymak olmaz tabi şarkısını satmaya çalışan bir besteci durumuna düşmek istemem. Fakat sadece şunu söyleyebilirim yıllardır ''Kibariye'' ile bir düet yapmayı ve benim bir şarkımı söylemesini o kadar çok istiyorum ki belkide gerçekleşir. İnanılmaz yetenekli inanılmaz duygulu şarkıyı alıp götürüyor dinlerken acaba şimdi ne yapıcak diye heyecanla bekliyorum. Çok başka biri. Uluslararası çevrelerce sesinin kıymeti ödüllendirilmiş olup ondan öte sahiciliği, samimiyeti dokunulabilirliği beni derinden etkiliyor, tüm bunlar O'nunla, benim şarkımlarımdan birinde düet yapma isteğimi dayanılmaz kılıyor.

Dinleyicilerden geri dönüşümler nasıl?

Şarkının sosyal medyadaki paylaşımlarından çok mutluyum. Geri dönüşümlerin iyi olması benim yıllar sonra enerjimi arttırdı. Beni şaşırtan ama bir o kadar da önemsediğim söylemlerle karşılaşıyorum, heyecanlanıyorum. Eleştiriye her şekilde açığım. İnsanın kendisini geliştirmesi için katkısının büyük olduğuna inananlardanım ''Giderim Dönmem'in en büyük farkı asarım keserim yüzüne bakmam tadında değil, giderken bir insanın ne kadar naif ve kırılgan olabiliceğini anlatan bir şarkı.

Müzik de diğer sanat dalları gibi zevk ve beğeniye açık bir alan bu yüzden herkesin duygusuna dokunabilmem ve beğeni alabilmem mümkün değil; ancak şarkının yerini bulduğuna inanıyorum ve bu beni inanılmaz mutlu ediyor.

Hedefleriniz neler geleceğe dair?

Henüz yolun  başındayım. Biliyorum ki, bu süreç şimdiye kadar ki müzik yolculuğumdan farklı olacaktır. Artısıyla, eksisiyle. Yeni yaptığım şarkılarım var, üretmeye ve çalışmaya devam ediyorum. İlk Hedefim şarkının kendi dinleyicisini bulmasıydı, şimdi de aynı şey geçerli;Hedeflerim için çok net şeyler söylemeyi seven bir insan değilim fakat; Kendi duygunuzdan dökülen sözlere ve melodilere ortak olan insanları görmek, duymak ve bunu paylaşmak o kadar güzel bir duygu ki  şuan için tek hedefim  kendi şarkılarımı daha geniş kitlelere duyurabilmek ve kabul görmek diyebilirim.

Hangi isimleri beğeniyosunuz kendi alanınızda müzik yapan?
Ayşe Hatun Önal'ı çok seviyorum tarzı, duruşu çok başarılı. Emre Aydın, Ziynet Sali, Göksel takip ettiğim sanatçılar arasında.

GÖKHAN SAYHAN HAKKINDA

Gökhan Sayhan, 1999 yılında İzmir’de, Ege Bölgesi genelinde düzenlenen bir ses yarışmasına katılarak aldığı birincilik ile profesyonel müzik hayatı başlamış oldu.

2000 yılında 9 Eylül Üniversitesi’nde Batı Müziği üzerine şan eğitimi aldı.
2001-2002 yıllarında eğitimine Müfit Bayraşa’dan pop müzik üzerine şan eğitimi alarak devam etti. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’ne başladı; fakat müziği bırakmadı. 2004 yılında İstanbul’a gelerek, Gül Sabar ile tanıştı ve şan eğitimini sürdürdü. Tüm bu süreler boyunca İzmir ve İstanbul’da birçok mekanda sahne aldı.

Aynı zamanda 1988 yılında başladığı yüzme sporuna, daha sonraki dönemlerde milli yüzücü olarak devam etti. Müzikten arta kalan zamanlarda çok sevdiği yüzme sporuna yakınlığını sürdürüyor. 
Konular Röportaj