Görme engellilere 12 dilde konuşan baston

Denizli Pamukkale Üniversitesi Teknokent’te faaliyet gösteren bir firma sahibi, gözlerini kaybeden arkadaşının babası için konuşan baston yaptı. Alet, aşağıdan, yukarıdan ve karşıdan gelen engelleri 12 dilde söylüyor.

Görme engellilere 12 dilde konuşan baston
Yeni Asır'dan Sebahattin Alp'in haberine göre Denizli PAÜ Teknokent'te faaliyet gösteren bir firmanın sahibi olan Ahmet Nuri Deniz, arkadaşı Serkan Erol'un babası 49 yaşında gözlerini kaybedince harekete geçti. Deniz, görme engellerin en büyük sorunlarından olan merdiven ve kaldırım gibi engeller için konuşan baston geliştirdi. 12 ayrı dilde konuşabilen baston, önüne çıkan her türlü engel karışışında kullanıcısını sesli komutla uyarıyor.

ENGELİ SÖYLÜYOR

Baston üzerindeki üç farklı sensör sayesinde görme engelliler aşağıdan, karşıdan ve yukarıdan gelebilecek cisimleri tanıyabiliyor. Baston, merdivenle karşılaştığında; "basamak", önünde herhangi bir cisimle karşılaştığında; "önünde", ağaç dalları gibi yukarıdan gelebilecek cisimler için;
"üstünde" gibi sesli komut verip kullanıcısını uyarıyor. Baston hakkında bilgi veren proje sahiplerinden Ahmet Nuri Deniz, "Ortağım Serkan Erol'un babası görme engelli. Kendisi, babasına ve diğer görme engellilere faydalı olabilmek için bu projeye başlamış. Daha sonra bize geldi ve birlikte Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek istedi. Şu an yaklaşık bir senedir konuşan baston üzerinde beraber çalışıyoruz. Bastonumuz 12 dilde konuşabiliyor, şuanda tüm ayarları yapıldı. Önündeki herhangi bir nesneyi, aşağı doğru basamak ya da merdiveni, bunun haricinde yukarıdaki ağaç dalı, levha ve benzeri engelleri kişi gelmeden önce sesli olarak haber veriyor. Bizim projedeki amacımızı hem insanlara faydalı olabilecek bir Ar-Ge projesinde bulunmak hem de gelir elde etmek" dedi. Şu anki hedeflerinin ürünü seri imalata alıp Türkiye'de ve dünyada satışını gerçekleştirmek olduğunu belirten Deniz şöyle konuştu:

MOBİL BAĞLANTI

"Ürünümüz başka bir bastona monte edilebiliyor, bu önemli artılarından. Çünkü normal standart bastonlar, standart ürünler, sabit bir bastona monte edilebiliyor. Üç sensör olmasının avantajı, aşağı ya da yukarı yönlü basamağı ayırabiliyoruz, basamak mı çukur mu bunları fark edip daha önceden söyleyebiliyor. Ayrıca mobil uygulama üzerinden çalıştığı için herhangi bir cep telefonu veya tabletle iletişim kurabiliyor, bluetooth üzerinden kulaklığa sesi verebiliyor."