Gribi hafife alma zatürre olma!...

Sonbahar hastalıklarını, özellikle gribi ciddiye almak gerekiyor. Uzmanlar, grip virüsünün ölümcül zatürreye döndüğünü söylüyor.

Gribi hafife alma zatürre olma!...
Takvim'de yer alan habere göre havaların soğumasıyla birlikte nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Enfeksiyonlar özellikle, çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunları olanları olumsuz etkiliyor. Avrasya Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Vardar, tedavi edilmediğinde hayati tehdit yaratan enfeksiyonlara karşı karşı uyarılarda bulunuyor...

ÖLÜMCÜL SONUÇLAR

Sonbaharda artış gösteren ve iyi tedavi edilmediğinde ölüme bile yol açabilen hastalıkların başında zatürre yani pnömoni geliyor... Akciğerlerin iltihabi bir hastalığı olan zatürrede; akciğerlerdeki hava kesecikleri, iltihabi bir sıvıyla dolar. Kanda oksijen azalır. Hücreler fonksiyonlarını yerine getiremez ve bu nedenle ölüm görülebilir. Amerika'da bile ölüme yol açan hastalıklar arasında zatürre altıncı sıradadır.

VİRÜSLERE DİKKAT!

Zatürreye yol açan 30'un üzerinde mikroorganizma tanımlanmaktadır. Zatürrenin oluşumunda bakteriler ve virüsler önemli rol oynar. Bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar yenidoğan bebeklerden yaşlı kişilere kadar her yaş grubunda görülebilir. Zatürrelerin yarısı da virüslerden kaynaklanır. Grip virüsü ağır zatürreye yol açabilir, altta yatan kalp, akciğer hastalığı olanlarda ve gebelerde ölüme bile neden olabilir. Belirtileri; ateş, baş ağrısı, kuru öksürük, kas ağrısı ve halsizlik gibi gripte görülen belirtilerdir.

VİTAMİN ALIN

Grip başta olmak üzere enfeksiyon hastalıklardan korunmak için C vitamini artırıp bağışıklığı güçlendirmek gerekir. Günde 5 öğün meyve ve sebzelerle beslenirseniz, gerekli C vitaminini karşılarsınız. Portakal, greyfurt, mandalina, limon, kivi, yaban mersini, maydanoz ve yeşil biberi sofranızdan eksik etmemelisiniz. Ayrıca günde en az 6 saat uyuyup, stresten uzak durmalısınız.

​AŞI ETKİLİ OLUYOR

Zatürre tedavisinde antibiyotiklerin yanı sıra çeşitli ilaçlar kullanılır. Eğer hastanın kanında oksijen düzeyi düşerse oksijen tedavisi de önerilir. Orta yaşlı kişilerin iyileşmeleri haftalar alır. Zatürre gribal enfeksiyonlar sırasında veya sonrasında oluşabildiğinden grip aşısı yaptırmak zatürreden de korur. Grip aşısı yılda bir kez Eylül ve Kasım ayları arası yapılır.