Grip işitme kaybı yapabilir

Uzmanlar, nezle, grip, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunlukla orta kulağı, nadiren de iç kulağı etkileyerek işitme kayıplarına yol açabildiğini söylüyor.

Grip işitme kaybı yapabilir
Akşam'da yer alan habere göre soğuk ve dengesiz hava hastalıklara davetiye çıkartıyor. Gribal enfeksiyonlar salgın gibi hızla yayılıyor. “Üst solunum yolu enfeksiyonları (nezle, grip, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi) çoğunlukla orta kulağı, nadiren de iç kulağı etkileyerek işitme kayıplarına sebep olabilir” diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Özcan Öztürk, soğuk havanın değil ancak üst solunum yolu hastalıklarının ani işitme kaybına neden olabileceğini söyledi.

30 desibel kayıp olur

Prof. Dr. Öztürk, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: Ani işitme kaybı, öncesinde bilinen işitme problemi olmayan bir kişide aniden ortaya çıkan sorundur. Çoğunlukla tek kulağı bazen de her iki kulağı etkiler. Yapılan işitme testlerinde birbirini takip eden 3 frekansın her birinde en az 30 desibel veya daha fazla kayıp görülür. Özellikle soğuk havalarda yaygın olarak gördüğümüz nezle-grip şeklindeki enfeksiyonlar, üst solunum yolları mukozasında şişlikler oluşturarak sinüslerin havalanmasını ve östaki tüpü vasıtasıyla orta kulağın havalanmasını bozabilir.

Orta kulak iltihabı riskli

Bu durumdaki hastalarda kulak tıkanması, işitme kaybı şeklinde şikâyetlere yol açar. Ayrıca orta kulak iltihabı da sıkça gördüğümüz işitme kaybı nedenlerindendir. Orta kulak iltihabında kulak ağrısı, kulak zarında kızarıklık ve orta kulakta iltihabi sıvı birikimi oluşarak beraberinde işitme kaybı da gelişir.

UGULTU VE CINLAMA TEHLİKE OLABİLİR

Ani işitme kaybı, hasta tarafından genellikle işitmede azalma veya tamamen kaybolma şeklinde fark edilir. İşitme kaybıyla beraber yine aniden ortaya çıkan kulakta uğultu, çınlama ve dolgunluk hissi de olabilir. Bazen baş dönmesi bu belirtilere eşlik edebilir.

KAN TAHLİLİ YAPILMALI

Bu belirtileri yaşayanlar mutlaka en kısa sürede bir KBB hekimine başvurmalıdır. İşitme testleri yapılarak tanının kesinleştirilmesi gerekir. İşitme testlerine ilave olarak olası nedenlerin tespit edilmesine yönelik bir takım kan tetkikleri ve MR görüntüleme de tetkikler içine dâhil edilebilir.

Kortizonlu ilaçlar damardan, ağızdan hap olarak veya orta kulağa enjeksiyon şeklinde uygulanabilir. Ani işitme kaybına eşlik eden baş dönmesinin varlığı, damarsal risk faktörleri, şeker hastalığı iyileşme açısından risk taşıyan hastalardır.