Güçlü kemikler için kuru üzüm tüketin!

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, kansızlığa,dişlere,dişetlerine iyi gelen kuru üzüm'ün kemik sağlığı için de tüketilmesinin faydalı olacağını belirtti.

Güçlü kemikler için kuru üzüm tüketin!
İHA'da yer alan habere göre kuru üzümün sağlıklı kemik gelişimi ve kemik minerilizasyonunun oluşmasını sağlayan bor içerdiğini dile getiren Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Bor madeni kimyasal bir element olup kalsiyum, fosfor ve magnezyumun metabolizmasına katkı sağlar ve sağlıklı kemik gelişimi ve beyin fonksiyonları için önemli bir element görevi üstlenmektedir. Kuru üzüm içerdiği demir minerali ile ülkemizde çok sık görülen anemi için tedavide ve oluşmasını engelleme de vazgeçilmez bir besindir. Enerji verirler. İçerdiği yüzde 70 fruktoz şekerinden dolayı karbonhidrat miktarı nedeni ile özellikle gebelik, emziklilik dönemde, çocukluk ve büyüme çağı dönemlerinde artan enerji ihtiyacını karşılamada sağlıklı bir besin alternatifidir. 100g 1 çay bardağı kuru üzüm yaklaşık 325 kalori enerji vermektedir" dedi.

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, daha sonra şunları kaydetti; "Zayıflığın hastalık olarak kabul edildiği durumda kilo aldırıcı olarak kullanılabilen bir besindir. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerde bu şikayetin giderilmasında içerdiği karbonhidrat ve posa yardımcıdır. Göz, diş ve kemik sağlığı için çok faydalı bir besin özelliği taşımaktadır. Pektin yani lif içerikleri yüksektir. İçerdiği pektin ve lif sayesinde yavaş emilen karbonhidratları sayesinde kolesterol düşürücü, kardiyovasküler hastalıklarda faydalı etkileri vardır. Özellikle kolon kanserinde iyileştirici etkileri görülmüştür. İçerdiği tartarik asit sayesinde minerallerin emilimine yardımcıdır. Yine kolon sağlığı ve emilim mekanizmasında bağırsaklar üzerinde bu asit yardımcıdır. İçerdiği flavanoller sayesinde kanserin tedavisinde anti inflamatuar etki göstererir. Özellikle göze bağlı gelişen nörolojik disfonksiyon bozukluklarında tedavi edici olduğu görülmüştür. İçerdiği flavanoidler antioksidan özellikleri nedeni ile oksidatif stresin oluşmasını önlerler. Fitoöstrojen içerikleri sayesinde osteoporoz olan hastalarda iyileştirici etkileri vardır. Menapoz şikayetlerini azaltıcı fayda göstermektedir. İçerdiği triterpenler diş eti hastalıklarında iyileştirici etki sağlarlar. Tatlı besinlere alternatif olarak önerilebilecek bir kuru meyvedir. Yine tatlı yapımında şeker eklenmeden sadece kuru üzüm ile yapılan kurabiye ve kekler oldukça tatlı tadı hissettirebilmektedir. Bu sayede daha düşük kalori alınmış olur ve diyabetik tatlılarda kullanılabilir."