Abdullah Gül Müzesi'ne görkemli açılış

Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi'nin açılış kurdelesini Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdullah Gül, Binali Yıldırım, Ahmet Davutoğlu ve yabancı konuklar birlikte kesti.

Gül Müzesi'ne görkemli açılış
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Yerleşkesi'ndeki “Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi" açılışı ve Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu. Türkiye'de siyasi tarih müze geleneğinin yavaş yavaş oluşmaya başladığını belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesini söz konusu geleneğin en önemli temsilcisi olarak nitelendirerek, “Burada olduğu gibi, Cumhurbaşkanlığı olarak arzu edilirse tüm eski cumhurbaşkanlarımız adına kurulacak şahsi müzeleri destekliyor ve gereken her türlü imkanı da sağlıyoruz." diye konuştu.

ADETA AYAKLI BİR KÜTÜPHANE

11. Cumhurbaşkanı Gül ile üniversite yıllarından beri yol arkadaşı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Sayın Abdullah Gül'ü bilimsel çalışmalarının yanında kültür ve medeniyet hayatımıza dair okumalarıyla adeta ayaklı bir kütüphane olarak biliyoruz." diye konuştu. Kendisi adına açılan kütüphanenin Gül'ün yarım asrı bulan birikimini de yansıtan bir eser olacağını belirten Erdoğan, müze kısmındaki sergi alanları, simülasyon ve kişisel arşiv bölümlerinde Gül'ün kendi hayatı ile demokrasinin Türkiye'deki gelişiminin de takip edilebileceğine işaret etti.

60'lardan bu yana beraberiz

“Abdullah Gül kardeşimle beraberliğimiz AK Parti'nin kuruluşundan çok öncesine, 1960'lı yıllara kadar uzanır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Türk Talebe Birliği çatısında başlayan fikri ve şahsi hukuklarının, Gül'ün akademik hayatı ve İslam Kalkınma Bankası'ndaki çalışmaları boyunca da sürdüğünü belirtti. Erdoğan, “Cumhurbaşkanının doğrudan halkın oyuyla seçimi uygulamasının milletimiz tarafından bu denli büyük bir muhabbetle kucaklanmasında Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığı dönemindeki başarıları da katkıda bulunmuştur. Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en önemli siyaset ve devlet adamlarından biri olan Abdullah Gül kardeşimin çalışmaları ve hizmetleriyle milletimin kalbinde de müstesna bir yer edindiğine inanıyorum. Burada olduğu gibi, Cumhurbaşkanlığı olarak arzu edilirse tüm eski cumhurbaşkanlarımız adına kurulacak şahsi müzeleri destekliyor ve gereken her türlü imkanı da sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABDULLAH GÜL KARDEŞİM

Gül ile siyasi yol arkadaşlığının ise onun milletvekili adayı olduğu 1991'den itibaren başladığını ve kesintisiz devam ettiğini aktaran Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Abdullah Gül kardeşim AK Parti'nin kuruluşunda ve iktidara gelmesinin ardından icra edilen çalışmalarda beraber olduğumuz, hatta ilk güçlü mitingimizi yaptığımız il Kayseri olmuştur. Yani yola çıkışımız Kayseri'de, burada oldu. Cumhuriyet Mitingleri ve 27 Nisan bildirisiyle milletin ve TBMM'nin iradesine karşı adeta bir meydan okumaya çevrilen bu seçim süreci 367 garabetiyle trajikomik bir hale dönüştürülmüştür. Bu millete bu ülkede bu da yaşattırıldı. Biz de işte böyle bir dönemde demokrasiye ve milli iradeye karşı girişilen saldırılara cevabımızı Abdullah Bey'i aday göstermek suretiyle verdik".Erdoğan, şunları kaydetti: “Türkiye vesayetin değil, milletin cumhurbaşkanlığına giden yolun ilk adımlarını işte bu dönemde Sayın Gül ile atmıştır. Cumhurbaşkanının doğrudan halkın oyuyla seçimi uygulamasının milletimiz tarafından bu denli büyük bir muhabbetle kucaklanmasında Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığı dönemindeki başarıları da katkıda bulunmuştur. Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en önemli siyaset ve devlet adamlarından biri olan Abdullah Gül kardeşimin çalışmaları ve hizmetleriyle milletimin kalbinde de müstesna bir yer edindiğine inanıyorum."

DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ DEĞİL

Erdoğan, siyasetin dikensiz gül bahçesi olmadığını, bu süreçte attıkları her adımda tecrübe ederek görüp, yaşadıklarını aktardı. 1997'nin kendisi için kırılma noktası olduğunu ifade eden Erdoğan, “Kırılma derken, yanlış anlaşılmasın, bu süreçte gönlümüz kırıldı ama milletimizle olan bağımız daha önce hiç olmadığı kadar güçlendi. Abdullah Gül Bey ve diğer kardeşlerimizle beraber omuz omuza yürüttüğümüz mücadele 2001 yılında yeni bir partiyle, 2002 yılında tek başına iktidarla neticelendi. Birlikte kurduğumuz parti, 3 Kasım 2002'de kazandığı seçimlerle parlamentonun yüzde 63 oranında milletvekillerini almayı bize getirdi. Bu dönemin ilk başbakanı, sonra dışişleri bakanı, son olarak da cumhurbaşkanı olarak tüm başarıların altında imzası olan kardeşlerimizden bir tanesidir Abdullah Bey" ifadelerini kullandı.

YERLİ PARAYLA ALIŞVERİŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde ise, dış ticarette de TL kullanılacağını söyledi. Erdoğan, “Yastık altında doları eurosu olan kardeşlerim, diyorum ki bu paraları altına ve Türk lirasına döndürün. Buna hazır mıyız? Milliyiz biz yerliyiz biz. Karşılıksız para basıyorlar. Biz Çin, Rusya, İran'la alışverişlerimizi yerli parayla yapmayla ilgili çalışmalar yaptık. İnşallah başbakanımız Rusya'ya gidiyor. Bu konu ile ilgili çalışmalar yapacak. Merkez Bankalarımıza talimatı verdik. Bu oyunlara karşı biz de kendi oyunumuzu oynayacağız" dedi.

Erol Olçok'la planlamıştık

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye'yi bugün ki duruma ve çok daha ilerilere hep beraber taşıdık. İnanıyorum ki 15 Temmuz'da haince ve gerçekten çok rezilce gerçekleştirilen bu olayı da gerimizde bırakacağız." dedi. Gül, şu ifadeleri kullandı: "Hepimizin en yakın arkadaşı Erol Olçok. Çünkü 14 Temmuz'da bugün ki organizasyonu onun yapması için oturduk, toplantı yapmıştık, bir gün önce. Benim biraz kaygılı olduğumu görünce 'Sen hiç karışma bunları ben yapacağım' diyerek her şeyi planladığını ve her şeyin güzel olacağını söylemişti o zaman, her zaman ki şövalye yapısıyla, sitiliyle öyle vedalaşmıştık. Ertesi günü maalesef kendisini kaybettik, şehit oldu."

Türkiye ve dünyadan geniş katılım

Kayseri'deki Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Gül ile Türkiye ve dünyadan birçok siyasetçinin katılımıyla açıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra 11. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Cemil Çiçek ve Bülent Arınç ile çok sayıda eski ve yeni bakan, milletvekili ve siyasetçinin yanı sıra medya temsilcileri ve iş adamları katıldı. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov, Pakistan Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif, eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadic, eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, eski Almanya Başbakanı Gerard Schröder, eski Yunanistan Başbakanı George Papandreu, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin kardeşi Şeyh Sani Hamad Bin Hamad Al Sani, eski Arnavutluk Başbakanı Bamir Topi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Yan yana buradayız

Başbakan Yıldırım da konuşmasında birlik vurgusu yaptı. "İşte şu an saygı değer Cumhurbaşkanımız, liderimiz Erdoğan burada ve işte kendileriyle ilk günden itibaren yol arkadaşlığı yapan AK Parti hareketi iktidarında başbakan, cumhurbaşkanı görevi yapan Sayın Abdullah Gül Bey burada, diğer bütün yol arkadaşlarımız burada." diyen Yıldırım "Kayseri'de AK Parti hareketini başlatan bütün yol arkadaşlarımız burada. Tıpkı ilk gün olduğu gibi bugün de yine yan yana, birlikte hep beraberiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın daima “AK Parti bir vefa hareketidir" ifadesini kullandığını anımsatan Yıldırım, "Allah birliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin" dedi. Müze ve kütüphanenin 7 bin metrekare alanlı üç binadan oluşacağını dile getiren Yıldırım, “15 Temmuz alçak darbe girişiminin müzede ayrı bir bölüm olarak ele alınması gayretlerinden dolayı teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.