Gülçin Ergül: "Stilime uygun şarkı yapan yok"

Hepsi grubundan ayrıldıktan uzun bir süre sonra ‘Bir Tanecik Aşkım’ şarkısıyla büyük bir sükse yapan Gülçin, arayı fazla uzatmadan yine yepyeni bir çalışmasıyla müzik listelerinde…

Gülçin Ergül: "Stilime uygun şarkı yapan yok"
Gülçin Ergül'ün Akşam'da yayınlanan röportajı...

‘Bir Tanecik Aşkım’ şarkısıyla büyük bir başarı yakaladınız. Bekliyor muydunuz?


Evet, dileğimiz çok dinlenmesi yönündeydi, öyle de oldu. Bu konuda mutluyuz.

Bu başarının ardından popülaritenizin arttığını düşünüyor musunuz?

Bir süre pop müziğe ara vermiş olduğum için, gündemde yoktum. Şarkımın başarısı tekrar gündeme gelmemi sağladı.

Şarkılarınızı dinlemeyenlere müziğinizi nasıl tarif edersiniz?

Tarif edilmez, dinleyin derim. Müziği tarif etmek bence büyük bir hata, karşınızdakinin anladığı kadardır ancak. ‘Bir Tanecik Aşkım’ parçasında kendimi yansıtan, Türk kanımı gösteren fakat normalde söylediğim tarzı da barındıran, sevgi yayan bir şarkı yapmayı amaçlamıştım. Şimdi de ‘Harabeyim’de zamanla eskisi gibi olmayan bir aşkın ıstırabını anlatıyorum.

POP ŞARKICISI DEĞİLİM

Peki neden bir albüm değil de single çıkarmayı uygun gördünüz?


Bu sorunun cevabı gayet açık değil mi? Artık bence kimsenin albüm yapmasına gerek yok. Yalnızca klipli şarkılar tanınıyor. Çok güzel ‘Aşkın Tezahürü’ diye bir şarkım var. Şarkının seveni var ama keşif yapan insan sayısı da az olduğu için yeterli olamaz. Her alternatif şarkıya da klip çekemiyoruz. Halkımız bir yerlerde mutlaka arabesk duymak istiyor.

Sizin yorumcu kişiliğinizin yanı sıra söz ve müzikte yapıyorsunuz. Yazarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Yaşadıklarımdan ama Harabeyim’i o anki ruh halimden değil, duygu bankamdan yaptım.

Bir röportajınızda bana uygun şarkı bulmak zordur diyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız?

Ben bir pop şarkıcısı değilim. Fakat pop da söylüyorum. Hem Türkiye’ye müzik yaptığımı unutmayacak (çünkü piyasada Avrupai bulunuyorum), hem de benim stilime uygun şarkı yapabilecek kişi olmadığını gördüm ama hâlâ umudum da var. Bu son şarkıda alternatif çizgimi biraz daha ortaya çektim. Bu bir deneme aslında.

Son birkaç yıldır ‘Hit şarkı çıkmıyor’ tartışmaları söz konusu. Pop müzik tıkandı mı?

Üretim yapmaktan korkuyorlar ya da üretilenlere saygı duyulmuyor. İleri görüşlülük yok. Bunda yapımcıların etkisi var. Müzikten anlamayan yapımcılar sürekli tutan modeller üzerinden garanti başarı müziği istiyorlar. Fakat farklı sivrilir, farklı ihtiyacı karşılar. İnsanlar buna susadı. Yapımcılar ve müzisyenler müziğin trend setter’ları fakat yapımcıların izin verdiği kadar. Yapımcılar müziği ticaret haline getirince üretim, sanatçılık kısırlaşıyor.

HAK ETTİĞİM YERDE OLMAK İSTİYORUM

Sizce iyi bir şarkı söylemek bağırmak demek midir?


Bağırmak dediğiniz forte söylemek herhalde yani güçlü söylemek. Bir vokalist olabildiğince çok müzikaliteye sahip olmalıdır. Birçok nüansı yapabilmek müzisyenliğinin ustalığını gösterir. Bir şarkı piyano yerleriyle forte yerleri olduğunda tutkuludur, bu iyi bir teknik gerektirir. Fakat chill out bir müzik yapmak için, her nüansı yapabilen bir şarkıcıya ihtiyacınız yok, hep tek düze cool şekilde söylemek yeterli. Bence bunun müzik zevkiyle alakası var. Bazı şarkılar da full forte söylemek için yapılmıştır. Bunlar tarzla alakalı. Whitney Houston, Şebnem Ferah, Mariah Carey gibi çok iyi divalar her nüansı gösterirler. Bu işin zirvesidir zaten.

Müzik piyasasında nerede olmayı hayal ediyorsunuz? Hayalleriniz var mı?

Hak ettiğim yerde olmak istiyorum.

Sesini duyurmak, albüm çıkarmak isteyen bazı kişiler yetenek yarışmalarına katılıyor. Siz de eğer sesinizi duyuramasaydınız böyle bir tip yarışmaya katılmayı düşünür müydünüz?

Hayır. Benim öyle bir şeye ihtiyacım olmazdı. Ben zaten kazanmışım. Kimseyle yarışmam.

AŞK HAYATIM KESAT DURUMDA

Aşk hayatınızda durumlar nasıl?


Kesat.

Sevdiğiniz için neleri göze alırsınız?

Bu karşılıklı bir şey. Ben akrep kadınıyım aşkım benim için en önemli yerdedir ama buna layık bir tahtta oturan bir kişi olması gerekir öncelikle.

Sizi sevenin sizin için neler yapmasından hoşnut olursunuz?

Beni mutlu etmeye çalıştığını, beni desteklediğini görmek beni mutlu eder.
Konular Röportaj