Güneş çarpmasına ne iyi gelir?..

Sıcakların kendini iyice hissettirdiği şu günlerde güneş çarpmalarına sık rastlanıyor. Uzmanlar, bu tehlikeli duruma karşı, 'Soğanı ezin. Alnınıza koyun' diyor...

Güneş çarpmasına ne iyi gelir?..
Takvim'de yer alan habere göre beyin, kalp, böbrek ve kaslara zarar veren güneş çarpması yaşamı tehdit ediyor. Önemsiz gibi görünen bu duruma karşı tedbirli ve dikkatli olmak gerekiyor.

Vücut ısısı 40C veya daha yükseğe çıkarsa, bünyede değişiklikler meydana gelir ve güneş çarpması gerçekleşir diyen uzmanlar, "Güneş çarpması acil tedavi gerektirir. Tedavi edilmeyen güneş çarpması hızla beyin, kalp, böbrek ve kaslara zarar verebilir. Hasar, ciddi komplikasyona neden olup daha uzun tedaviler gerektirebildiği gibi ölüm riskini arttırır" diyor.

Uzmanlar, evde yapılabilecek tedavi yöntemlerini şöyle sıralıyor...

* Soğan: Güneş çarpan kişinin alnına soğanı ezerek koyun, ısının alınmasına yardımcı olacaktır.

* Çemen: Kurutulmuş çemeni ıslatarak ezin ve bal karıştırarak 3-4 saat arayla 2-3 kaşık alın, bu daha hızlı kendinize gelmenizi sağlayacaktır.

* Ayran: Bol bol ayran veya yoğurt tüketin. Kısa sürede kendinize gelmenizi sağlayacaktır. Bunun yanında yoğurdu cildinize de uygulayabilirsiniz. Vücudun hızla soğumasına yardımcı olur.

* Meyve-sebze: Güneş çarpması esnasında savunma sistemi yorgun düşmüştür. Bunun için bol bol meyve-sebze tüketmeye çalışın.


ÖNERİLER

* Gölgeli bir yere geçin veya kapalı alandaysanız vücudunuzu soğutacak klima veya su kullanın.

* Bol bol sıvı alın. Su, ayran vb. nngiysileri çıkararak vücudun soğumasını sağlayın.

* Banyoya gitme imkanız varsa mutlaka soğuk suda duşa alın.Acil yardım istediyseniz soğuk su doldurulmuş küvette bekleyin.

*Vücut ısısı eğer bütün bunlara rağmen düşmüyorsa mutlaka 112'yi arayarak acil yardım isteyin.