Gurbetçiler Almanya seçimlerini etkileyecek

24 Eylül’de sandık başına gidecek olan Almanya’da seçim kampanyaları “İslamofobi, ırkçılık ve Türkiye düşmanlığı” üzerine kuruldu.

Gurbetçiler Almanya seçimlerini etkileyecek
Yeni Şafak'tan Yasemin Asan ve Fatih Özer'in haberine göre Almanya’da oy toplamanın kaynağının, “Türkiye düşmanlığı yönünde propaganda yapmaktan” geçtiğine vurgu yapan Avrupa Parlamentosun eski Milletvekili Ozan Ceyhun, “Bu nedenle seçim bölgelerinde Türklerin oyları büyük önem taşıyor ” dedi.

24 Eylül’de sandık başına gidecek olan Almanya, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığında sınır tanımıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye üzerinden yaptığı düşmanca açıklamalarla Avrupa ülkelerinin desteğini kazanarak yeniden iktidar koltuğunda oturmayı hedefliyor. Güçlü Türkiye’yi Avrupa ve dünya pazarında rakip olarak görmek istemeyen Almanya’nın Türkiye’yi zayıf konuma düşürmeyi hedeflediğini belirten Avrupa Parlamentosun eski Milletvekili Ozan Ceyhun, “Almanya’da oy toplamanın kaynağı, Türkiye düşmanlığı yönünde propaganda yapmaktan geçiyor. Türkiye’nin Almanya’ya rakip konuma gelmesi Merkel başta olmak üzere Alman politikacıları tedirgin ediyor” dedi.

KAMPANYA IRKÇILIK ÜZERİNE KURULDU

Alman politikacılar seçim kampanyalarını İslamofobi, ırkçılık ve Türkiye düşmanlığı üzerine kurduğunu kaydeden Ceyhun, “Alman politikacılar Avrupa’nın desteğini kazanarak iktidar koltuğuna oturmak istiyor. İzlenilen ırkçı politika beraberinde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan düşmanlığını getirdi. Bu düşmanlık sayesinde Almanya’daki ırkçıların oyları toplanmaya çalışılıyor. Ancak Almanya şunu unutuyor, bu zamana kadar ırkçıların sloganları ile yola çıkan partiler seçimleri her zaman kaybetmiştir” diye konuştu.

Yapılacak seçimlerde Türk seçmenin kilit konumda olduğunu söyleyen Ceyhun, “Türk seçmenler olarak 80 milyonluk Almanya’da yüzde 5 barajını aşacak çoğunluğa sahip olmadığımız için tek başımıza bir güç değiliz. Ancak seçim bölgelerinde önemli bir güç sahibiyiz. Federal Almanya’da seçim sistemi gereği meclisin yarısı Almanya genelindeki oylarla seçiliyor. Diğer yarısı ise direk adaylarla belirleniyor. Direk adaylar seçim bölgesinde bazen 400-500 oy farkla belirlenebiliyor. Almanya’da başa baş giden bir seçimde Türklerin oyları büyük öneme sahiptir. Türk seçmeninin oyları meclise girecek olan adayların kaderini değiştirecektir” ifadelerini kullandı.

ALMANYA GERİ ADIM ATACAK

Almanya’da yapılacak seçimler sonrası Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik düşmanca tutumun değişeceğini söyleyen Ceyhun sözlerine şöyle devam etti: “Seçim sonrası ikili ilişkiler ciddi derecede değişecek. 25 Eylül’den itibaren oluşturulacak yeni Almanya Federal hükümetinde Türkiye politikası bu şekilde yürütülmeyecektir. Seçimler yapıldıktan sonra Almanya, Türkiye düşmanlığından vazgeçip geri adım atarak diplomatik bir dil kullanacaktır.”

Türk partisi yarışın içinde


Almanya’da 61,5 seçmen sandık başına gidecek. İlk defa oy kullanacak olan seçmen sayısının 3 milyon olduğu belirtiliyor. Almanya’da yaklaşık bir milyon Türkiye kökenli seçmen bulunuyor. Seçime, 42 siyasi parti girmeye hak kazandı. Bu partilerin arasında Türk Partisi olan Alman Demokratlar Birliği (ADD) Partisi de bulunuyor. Remzi Aru’nun genel başkanlığını yaptığı bu parti sadece Türklerin yoğun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde aday listesi oluşturarak seçime katılacak. ADD Partisi Federal Hükümetin sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısının kabul edilmesinin ardından bir tepki partisi olarak kuruldu.

Türkiye’ye destek verdi

Almanya’nın ‘Türkiye’ üzerinden Avrupa Birliği’ni provoke etme çabalarına Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’tan sert bir yanıt geldi. Çipras, AB ile ilişkiler konusunda Türkiye hükümetini destekleyerek, “Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin AB tarafından kesintiye uğratılması, stratejik ve taktiksel bir hatadır. Kapıyı kapatmak yanlıştır. Türkiye bölgenin güvenliği için önemli büyük bir ülke. Merkel bakalım bu görüşlerini Ekim de tekrar edecek mi. Belki seçim sonrası farklı olur” dedi.