Gürültü 'ölüm' getiriyor!..

İşlek yollara yakın yaşıyorlarsa riskleri yüksek!..

Gürültü 'ölüm' getiriyor!..
Yeni Asır'da yer alan habere göre işlek yollara yakın bölgelerde yaşayan kadınlarda ani kalp krizinden ölüm riskinin arttığı belirlendi. Amerikalı bilim adamları, 1986-2012'de Hemşire Sağlığı Araştırması'nın parçası olan ortalama 60 yaşındaki 107 bin 103 Amerikalı kadının verilerini inceledi. İşlek yollara 50 metre uzaklıkta yaşayanlarda kalp krizinden ölüm riskinin, en az 500 metre uzaklıkta oturanlardan yüzde 38 fazla olduğu görüldü.

Araştırma, işlek yollara yakın yaşamanın hava kirliliğine daha fazla maruz kalınmasına yol açabildiğini ve bunun sigara, kötü beslenme ya da obezite kadar kalp hastalıklarına yol açabileceğini ortaya koydu.

Araştırmaya imza atanlardan Jaime E. Hart, sonuçların çevresel unsurların kalp-damar hastalıkları gibi risklerde rol oynayabildiğine ışık tuttuğunu vurguladı. Hart, bir sonraki adımda kalp hastalıkları ve işlek yollara yakın yaşamak arasındaki ilişkinin daha iyi belirlenmesine çalışılacağını kaydetti.

Sonuçların daha kapsayıcı olması için araştırmanın erkek, farklı yaş ve ırktan katılımcılarla da tekrarlanması gerektiğini ifade eden Hart, yine de nerede yaşanırsa yaşansın ideal kilonun korunması, sağlıklı yiyeceklerin tüketilmesi, sigara içilmemesi ve stresle başa çıkılabilmesinin kalp ve damar hastalıklarını azaltmaya yardımcı olduğuna dikkati çekti. Araştırmanın sonuçları Amerikan Kalp Vakfı'nın "Circulation" dergisinde yayımlandı.