Güvenli odaya yedek anahtar

Bern Büyükelçiliği’ndeki güvenlikli odaya yedek anahtar yaptırıldığını kabul eden YSK Başkanı Güven bu durumun seçim güvenliğini etkilemediğini söyledi.

Güvenli odaya yedek anahtar
Milliyet'in haberine göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, İsviçre’de oy pusulalarının saklandığı Bern Büyükelçiliği’ndeki güvenlikli oda için YSK tarafından izin verilmemesine rağmen yedek anahtar yaptırıldığını, ancak bunun seçim güvenliğini etkilemediğini söyledi.

Güven, “Kozmik Odada Anahtar Şoku” başlıklı haberlere konu olan olayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Güven, haberlerde “yurtdışında kullanılan oyların saklandığı odanın üç farklı kişide olan anahtarının, kimsenin haberi olmadan yedeklerinin yaptırıldığı ortaya çıktı” denildiğini aktardı.

Yurtdışındaki seçim komisyonlarında misyon şefi veya kıdemlisi, temsilcilikte görevli bir kamu görevlisi ve Ak Parti, CHP ve MHP’li üyelerin görev yaptığını belirten Sadi Güven, YSK’nın genelgesi gereği, oy pusulalarının bulunduğu torbaların temsilciliklerde, komisyonun izni olmadan girip çıkılamayan, kapısında en üz üç farklı kilit yer alan odalarda muhafaza edildiğini vurguladı.

Odanın anahtarlarından birinin komisyon başkanında, diğerlerinin, ad çekme suretiyle belirlenen siyasi parti üyelerinde bulunduğunu aktaran Güven, komisyon başkanı ile üyenin, torbaların muhafaza edileceği yerde hazır bulunmak zorunda olduklarının da genelgeyle karar altında alındığını hatırlattı.

Dışişleri’ni uyardık

Söz konusu komisyonun 24 saat çalışma esasına göre görev yaptığını belirten Güven, şunları kaydetti: “Bern’de Yüksek Seçim Kurulu’nca izin verilmemesine rağmen güvenlikli odanın yedek anahtarının yapıldığı anlaşılmıştır. Bunun üzerine diğer temsilciliklerimizde de aynı uygulamanın olma ihtimali göz önüne alınıp, yurtdışı temsilcilikler uyarılmıştır. Bern Büyükelçiliğimizdeki yedek anahtarın, ‘kimsenin haberi olmadan’ yaptırıldığı iddiası ise doğru değildir.”

Güven, açıklamasında, “söz konusu odanın kapısındaki kilitlere ait ikişer yedek anahtarın büyükelçilik mühürlü zarf içinde aynı odada muhafaza edildiğine” dair Ak Parti, CHP ve MHP’li üyelerin imzaladığı 31 Temmuz 2014 tarihli tutanağa da yer verdi.

Güven, “Siyasi parti temsilcilerinin de olduğu komisyonun tuttuğu tutanakla genelgeye aykırı olarak mühürlü zarfa yedek anahtar konulmuşken, ‘kimsenin haberi olmadan yedeklerinin yaptırıldığı’ yönünde seçim güvenilirliğini sarsacak yanlış haber, emeği geçen milyonlarca insanın hakkına tecavüz oluşturacaktır” dedi.