Haftada 1- 2 gün kurubaklagil tüketilmeli

"Zayıflama diyetleri uygularken; kurubaklagilleri sebze yemeği yerine tüketmelisiniz."

Haftada 1- 2 gün kurubaklagil tüketilmeli
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Kurufasülye, nohut, mercimek protein değeri yüksek, kompleks karbonhidrat içeren, lif açısından zengin yiyeceklerdir. Ayrıca demir ve B vitaminleri yönünden de oldukça zengindir.

Zayıflama diyetleri uygularken; kurubaklagilleri sebze yemeği yerine tüketmelisiniz.

Kurubaklagiller grubu olarak adlandırılan kurufasülye, nohut, mercimek gibi yiyecekler kilo vermeyi hızlandırmakla kalmaz, kaliteli ve yağ ağırlıklı kilo vermeyi sağlar. Yeter ki doğru zamanda, doğru miktarda ve sağlıklı hazırlanmış, pişirilmiş olarak tüketelim.

Kurubaklagilin zayıflama diyetlerine birçok artısı vardır...

Bulgur pilavı ile birlikte yerseniz; protein oranı yeterli ve emilimi (proteinin vücuda alındığı miktar) yüksek olur, proteinin faydası artar.

Zayıflama diyetleri mutlaka yeterli miktarda karbonhidrat içermeli ve bu karbonhidat kompleks şekilde olmalı. Kurubaklagiller kompleks karbonhidrat oranı yüksek bir yiyecek grubudur. Zayıflama diyetlerinin olmazsa olmazı; doğal lif oranını kurubaklagillerde yüksektir. Kurubaklagiller zengin lif içeriğiyle sebze porsiyonunda tüketildiğinde doğal ve sebzeden farklı formatta lif alımını artırdığı için sindirim sistemini daha hızlı ve dengeli çalıştırır.

Kolesterolü düşürücü etki gösterir. Kurubaklagiller de ki lif yapısı gereği kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.

B VİTAMİNİ ENERJİ İÇERİR

Demir açısından artı fayda sağlar. Yemekte kurubaklagil yemeğiyle birlikte C vitamini ve enzim içeren salata tükettiğiniz veya yemeğin hemen üzerine taze meyve yediğiniz zaman içeriğindeki demirin faydası da maksimum düzeyde oluyor. B vitaminleri yeterli ölçüde olmasına katkıda bulunur. B vitaminleri enerji içeren enzimlerin yapısında bulunmaktadır. Dolayısıyla beslenmeniz ne kadar çok B vitamini içerirse metabolizmanızın hızlanmasına o kadar destek olmuş olursunuz. Tabi kurubaklagilin içerdiği B vitamininden yararlanmak için kurubaklagil yemeğini yaparken akşamdan ıslatmalı pişirmeden önce ıslatma suyu dökmeli ve yıkamalı. Sonra yeni suyla pişirmeli ve pişirme suyu dökülmemelidir. Aksi taktirde B vitaminleri pişirme suyuyla birlikte dökülmüş olur. Sonuç olarak zayıflama diyetlerinde en az haftada 1- 2 öğünde sebze porsiyonu kurubaklagil yemeği olarak tüketmelidir.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi