Hakan Atilla davasında jüri karar verdi!

New York'ta “Zarrab davası” olarak başlayan, ancak Reza Zarrab'ın itirafçı olmasıyla “ABD hükümeti Mehmet Hakan Atilla'ya karşı” davasına evrilen duruşmalarda jüri son kararını verdi.

Hakan Atilla davasında jüri karar verdi!
Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Halkbank eski Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, kendisine isnat edilen 6 suçtan beşinden “suçlu” bulundu. ceza üst sınırının toplamda 75 yıl olduğu bu suçlarda, Atilla'nın kaç yıl hapis yatacağına ise davanın Hakimi Richard Berman karar verecek.

BERMAN KARARINI 11 NİSAN’DA AÇIKLAYACAK

Berman, 11 Nisan’da hem Hakan Atilla'nın yatacağı hapis cezasını, hem de “itirafçı” olan Reza Zarrab'ın hapiste geçirecekleri süreyi, yapılacak tek bir duruşma ile resmen açıklayacak. Sadece Atilla değil, Reza Zarrab da hapis cezası alacak.

Zarrab'ın “suçlu” olduğunu kabul ettiği toplamda 7 suçu bulunuyor. Ve bu 7 suçun ceza üst sınırı 130 yıl. Hakim Berman, Zarrab'ın bu 130 yıllık cezanın ne kadarını yatacağına karar verecek.

6 SUÇLA YARGILANDI, 5'İNDE “SUÇLU” BULUNDU”

Mart 2016'da New York'ta tutuklanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 27Kasım'da başlayan ve dört hafta süren davada 6 ayrı suçla yargılanıyordu. Jüri, bu altı suçtan 5'i hakkında Mehmet Hakan Atilla'yı “suçlu” buldu. Jürinin kararının ayrıntıları şöyle;

JÜRİNİN ATİLLA'YI “SUÇLU” BULDUĞU İSNATLAR

1- Örgütlü şekilde ABD hükümetini (özel olarak ABD Hazine Bakanlığını) yanıltmak, dolandırmak (bu konudaki talimatlarda, İran’a yönelik yaptırımlar ve bunları denetlemenin, ABD hükümet organlarının ‘meşru faaliyeti’ olduğu özellikle vurgulandı)- – suç defalarca işlendiği için cezasının üst sınırı 20 yıl

2- Örgütlü şekilde ABD’nin İran’a yaptırımlarını içeren IEEPA yasa, kural ve yönetmeleriklerini ihlal etmek -20 yıl

3-Amerikan finansal kurumlarını dolandırmak – (HSBC, Deutschebank, JP Morgan, Trust Company America, Bank of America, CityBank, Wells Fargo)- 25 yıl

4- Örgütlü şekilde Amerikan finansal kurumlarını dolandırmak- 5 yıl

5- Örgütlü şekilde kara para aklamak- 5 yıl


JÜRİNİN ATİLLA'YI “SUÇSUZ” BULDUĞU İSNAT

Kara para aklamak – Atilla'nın suçsuz bulunduğu bu suçun cezasının üst sınırı ise 20 yıldı.

TEMYİZE GİDEBİLİR

Atilla, jürinin bu kararının ardından Hakim Richard Berman'ın kendisine kaç yıl hapis cezası belirleyeceğini bekleyecek. Ardından Atilla'nın kararı temyiz için federal üst mahkemeye gitme hakkı bulunuyor.

Atilla'nın avukatları duruşmalar sırasında eğer müvekkilleri hakkında tek bir suçtan bile olsa “suçlu” kararı çıkması halinde, üst mahkemeye gideceklerini sohbetlerde söylüyorlardı. ABD'de üst mahkeme kararları açık duruşma şeklinde değil, dosya üzerinden veriliyor.

Temyiz sürecinin ise, resmi başvurunun yapılmasının ardından bir ila iki yıl sürebileceği ifade ediliyor.

İŞBİRLİĞİ YAPAR MI?

ABD Yasaları uyarınca, sadece sanık ya da tutuklu sanıkların değil, hüküm giymiş kişilerin de “itirafçı olma” hakkı bulunuyor.

Teorik olarak Atilla'nın önünde Savcılık ile işbirliği yapma imkanı hala var. Ancak öncelikle bu işbirliğini Atilla'nın istemesi, Savcılığın da Atilla'nın vereceği bilgileri “ceza indirimi için yeterli” bulması gerekiyor. Eğer işbirliği süreci gerçekleşirse, Atilla'ya verilmiş olan hapis cezasından indirim yapılabiliyor.

SAVCI KARARDAN SONRA AÇIKLAMA YAPTI

New York'taki davada Jürinin Mehmet Hakan Atilla'yı kendisine isnat edilen 6 suçtan 5'inden “suçlu” bulmasının ardından, davayı açan New York Güney Bölge Federal Savcılığı da açıklama yaptı. Açıklamada, “İran'a yönelik yaptırımları delerseniz, Atilla gibi sonuçlarına katlanırsınız” mesajı verildi.

Dava, Trump'ın görevden aldığı Savcı Prett Bharara tarafından açılmıştı. Bharara'nın ayrılmasından sonra davayı yardımcısı, New York Güney Bölge Savcı Vekili Joon Kim yürütüyordu.

Hakan Atilla davasında jüri karar verdi!

“EĞER İRAN'A YAPTIRIMI DELERSENİZ, SONUÇLARINA DA KATLANIRSINIZ…”

Joon Kim adına yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Bugün, tam, açık ve adil bir duruşma sürecinin ardından jüri Halkbank'ın üst düzey yetkilisi Hakan Atilla'yı oy birliği ile mahkum etti. Reza Zarrab'ın da suçunu itiraf etmesiyle birlikte, İran'a yönelik yaptırım rejiminde milyar dolarlık delik açan bu iki adam şimd ciddi federal suçlardan hüküm giymekle karşı karşıyalar. Yabancı banka ve bankerlerin bir seçeneği var; ya iran'a ve diğer yaptırım uygulanan ülkelere yardım edersiniz, ya da ABD doları ile işlem yapan uluslararası bankacılık sisteminin bir parçası olursunuz. Ancak her ikisini birden yapamazsınız. Eğer Atilla'nın yaptığı gibi, sürekli ABD Hazine yetkililerine yalan söyler ve sahte belgeler hazırlarsanız -ki bunlar ABD'in İran'a yönelik yaptırım sisteminden milyarlarca dolarlık İran petrol parası kaçırmanın gizli sisteminin bir parçasıydı- sonuçlarına katlanırsınız. Atilla'nın yaptığı seçimin sonucu, bir Amerikan mahkemesinde mahkum olmak oldu.”

ATİLLA'NIN AVUKATI: "BU DAVA KUSURSUZ DEĞİLDİ ZATEN O YÜZDEN TEMYİZ MAHKEMELERİ VAR”


ABD'de suçlu bulunan Hakan Atilla cephesinden ilk açıklama da avukatından geldi.

Atilla'nın avukatı Victor Rocco, gazetecilerin “Müvekkilinizin adil şekilde yargılandığına inanıyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Hiçbir davanın, hiçbir zaman kusursuz olmadığına inanıyorum. Bu dava da kusursuz değildi. Zaten bu yüzden temyiz mahkemeleri var.”