Halep'te ölü ve yaralılar var!...

Suriye'nin Halep kentinde önceki gece ilan edilen ancak ertesi gün bozulan ateşkes bu sabaha karşı tekrar sağlandı. Ancak AA'nın haberine göre, Halep'te İran komutasındaki Şii milisler, kuşatma bölgesinden tahliye edilmek üzere bekleyen sivillerin bulunduğu konvoya ateş açtı.

Halep'te ölü ve yaralılar var!...
Hürriyet'te yer alan habere göre işte sabah saatlerinden bu yana Halep'te yaşanan 'son dakika' gelişmeleri...

Reuters'a bilgi veren bir muhalif yetkili, yeni ateşkesin TSİ 03.30'da devreye girdiğini açıkladı.

Anlaşmanın sağlanmasının ardından Reuters'a konuşan Suriyeli bir yetkili, "Doğu Halep'teki silahlı kişilerin tahliyesini düzenleyecek operasyon başladı" dedi.

YARALILARI TAŞIYAN KONVOY HAREKET ETTİ

Reuters'ın haberine göre, Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, hastaları taşıyan ilk konvoyun Halep'in kuşatma altındaki doğu mahallelerinden kentin batısına hareket ettiğini bildirdi.

KONVOYA ATEŞ AÇILDI

Ancak AA'nın haberine göre, İran komutasındaki Şii milisler, Suriye'nin doğu Halep bölgesindeki kuşatmadan tahliye edilmek üzere bekleyen sivillerin bulunduğu araç konvoyuna ateş açtı. Saldırıda bir sivil hayatını kaybetti, dördü yaralandı.

Halep'teki AA muhabirinin bildirdiğine göre, otobüslere bindirilen sivillerin bulunduğu araç konvoyu, Ramuse semtine hareket edip rejim güçlerinin kontrol noktasına yaklaşarak beklemeye başladı.

Bu sırada İran komutasındaki Şii milislerin cephe hatlarından keskin nişancılar, sivillerin üzerine ateş açtı. Saldırıda bir sivil hayatını kaybetti, dördü yaralandı. Konvoy, saldırı üzerine geri döndü.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı üzerine, Suriyeli muhaliflerin tahliyesine Rus askerlerinin öncülük etmeye hazırlandığını açıklamıştı. Açıklamada, Suriyeli yetkililerin, İdlib'e tahliye edilecek muhaliflerin ve ailelerinin güvenliği için garanti verdiği belirtilmişti.

Muhaliflerin ve ailelerinin bindirileceği 20 otobüsün, Rus İHA'larınca izleneceğinin ifade edildiği açıklamada, açılan insani koridordan ilerleyecek olan konvoya 10 da ambulansın eşlik edeceği bildirilmişti.

"BİRKAÇ SAAT İÇİNDE..."

Esad rejimini destekleyen Lübnanlı Şii Hizbullah örgütünün medya birimi de bu sabah yaptığı açıklamada, bozulan ateşkesin gece süren temaslar sayesinde devreye girdiğini ve Halep'ten tahliyelerin "saatler içinde" başlayacağını duyurmuştu.

Açıklamada, "Müzakerelere katılan taraflar arasında yoğun temaslar sonunda silahlı savaşçıların birkaç saat içinde (Halep'in) doğu mahallelerinden çıkmaları için ateşkesin yeniden devreye girmesi sağlanmıştır" denilmişti.

Türkiye'nin arabuluculuğunda önceki gün saat 19.00 sularında, Rusya öncülüğündeki rejim güçleri ile Doğu Halep'teki silahlı muhalif gruplar arasında ateşkes sağlanmıştı. Mutabakatla, sivillerin ve silahlı muhaliflerin Doğu Halep'ten güvenli biçimde tahliye edilmeleri, Halep'in güneybatısında yer alan muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline nakledilmeleri öngörülmüştü.

Ancak İran komutasındaki Şii milisler ve rejim ordusu, bölgeden ilk etapta çıkarılmak istenen yaralılara izin vermeyerek, sabah saatlerinde ateşkes ihlallerine başlamıştı.

"SON SALDIRILAR SAVAŞ SUÇU OLABİLİR"

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Suriye'nin doğu Halep bölgesinde ateşkesi ihlal eden rejim güçleri ve destekçilerinin büyük bir ihtimalle savaş suçu işlediğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti.

Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, "Ateşkesin bozulmasının nedenleri tartışılırken Suriye hükümetine bağlı güçler ve onların müttefiklerinin küçük bir alana sıkışmış sivillere yönelik çok daha şiddetli bir bombardıman başlatması neredeyse kesin bir şekilde uluslararası hukukun ihlalidir ve büyük bir ihtimalle de savaş suçu oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.