Halit Akçatepe'ye son görev

Hababam Sınıfı'nın 'Güdük Necmi'si, hep güler yüzüyle anacağımız oyuncu Halit Akçatepe cuma günü aramızdan ayrıldı. Akçatepe için Caddebostan Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Akçatepe'nin tabutu, törenin ardından Karacaahmet mezarlığına götürüldü.

Halit Akçatepe'ye son görev
Sözcü'de yer alan habere göre sanat yaşamına tiyatro ile ilk adımı atan Halit Akçatepe, Refik Halit Karay Mektebi’ni bitirdikten sonra Konservatuvar eğitimi ile profesyonel olarak oyunculuk yapmaya başladı. Rıfat Ilgaz imzalı ‘Hababam Sınıfı’ ile efsaneleşen usta sanatçı, yer yer güldüren, yer yer hüzünlendiren karakterlerle, hepimizin gönlünde taht kurdu. Tıpkı Sen Tıpkı Ben, Töre ve Rosenbergler Ölmemeli gibi edebi eserleri, usta bir oyunculukla tiyatro sahnesinde izleyiciye ulaştıran Halit Akçatepe, rol aldığı sayısız filmle, Türk sinemasının en büyük sanat emektarlarından biri olarak 70 yılını sanata adadı.

“AZ DOSTUM VAR”

Verdiği bir röportajda, az dostu, çok arkadaşı olduğunu anlatan Halit Akçatepe, “Severim arkadaşlığı ama dost olmam, dostlarım vardır ama az vardır. Sanat camiasında rahmetli Kemal Sunal, Metin Akpınar, Zeki Alasya dostlarım. Arkadaş çok” şeklinde konuşmuş ve ölümle ilgili ise şunları söylemişti; “Niye düşünmeyeyim ölümü. Öleceksek öleceğiz. Bunun başka çaresi yok. Cenazemde görürsün benim ne kadar sevildiğimi”

İLK TÖREN CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ’NDE


Bir süredir yaşadığı sağlık sorunlarından dolayı tedavi gören Halit Akçatepe, 79 yaşında hayatını kaybetti. Hababam Sınıfı’nın Güdük Necmi’si Akçatepe, 2014 yılında sağ tarafında güçsüzlük ve yüksek tansiyon şikayetiyle hastaneye kaldırılmıştı.

Ferdi Merter

Çocukluk arkadaşı Ferdi Merter duygusal bir konuşmaya imza attı. “75 yıl Halit’le birlikteliğimiz tam 75 yıl… İkimiz de 4 yaşındaydık, anılarımızı anlatmaya kalkarsam burada kalmak gerekir. Rahmetli Aliye Rona ablamız ‘sizi ne zaman evlendireceğim’ diye takılırdı bize. Yeşilçam’ın en zor günlerinde el ele çocuk oyuncular olarak ayakta kalmaya çalıştık. Ankara’ya gidecektik son anda ‘Annem izin vermiyor’ demiş ve gelmemişti, ancak yıllar sonrasında gelmemesinin gerçek nedeni olarak ‘Tülin’i İstanbul’da bırakamazdım’ demişti. İçin rahat olsun güzel uyu”
 
Genco Erkal

“7 den 70 e bütün Türkiye’nin sevgilisiydi. Evlerimizin başköşesindeydi. Çok sevildi onu gören insanlar onu kucaklamak isterdi. Her zaman çok doğaldı ama oyunculuğun er meydanı tiyatrodur onu Güdük Necmi olarak tanıyanlar belki o yönünü bilemeyeceklerdir ama ben onunla Dostlar Tiyatrosu’nda hemen her gece sahneye çıktım ve oyunculuk gücünü orada gördüm. Her türde çok başarılıydı çok ciddi politik oyunlarda oynadık mutlu bir hayat yaşadı. Çok güzel bir ailesi oldu pırıl pırıl kızları var onun adını yaşatacak… Dünyada güzel bir iz bıraktı insan olarak sevilmek, güzel bir anı bırakmak, unutulmamak çok önemli biz zaten onu unutamayız televizyonda filmlerini izledikçe onu göreceğiz hepimizin başı sağolsun”

Hababam Sınıfı oyuncuları adına Kalem Şakir Bülent Yiğidiroğlu

“Halit Ağabeyi herkes seviyordur herhalde ama bizler için çok daha farklıydı. Onun ağabeyliği dostluğu bize yol göstermesi çok önemli ve özeldi. Çok üzüntülüyüm hepimizin başı sağolsun”
 
Erol Evgin

“Halit Akçatepe benim yarım asırlık dostumdu. Renkli Dünya adlı bir filmde birlikte oynamıştık sahneleri ve kulisleri de paylaştık. Çocuklarımız küçüktü ailece görüşürdük çok güzel günlerdi… Halitçiğim çok büyük bir sanatçıydı ama insan olarak da çok değerliydi içi dışı bir tertemiz bir insandı. Bütün sıkıntıları mizahla aşmış, ömrünü sanat adamış çok değerli bir dostumu yitirdim. Karadeniz’de bir söz vardır: ‘Yıldızlar yağsın üzerine’ denir. Mekanı cennet olsun. Yine Karadeniz’de ‘Sakladık onu derler, sakladık biz onu’ o filmlerinde yaşadık kalplerimizde yaşayacak orada sakladık biz onu”
 

Berhan Şimşek

“Halit Ağabeyle beraber çalışma fırsatım olmadı ancak çok hoş bir ağabey kardeş dostluğumuz oldu her karşılaştığımızda büyük bir derinlikle bakardım ona insanların içinde canavarlar taşıdığı günümüzde o içinde bir çocuk taşırdı. Bütün dostlarımız tek tek gidiyor, Halit Ağabeyden son ricam onlara selam söylesin daha iyi bir dünya için mücadele ettiğimiz söylesin nurlar içinde yatsın”

Emel Sayın

“Sanat boyutundaki insanlar Allahın görevlendirilmiş kadrosundandır derler, mutlaka Halit de o görevli sanatçılardan biriydi. Hepimiz gibi ben de çok üzgünüm çok önemli bir aktördü can dostumdu hep yanımda oldu...
 
Ailesiyle birlikte ben onları çok sevdim gerçekten çok üzgünüm ailesine hepinize sabırlar diliyorum nurlar içinde uyusun canım arkadaşım”
 
Kızı Ebru Akçatepe ayakta durmakta zorlanırken şunları söyledi:

“Babamın değerli dostları ve sevenleri yanımızda olduğunuz için ailemiz adına teşekkür ediyorum. Sizlere babamı anlatmayayım burada bulunan herkes onu çok seviyor ve yakından tanıyor. Babamla bugün ilk kez aynı sahnedeyiz daha önce de yapabilirdik ama bu olmadı. Çünkü ben de tiyatrocu oldum ailemizin sanat bayrağını ben taşıyorum babam için bir gece düzenleyecektik yine burada yapacaktık sevdiği dostları yakın arkadaşlarıyla birlikte bu sahnede buluşacaklardı. Babamın birçok filmde canlandırdığı talihsiz karakterlerin şanssızlığı yine burada onu geldi buldu. İşte CKM’deyiz onunla aynı sahneyi paylaşıyoruz. Hayatının final sahnesi de çoğu filmi gibi hüzünlü ve buruk… Ardında temiz bir geçmiş bırakarak gidiyor. İyi bir insan, iyi bir sanatçı, iyi bir dost, iyi bir baba bir evlat olarak diyorum ki bu miras da bize yeter”

Akçatepe’nin cenazesi törenin ardından, Şakirin Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.