Hamilelikte dişlerinize dikkat!

Hamilelik süresince anne adayının karşılaşabileceği diş problemlerinden bir diğeri de 20 yaş dişlerinin yarattığı sorunlar.

Hamilelikte dişlerinize dikkat!

Antibiyotik tedavisi ve hatta diş çekimi gerektirebilecek bu problemlerle karşılaşmamak için hamilelik öncesi 20 yaş dişleriniz için mutlaka diş doktorunuzun kontrolünden geçin.

Diğer bir sorun, hamilelik öncesinde dişetlerinde var olan rahatsızlıkların hamilelikte şiddetini artırması. Kanamalı, ağrılı ve şiş olan diş etleri bir süre sonra sizi rahatsız etmeye başlayabilir. Diş eti rahatsızlığına sahip anne adayları, bunun tedavisini yaptırmadan ve bu rahatsızlığı tümüyle kontrol altına almadan hamile kalırlarsa, erken doğum ve düşük kilolu bebek riski ortaya çıkabilir.

Hamileler diş sağlığı için ne yemeli?
Dengeli beslenmenin hayatımızın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde de çok önemli. Hamilelikte alınan besinlerin bebeğin gelişimini de doğrudan etkiler. Diş gelişimi hamilelik sürecinde etkilenebilir. A, C, D vitaminlerini, kalsiyumu, proteini ve fosforu yeterli miktarda almak, bebeğin dişlerinin sağlıklı olmasının temelini atar. Süt ve süt ürünleri, beslenmedeki kalsiyum kaynakları. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler de bu dönemde sıklıkla alınması gereken besinlerden. Anne adaylarının, özellikle yemek aralarında, şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmaları gerekir. Kurutulmuş meyve, karamel gibi yapışkan ve şekerli yiyeceklerden kaçınmalarında fayda var.

Hamileliğiniz süresince ağız ve diş sağlığınız için
•Dişlerinizi günde en az iki kez ikişer dakika fırçalayın. Diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapıp plak birikimine engel olun.
•Ağız gargaraları ya da ılık tuzlu suyla gargara yapın. Özellikle ılık tuzlu su, diş etlerini rahatlatır.
•Asitli içeceklerin kullanımı azaltın.
•Şekerli yiyecek ve içeceklerden mutlaka kaçının.
•Kusma sonrasında ağız ve diş temizliği yapın.
Hamileliğinizde üç aylık dönemlerde diş bakımınız nasıl olmalı?
0-3 aylık dönem Bu dönem hamileliğin en hassas dönemi. Ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda mutlaka diş doktoruna görünün.
3-6 aylık dönem Hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri yapılması için en uygun dönem.
6-9 aylık dönem Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmaktadır. İlk üç aylık dönemde olduğu gibi gerekli tedaviler jinekoloğun da görüşü alınarak uygun planlamayla gerçekleştirilebilir.

SÖZCÜ İNTERNET SİTESİ



Konular Kadın / Bakım