Hamilelikte kaç kilo almalı?

Hamilelikte kaç kilo alınır, mide bulantısı olan anneler nasıl beslenmelidir?..

Hamilelikte kaç kilo almalı?
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Kimi anne hamilelik sürecinde 40 kilo alırken kimi kilo veriyor. Kiminin bulantısı fazlaysa kiminde hiç olmuyor. Peki, hamilelikte kaç kilo alınır, mide bulantısı olan anneler nasıl beslenmelidir?

BULANTINIZ VARSA…

Kimi kadınlar gebeliği çok rahat geçirir hiç bulantıları olmaz. Kiminin ise aşırı bulantısı olur. Annenin kusma frekansı arttıkça yeteri kadar beslenemez. Hamilelik sürecinizi aşırı bulantı ve kusmayla geçiriyorsanız, kuru gıdalar size yardımcı olabilir. Yağlı ve salçalı besinler bulantı ve kusmanızı artırır. O yüzden yağsız galeta, peksimet, kızarmış ekmek gibi kuru gıdalara yönelin. Beyaz veya labne peynirle birlikte yiyebilirsiniz. Bulantınız varsa muhtemelen et, tavuk ve balık da yiyemiyorsunuzdur. Bu yüzden yeterli protein alabileceğiniz en güzel kaynak yumurtadır. İçiniz nasıl kabul ederse, haşlanmış, omlet veya menemen olabilir. Aşırı ekşili veya acı soslar olmadan, sevdiğiniz malzemelerle hazırlanmış salata gibisi yoktur. Midenizi yakmayacak ölçüde limon ekleyebilirsiniz. Nane, fesleğen gibi mide dostu baharatları hatta mümkünse taze hallerini kullanmanız faydalı olacaktır. Baktınız ki salatayı sindiremiyorsunuz sadece salatalık yiyebilirsiniz. İsterseniz cacık olarak da tüketebilirsiniz. Kusmalar sık olsa da her gün 2-3 litre su içmeniz çok önemlidir.

ZEYTİNYAĞI TÜKETİN

Gebelikte sık görülen şikâyetlerden biri kabızlıktır. Bulantıya bağlı yetersiz lif alımı sonucunda oluşan kabızlık, uzun sürünce hemoroid problemi ortaya çıkar. Bunu engellemek için zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin. Her öğünde 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklemeniz kabızlığı engelleyebilir. Dilerseniz zeytinyağlı sebze olarak tüketebilirsiniz, dilerseniz salata, çorba ya da cacık üzerine dökebilirsiniz. Zeytin, hem yağ hem lif içerdiği için gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Ceviz de hem iyi bir yağ ve iyi bir lif kaynağıdır. Günde 4-6 yarım ceviz tüketebilirsiniz. Şekerinizin düşmesini engellemek için ara öğün tüketmeniz önemlidir. Ana öğünlerinizin saatlerine göre içeriğini değiştirmeniz sağlıklı olacaktır. Öğün araları 3-4 saat ise taze veya kuru meyve yeterli olacaktır. Meyveler hem şekerinizi yükseltir hem lif içerdiğinden tuvalete rahat çıkmanızı sağlar. Öğle ile akşam arası gibi daha uzun aralarda, tost ve ayran tüketebilirsiniz.

KAÇ KİLO ALMAK SAĞLIKLI?

Tüm bu tedbirler, hem halinizi, hem şekerinizi kontrol altında tutar. Bir taraftan da ideal bir kilo artışıyla gebeliğinizi tamamlamanıza yardımcı olur. Gebeliğe başlangıç kilonuz önemlidir. Boyunuza ve yaşınıza göre ideal kilonuzda hamile kalmanız en sağlıklısıdır. Normal kiloda hamile kaldıysanız, 10-14 kg arası alabilirsiniz. Fazla kilolu olarak hamile kalırsanız, 6-8 kiloyla hamileliğinizi tamamlayabilirsiniz.

Seren Aksüs / Akşam
Konular Kadın / Bakım