Hanımlar bahara hazır mısınız?

Bahar yorgunluğunun sebebi ne? Neden bahar mevsimi öncesi özel bir bakıma ihtiyaç duyarız? Bahar yorgunluğundan korunmak ve kendimizi daha enerjik, daha zinde, daha sağlıklı hissetmek mümkün mü?

Hanımlar bahara hazır mısınız?
Akşam'dan Arzu Akyol'un haberine göre Prof. Dr. Dilek Demir Erol, cildimizi ve vücudumuzu bahara nasıl hazırlayacağımızı anlattı.

BAHAR YORGUNLUĞUNUN SEBEBİ…

Karanlık ve uzun kış günlerinde, gece-gündüz ritmini ve uyku düzenini koruyabilmek için biyolojik sistem ‘melatonin’ salgılar. Baharla birlikte günler uzamaya başlayınca bedenin daha hareketli ve çevik davranabilmesi için biyolojik sistem bu defa da ‘serotonin’ salgılar. Melatonin miktarı azalırken uyku düzenimiz bozulur, uyku süresi kısalır ve yeterince uyuyamadığımız için gün boyu süren yorgunluk hissi oluşur. Bu durum bahar aylarında gözlenen ve kısa süren bir durumdur. Daha sonra biyolojik sistem kendi düzenini kurar. İşte vücuttaki dengelerin değiştiği bu kısa dönemden etkilenmemek için iç ve dış bakım şarttır.

Daha enerjik olmak mümkün

Doğanın canlanışına tanık olduğumuz bahar aylarına kendimizi hazırlamak için yapacaklarımız kendimizi daha enerjik, daha zinde, daha sağlıklı hissetmemizi sağlayacak. Hamama gidebiliriz, spora başlayabiliriz, özel maskelerle cildimize kaybettiği nemi kazandırabiliriz. Bedenimizi hazırlamak için cilt, vücut, el ve ayak bakımlarının yanı sıra selülitlerle savaşmak için kişiye özel hazırlanmış kremler ve bitki kürleriyle birlikte diplomalı spor hocaları eşliğinde çalışmalar da yapabiliriz.

Elleri ve ayakları unutmayın!

El ve ayak bakımını da ihmal etmeyin. Ellerinize her gün nemlendirici sürün. Eczanelerde bulabileceğiniz gündüz ve gece olarak formüle edilmiş el kremlerini tercih etmelisiniz. İlerleyen senelerde ellerimizdeki kahverengi lekeleri görüp üzülmemek için güneş koruyuculu el kremlerini mutlaka kullanın. Yüzünüz için kullandığınız peelingi elleriniz için kesinlikle kullanmamalısınız. Peelingten sonra saf E vitaminiyle ellerinize masaj yapmalısınız.

Profesyonel destekle hareket zamanı…

Bahar aylarını hareketli geçirin. Spor hâlâ hayatınızın bir parçası değilse hemen dâhil edin. Hiçbir şey yapamıyorsanız düzenli olarak yürüyün. En az 5 bin adım atmaya çalışın… Uzman kişilerden yardım alarak hayatınıza sporu mutlaka yerleştirmelisiniz. Bu; bisiklet, yoga ya da pilates olabilir.

Hamam harika bir fikir

Yaz öncesi cildimizi mutlaka ölü derilerden arındırmalıyız. Bunun için en iyi yol şimdilerde SPA denilen bizim kültürümüzde çok yaygın olan hamamlar… Vücuttaki ölü derilerden kurtulmak için hamama gitmek ve ipek bir keseyle kese yaptırmak harika bir fikir yani… Ardından canlandırıcı ve bol nem veren maskelerle cildimizi desteklemeliyiz.

Bahar yorgunluğuna canlandırıcı maske

1 adet avokado, 1/2 çay bardağı kefir içinde tahta kaşıkla ezilir. Karışıma, bir çay kaşığı çörek otu yağı ve 3 damla E vitamini eklenir. 20 dakika sonra ılık suyla yıkanır.

Yorgun ciltler için...

2 yemek kaşığı beyaz kil, bir tatlı kaşığı argan yağı, bir çay kaşığı susam yağı ve 3 yemek kaşığı lavanta suyuyla macun kıvamına getirilir. Temiz yüz ve boyun çevresine uygulanır. 20 dakika sonra suyla durulanır.

Saçlara özel bakım!

Sıra geldi saçlara… Onları da yaza ve güneşe hazırlamak gerekiyor. Bunun için saçınıza nem maskeleri uygulayabilir ya da özel yağlarla saç bakımı yapabilirsiniz.

Saç bakım maskesi

1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı argan yağı
1 yemek kaşığı avokado yağı
1 yemek kaşığı jojoba yağı


Hepsini karıştırın ve temiz, nemi alınmış saçınıza uygulayın. Streç filmle sardığınız saçınızı 20 dakika sonra yıkayın. Haftada bir kez uygulamanız yeterli. Bu karışım, hem saçınızın nem oranını artırır hem de saç derinizi ve saçlarınızı besler.

Yaz aylarında ve denizde ise güneş koruyuculu saç losyonları kullanmaya özen göstermelisiniz.
Konular Kadın / Bakım