HAŞEMA YASAK MAYO NİYE DEĞİL?

Zaman Gazetesi 'haşema yasağı'na tepkili..

HAŞEMA YASAK MAYO NİYE DEĞİL?

Bir Fransız müslüman kadının giydiği haşema nedeniyle havuza alınmaması yeni bir tartışmaya neden oldu. Zaman Gazetesi, haşemanın yasaklanmasına kadın yüzücülerin giydiği kıyafeti örnek göstererek tepki gösterdi.

Haşemaya sağlıksız diyenler kadın yüzücüler neden sessiz?

Hijyenik olmadığı gerekçesiyle haşema giyen kadınları havuza almayanlar, olimpiyatlarda derece yapan kadın sporcuları alkışlıyor. Oysa o sporcuların mayolarıyla haşema arasındaki tek fark kolların açık olması. Eğer haşema hijyenik değilse olimpiyat organizatörlerini mahkemeye vermek gerekecek. Çünkü başta sporcular olmak üzere bir çok kişinin sağlığıyla oynuyorlar. Nasıl mı?

Dün internet sitelerine düşen haberde haşema giyen bir Fransız kadının yaşadığı dram anlatılıyordu. Bizim ülkemizde sıklıkla yaşanan bir örnek 35 yaşındaki Carole’nin başına gelmiş. Haşema ile kamuya açık bir havuzda yüzmesine izin verilmemiş ve gerekçe olarak da "hijyenik koşular" gösterilmiş. Önce haberin detayına bir bakalım: "Din değiştirerek Müslüman olan 35 yaşındaki Fransız Carole yaşadığı kasabada kamuya açık bir yüzme havuzunda haşemayla yüzmek istedi. Fransa’nın başkenti Paris’e yakın Emerainville kasabasında yaşayan Carole yüzmeye gitmeden önce havuz yönetimini arayarak haşema ile yüzüp yüzemeyeceğini sorduğunu belirtti.

Havuz yönetiminin haşemayla yüzmenin kendileri için bir problem oluşturmayacağını belirttiğini ifade eden Müslümün kadın, "Kızlarımla birlikte haşema giyerek havuzda bir dönem yüzdük. Ancak bu yıl aniden yüzmeme izin verilmemeye başlandı. Sebebini sorduğumda ise "hijyenik koşulları" yerine getirmediğim belirtildi" dedi. 17 yaşında Müslümanlığı seçen 35 yaşındakı kadın ise haşemayla yüzmeye izin verilmemesinin gerçek nedeninin politik nedenler olduğunu söyledi."

Türkiye’de bu örneklere sıklıkla rastlıyoruz. Kamuya açık ya da kapalı alanlarda; açık ya da kapalı havuzlarda haşema giydiği için yüzmesine izin verilmeyen pek çok kişiye rastlamak mümkün. Bunların bazılarını akşam haberlerinde de izleyebiliyoruz. Çoğu ise gündeme bile gelmiyor. Genelde ideolojik kaygılarla yapılan davranışlara gerekçe olarak ise "hijyen" gösteriliyor. Bunun ne kadar doğru olduğu ise tartışmalı bir konu. Çünkü uluslararası olimpiyatlarda yüzen birçok kadın sporcu haşemaya yakın bir mayo giyiyor ve başlarına bone takıyor. Tek fark o sporcuların kollarının açık olması.

Haşema hijyenik değilse bu mayoların da hijyenik sayılmaması gerekir. Bu iddiaları gerçek kabul edersek, kapalı mayolarla yüzen sporcuların birbirlerinin sağlığını tehlikeye attıklarını düşünmemiz gerekecek. Özetle.. Ya "haşema hijyenik değil" diyenler yanılıyor ya da bütün kadın sporcuların sağlıkları tehdit altında. Sizce hangisi doğrudur? Her şeyiyle profesyonel olan bir kurumun yaptıkları mı yoksa ideolojilerine kılıf arayanların gerekçeleri mi?

Zaman