Hayat kadınları isyanda!

Ankara’da kapatılan genelevde çalışan 30 vesikalı hayat kadını, haklarını aramak için Danıştay’a başvurdu.

Hayat kadınları isyanda!
Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre Ankara Kalesi’nin altında, 1930’da kurulan genelevin bulunduğu Bentderesi bölgesi, 1980’de 1’inci ve 2’nci derece SİT alanı ilan edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi de 2 yıl önce kentsel dönüşüm kararı alınca, genelevin yıkımı gündeme geldi. Altındağ Kaymakamlığı Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu’nun kararları doğrultusunda belediye, davalar sonrası genelevi yıktı. Yeni genelev için de yer gösterilemeyince hayat kadınları ortada kaldı.

GÖZLER DANIŞTAY’DA

Genelevde çalışan 300 vesikalı hayat kadınından bazıları, başka illere gitti. 30 kadın ise İdare Mahkemeleri’ne yürütmenin durdurulması ve yeni genelev için yer gösterilmemesi gerekçesiyle dava açtı. Mahkemeler, genelevdeki şartların insan sağlığı açısından uygun olmadığı yönündeki raporu dikkate alarak başvuruyu reddetti. Kararı Danıştay’a taşıyan hayat kadınları ise şimdi burdan çıkacak kararı bekliyor.

‘Ölün diyorlar’

KONUYA ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurular da yapılacak. Kadınlardan H.G., “İnsan yerine koymuyorlar. Devlettin verdiği vesikalarla bu işi yapıyoruz. Şimdi bize ‘ölün’ diyorlar. Belediye önünde çadırlı eylem yapacağız” dedi.