Haydi hanımlar kış diyetine!...

A, B, C vitamini zengini turp, yüksek kalsiyum ve lif içeriyor. Bu özellikleriyle kemik erimesinden kansere, kalp hastalıklarından kolesterole kadar birçok rahatsızlığa ilaç gibi geliyor...

Haydi hanımlar kış diyetine!...
Takvim'de yer alan habere göre kış mevsiminin vazgeçilmez besinlerinden turp, şifa saçıyor.

Kendisi kadar yaprağı da yararlı olan turp, kalsiyum içeriğiyle kemiklere iyi geliyor. İstanbul Şişli Florance Nightingale Hastanesi doktorlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan, hem lif içeriği yüksek hem de kalsiyum deposu turpun sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Sadece kalsiyum değil, aynı zamanda iyi bir potasyum, çinko, demir, magnezyum ve fosfor kaynağı da olan turbun diğer faydaları ise şöyle:

KANSERE KARŞI ETKİLİ: Turp, A, B ve C vitaminlerinden oldukça zengindir. Özellikle yapısındaki antosiyanidinler sayesinde, antioksidan etkisi göstererek, kansere karşı koruyucu özellik taşır.

KALBİ KORUYOR: Kırmızı turbun yapısında bulunan laykopen adlı madde, kalp sağlığını koruyucu kolesterol ve tansiyon düşürücü etki sağlıyor. Turp, yüksek oranda potasyum içerir. Potasyum kalp kası dahil kasların düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Vücuda yeterli miktarda potasyum alımı, yüksek tansiyona karşı koruyucu özellik taşımaktadır. Kırmızı turpta bulunan bazı enzimler ve lignin, vücutta oluşabilecek çeşitli mutasyonlara karşı, koruyucu özellik taşır.

GUT SAVAŞLARI BAŞLASIN: Vücuttaki pürin metabolizmasını hızlandırarak, kanı alkali tutarak, idrar atımını hızlandırır. Böylece gut hastalarının kullanabileceği bir sebze olarak tanımlanmaktadır. İdrar söktürücü özelliği sayesinde de iyi bir ödem gidericidir. Vücuttan fazla suyun atılımını kolaylaştırır.

SARILIĞA SİYAH TURP: İçerdiği sülfürlü bileşikler sayesinde, gastrointestinal sistemi korumaya yardımcıdır. Özellikle karaciğer yağlanması, sarılık durumlarında karaciğeri korumak adına siyah turp önerilmektedir. Çünkü içerdiği bileşikler safra akışını hızlandırmaktadır.

DİYABETİN İLACI: Yüksek posa ve fitoestrol içermesi kolesterol düşürücü etkisini artırmaktadır. Aynı zamanda tansiyon düzenleyicidir. Özellikle düşük glisemik indekse sahip olması, diyabet hastaları için iyi bir salata tercihi olmasını sağlamaktadır. B grubu vitaminler ve folattan zengin olması sayesinde kalp sağlığını koruyucu etki göstermektedir.

TOK TUTAN SALATA TARİFİ: 1 orta boy kırmızı rendelenmiş turbu, 3 yemek kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. İster ara öğünde, isterse yemeklerin yanında tüketeceğiniz bu karışım tok tuttuğu gibi sağlıklı bir ilave besin olacaktır. Ayrıca, 4-5 adet küçük kırmızı turp ya da 1 adet siyah turp, 1 küçük boy havuç, 1 demet roka, yarım kırmızı pancar, 2 dal yeşil soğanı doğrayıp rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Konular Kadın / Bakım