Her aileye sosyal destek uzmanı

Yoksullukla mücadele ve boşanmalara karşı uygulanacak yeni modelde her ailenin tıpkı aile hekimi gibi bir de sosyal destek uzmanı olacak

Her aileye sosyal destek uzmanı

AK Parti, yoksullukla mücadele kapsamında her ailenin profilini çıkartarak, ekonomik destek sağlayacak. Bunun için de 'sosyal destek uzmanı' modeli devreye sokulacak. Evliliklerin sürmesi ve kadına yönelik şiddetin engellenmesinde de sosyal destek uzmanlarının rolü büyük olacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından uygulanacak model özetle  şu unsurlara dayanıyor:

MUHTAÇLARA DESTEK

Her aileye bir sosyal destek uzmanı verilecek. Bu sosyal destek uzmanları, kendisinin sorumlu olduğu aileyi yakından takip edecek. Bu ailenin maddi koşulları raporlaştırılacak. Eğer ailede engelli çocuk veya bakıma muhtaç yaşlı varsa buna yönelik maaş bağlanacak. Ailenin sosyal güvencesi yoksa yeşil karta sahip olmaları sağlanacak. Aile, yoksulluk sınırında yaşıyorsa ekonomik destek yapılacak.

EŞİNİ DÖVEN RAPOR EDİLECEK

Sosyal destek uzmanı, aileleri sosyolojik ve psikolojik koşulları açısından da izleyecek. Eğer o ailede uyuşturucu kullanan ve alkol bağımlısı olan bireyler varsa, tedavi edilmelerine yönelik adımlar atılacak.

Eşini veya çocuklarını döven ebeveynler uyarılacak. Eşine karşı sürekli şiddet uygulayan kocaların durumu bakanlığa bildirilecek. Bakanlık bünyesinde özel bir telefon hattı da oluşturulacak. Yaşamı tehdit altındaki kadına yönelik jet hızla koruma önlemleri devreye sokulacak, gerekiyorsa yakın koruma verilecek.

Sosyal destek uzmanları, aile yapısının temeli olan nikah kurumunu destekleyecek adımlar atacak. Ailelerin parçalanmaması hedeflenecek. Bu çerçevede, evliliklerin sorunsuz başlaması hedefine yönelik olarak, evliliğe uyum ve evlilikte iletişim gibi konularda gençlerin ve eş adaylarının bilinçlendirilmesi için 'Evlilik ve Aile Eğitim Programı' uygulanacak.

Sosyal politikalarda BM ile çalışacağız

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, sosyal konularda Birleşmiş Milletler'le (BM) ortak çalışmaların sürdürüleceğini söyledi. BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Zahidul Huque'yi makamında kabul eden Şahin, "Eğitim ve istihdam konusunda, kadının yaşam kalitesini yükseltecek, kız çocuklarının eğitimini güçlendirecek sosyal politikalarda BM ile beraber çalışmaya devam edeceğiz'' dedi.