Hitler'in doğduğu ev yıkılacak!

Avusturya İçişleri Bakanı Sobotka: "Benim görüşüm evin yıkılmasıdır. Bana göre yıkım en temiz çözümdür..."

Hitler'in doğduğu ev yıkılacak!
Vatan'da yer alan habere göre Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, Hitler'in doğduğu evin yıkılması gerektiğini belirterek, "Bana göre yıkım en temiz çözümdür." dedi.

Avusturya Sosyal Demokrat Partili (SPÖ) Sobotka, haftalık Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Adolf Hitler'in doğduğu evin kamulaştırılması amacıyla hazırlanan yasa tasarısının son aşamaya geldiğini söyledi.

Ev ile ilgili tasarrufta bulanabilmeleri için kamulaştırılacağını aktaran Sobotka, "Karar gereklidir. Çünkü Cumhuriyet, geçmişte çok kez olduğu gibi evin Neo-Nazilerin tapınma merkezi olmasını ve orada toplanıp slogan atmalarını engellemek istiyor. Benim görüşüm evin yıkılmasıdır. Bana göre yıkım en temiz çözümdür." değerlendirmesinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı sözcülüğü ise yıkımın henüz söz konusu olmadığını ve Meclis'in yıl sonuna doğru Hitler'in doğduğu evin akıbetini belirleyecek kararı vereceğini açıkladı.

Merkez sağdaki Avusturya Halk Partili (ÖVP) Başbakan Yardımcısı Reinhold Mitterlehner ise tarihi koruma altında olduğu için evin yıkılamayacağını bildirerek, buranın eğitimle ilgili müzeye dönüştürülebileceğini kaydetti.

Bazı sivil toplum örgütleri ise evin yıkılmasının çözüm olmadığını ileri sürüyor.

Avusturya hükümeti, Neo-Nazilerin merkezi haline gelmesini önlemek istediği Adolf Hitler'in doğduğu evi kamulaştırmak istiyor. Evi satmak istemeyen ev sahibine, kamulaştırma karşılığında yüklü miktarda tazminat ödenmesi öngörülüyor. Kamulaştırmadan sonra evin ya yıkılması ya da müze haline getirilmesi tartışılıyor.

Devlet, ev sahibi Gerlinde Pommer'in 2011'den beri tadilatına ve satışına izin vermediği ve bu yüzden boş olan eve, aylık 4 bin 500 avro kira ödüyor.

Evi "kutsal bir mabet" olarak gören Neo-Naziler ise her yıl Adolf Hitler'in doğum günü olan 20 Nisan'da evi ziyaret ederek Nazi yanlısı sloganlar atıyor.

Hükümet ise "utanç abidesi" olarak gördükleri evin kamulaştırılarak aşırı sağcıların istismarını önlemek istiyor.

Eski Almanya Başbakanı ve Nazilerin lideri Adolf Hitler, 20 Nisan 1889'da Yukarı Avusturya eyaletinin Braunau am Inn kasabasındaki evde doğmuş ve 3 yaşına kadar burada yaşamıştı.

Hitler'in doğduğu ev yıkılacak!