Hollanda Bakan Kaya'yı polis zoruyla durdurdu

Hollanda uluslararası hukuku ve diplomatik gelenekleri hiçe sayıp eşkıyalığa soyundu. Önce Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal eden faşist hükümet, Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın Türkiye toprağı sayılan elçilik binasına girmesini de polis zoruyla engelledi.

Hollanda Bakan Kaya'yı polis zoruyla durdurdu
Ajanslardan alınan bilgiye göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türkiye toprağı sayılan Hollanda'nın Rotterdam şehrindeki Türkiye Başkonsolosluğu'na girmesi polis zoruyla engellendi. Almanya'dan Hollanda'ya uçuş izni iptal edilen Bakan Kaya, kara yoluyla Hollanda'ya gitme kararı aldı. Kararı öğrenen Hollanda hükümeti elçilik binasının bulunduğu sokağı trafiğe kapattı.

Rotterdam'a ulaşan Bakanı Kaya'nın konvoyu Başkonsolosluğa yakın bir yerde polis tarafından durdurularak elçiliğe geçişine izin verilmedi. Bakan Kaya'nın yanına gitmek isteyen Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız'ın ise elçilik binasından çıkmasına izin verilmedi.

YÜZLERCE POLİS ÖNÜMÜZÜ KESTİ

Bakan Kaya, Rotterdam Başkonsolosluğuna 30 metre mesafede tutulduklarını ve içeri girmelerine izin verilmediğini belirterek, “Yüzlerce polis, vatandaşlarımızla aramızda barikat örmüş durumda. Hiçbir güç, aramızdaki bağı koparamaz.” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜRLÜKLERİ ASKIYA ALDILAR

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda Başkonsolosluğuna girişine izin verilmemesine ilişkin, “Avrupa ülkelerinden özellikle Hollanda'dan savunduklarını söyledikleri demokratik değerlere bir an önce geri dönmelerini istiyoruz. İfade özgürlüğü, hareket, toplanma özgürlüğü şu an bunların hepsini askıya almış durumdalar.” dedi. Bakan Kaya, bazı televizyonların canlı yayınlarına telefonla bağlanarak Hollanda Başkonsolosluğuna girişine izin verilmemesine yönelik açıklamalarda bulundu. Açıklamasında konsolosluk topraklarının Türkiye toprakları sayıldığına işaret eden Kaya, “Biz başkonsolosumuzun, büyükelçimizin aracıyla geçmek üzereydik. Ona da engel olundu.” diye konuştu.

TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI

Bakan Kaya, kendisine konsolosluk binasına girişinin yasaklı olduğunu ve Hollanda'yı bir an önce terk etmesinin söylendiğini anlatarak, “Manzara çok açık ve net. Hollanda hükümeti Türkiye düşmanlığı yapıyor ve referandumdan çıkacak 'Evet' oyunun Türkiye'yi, milletimizi ne kadar güçlendireceğini gördüğü için de tüm gücüyle bunun karşısında duruyor. Bunu yaparken de ne ilkeleri ne de vicdanları kalıyor. Bütün uluslararası kuralları da ihlal ediyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

HOLLANDA POLİSİNDEN SKANDAL SÖZLER

Görüntülerde Türkçe konuşan bir polisin, polis şefi olduğunu belirttiği kişinin sözlerini tercüme ettiği görülüyor. Çeviri yapan kişi polis şefinin sözlerini şöyle aktarıyor: "Beyefendi buranın şefi. Yüksek bakanlıklardan emir geldi. Sizin direkt Hollanda'yı terk etmeniz lazım. Biz size eşlik edeceğiz, özel tim geldi sizin için. Kendi arabanızla bizi takip ederek Almanya'ya gitmeniz lazım, en kısa yoldan"

Bakan Kaya: Ben konsolosluk binamıza gireceğim. Burası benim ülkemin binası. Ve ben bir ülkenin bakanıyım. Hiçbir uluslararası teamülde böyle bir şey. Bunu kabul etmiyorum. Bunu reddediyorum. Almanya'ya da dönmüyorum.

'BU DA SİZİN İÇİN KÖTÜ OLABİLİR'

Bakan'ın sözlerine şu yanıt geliyor: "O zaman telefon açılması lazım. Başka kararlar alınabilir. Bu da sizin için kötü olabilir"

Diyalogların devamında Hollandalı polis "Gitmediğiniz takdirde başka uygulamalar yapılabilir. Mesela sizi içeri atabilirler." ifadelerini kullanıyor. "İstediğiniz uygulamayı yapın." diyerek polise sert tepki gösteren Kaya, şunları kaydetti:

"Birazdan buradan tüm dünyaya sesleneceğim. Yaptığınız bu antidemokratik uygulamayla Hollanda olarak ifade, hareket özgürlüğümü, her türlü demokratik hakkımı şu an ihlal ediyorsunuz. Burası benim ülkemin konsolosluğu ve siz benim oraya girmeme izin vermek zorundasınız."

Havaalanında oturma eylemi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Avrupa Türk Konfederasyonu Genel Başkanı Cemal Çetin'le yaptığı görüşmede, Hollanda'yı protesto amacıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağı hangi havalimanına inecekse orada oturma eylemi düzenlenmesi kararı alındığı bildirildi.

Fotoğraflara bakıp Kaya'yı aradılar

Hollanda polisi, Rotterdam yakınlarında mola verdikleri sırada bakanlık konvoyundaki bir araç ile içinde Anadolu Ajansı ve TRT ekibinin bulunduğu aracın etrafını sardı. Yaklaşık bir saat sorgulanan Türk gazeteciler ve bakanlık konvoyundaki yetkililer polis nezaretinde ülke dışına çıkarıldı. Kaya, yaşananları, “Polisler ellerinde resimlerle bizim konvoyumuzdaki bazı araçları çevirerek başörtülü kadınlara 'ben miyim' diye bakarak, sınır dışı edildi ekibimizden bazı arkadaşlarımız.” sözleri ile aktardı.

Habere ilişkin görüntüleri izlemek için haberin videosuna TIKLAYINIZ!..