Hollanda kara yolunu da kapattı!

Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Almanya'dan kara yoluyla Rotterdam'a gideceğinin açıklanmasının ardından Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı önündeki yolu trafiğe kapattı.

Hollanda kara yolunu da kapattı!
Hürriyet'te yer alan habere göre Hollanda'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Almanya'dan kara yoluyla Rotterdam kentine gideceğine ilişkin haberlerin ardından Türk Başkonsolosluğu Rezidansı önündeki yol trafiğe kapatıldı.

Hollanda polisi, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı önünde güvenlik önlemi alırken, Kaya'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edildiği Rotterdam'a kara yoluyla geçeceğine ilişkin açıklamalarından sonra rezidansın önündeki yolu, çift taraflı olarak trafiğe kapattı. Araçları alternatif yollara yönlendiren polis, yayaların geçişine de müsaade etmedi.

Çavuşoğlu, bu akşam Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı'nda Hollanda'daki Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmeyi planlıyordu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamayla, Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edildiği belirtilmişti. AK Parti Rotterdam Seçim Koordine Merkezi de planlanan etkinliğin tamamen iptal edildiğini açıklamıştı.

Çavuşoğlu: "Hak ettikleri karşılığı vereceğiz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda'ya uçuş izninin iptal edilmesinin ardından havalimanında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, kararın skandal ve kabul edilemez olduğunu söylerken 'Bu adımın elbette bir karşılığı olacak' dedi.

Bakan Çavuşoğlu Hollanda'nın kararının kabul edilemez olduğunu belirttiği açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; "Hollanda'nın aldığı bu karar her bakımdan bir skandaldır ve kabul edilemez. Diplomatik teamüllere sığmaz. Diplomaside bir kere bu artık en uç noktadadır. Bir dışişleri bakanına yazılı bir şekilde verilen uçuş izninin tekrar yazılı bir şekilde iptal edilmesi hiç bir bakımdan kabul edilemez. Teamüller, diplomatik teamüller, haklar, özgürlükler, Avrupa'nın değerleri, iki ülke arasındaki dostluk... Hangi bakımdan bakarsanız bakın bu kabul edilemez."

"ŞİMDİ NE DEĞİŞTİ?"


Çavuşoğlu açıklamasına şöyle devam etti; "Şimdi biz bu referandumda da, seçim koordinasyon merkezimizin değişik bakanlarımıza ve bizlere yaptığı program çerçevesinde değişik ülkelerde gidip referandumun ne olduğunu anlatıyoruz, anlatacağız. Esasen geçtiğimiz seçimlerde de yine Hollanda, Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre bir çok Avrupa ülkesine giderek bu çalışmaları yaptık. Ben hatta Rotterdam'da da gidip vatandaşlarımızı iş yerlerinde de ziyaret ettim. Aynı şekilde salonda da vatandaşlarımızla bir araya gelmiştik.

Şimdi ne değişti de izin vermiyorsunuz, engellemeye çalışıyorsunuz. Bu referandumda niye taraf tutuyorsunuz? Bu referandum ve yeni sistem, anayasadaki değişiklik sizi neden rahatsız etti de engellemeye çalışıyorsunuz. Bunlar biliyor ki Türkiye bu yeni referandum ile beraber daha güçlenecek, daha bağımsız bir ülke olacak, ekonomisi çok daha güçlenecek. Onların tabiri ile tutulamayacak bir ülke olacak."

'LALELERİ GERİ GÖNDERİRİZ ADAM OLURLAR'


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıklamasında Hollanda Dışişleri Bakanı ile de görüştüğünü ve ülkelerindeki seçim sebebiyle sıkıntı yaşayacaklarsa ziyaretini erteleme teklifi de sunduğunu söyledi. Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "Başbakan'ın sosyal medyadan 'Türk bakanı kabul etmiyoruz'; Wilders gibi yaptığı açıklamaları gördük. Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Açıkça söyledim. 'Seçim öncesi gelmem sizi Wilders karşısında zorda bırakacaksa anlayış gösteririm, seçimden sonra gelirim' dedim. Dostane bir yaklaşım içerisinde. 'Seçim sonrasında da garanti veremem' dedi.

Bu hoş bir şey değil. Benim oraya gelip gelmemem senin garanti vermene bağlı değil. 'Başbakan'ınla görüş bana neticeyi bildir' dedim. Telefon beklerken Hollanda Başbakanı'ndan açıklama geldi. Ucuz bir yöntemle 'Türkiye'den Dışişleri Bakanı müzeleri ve laleleri görmeye gelebilir' demiş. Kendisi açısından utanç verici bir şey. O laleler Osmanlı zamanında gitti oraya. Laleleri geri göndeririz onlara adam olurlar."