İçişleri Bakanlığı valiliklere genelge gönderdi

Turizm merkezlerindeki valiliklere bir genelge gönderen İçişleri Bakanlığı, tur rehberleri ve operatörlerine terörizmle mücadele eğitimi verilmesini, esnaf ve işletmecilere de terörist profillerinin anlatılmasını istedi.

İçişleri Bakanlığı valiliklere genelge gönderdi
Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberine göre Sultanahmet’teki IŞİD saldırısından sonra valiliklere genelge gönderen İçişleri Bakanlığı, tur rehberleri ve operatörlerine terörizmle mücadele eğitimi verilmesi talimatını verdi. Bakanlık, ayrıca turistik bölgelerdeki esnaf ve işletmecilere terörist profillerinin anlatılmasını istedi.

Suriye’deki çatışma bölgelerinde faaliyet terör örgütlerinin hedefi halinde gelen Türkiye’de yaşanan terör eylemleri İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. En son IŞİD’in İstanbul Sultanahmet’te Alman turist kafilesinde yönelik eyleminden sonra İçişleri Bakanlığı valiliklere “güvenlik önlemleri” konusunda özel bir genelge gönderdi.

Genelgede, 2011 itibariyle Suriye’de başlayan kaotik ortam nedeniyle bölgenin başta IŞİD olmak üzere Türkiye için tehdit oluşturan birçok terör örgütünün faaliyet gösterdiği alan haline geldiğine dikkat çekildi.

Ülke güvenliği ile vatandaşların huzur ve emniyetini tehdit eden terör örgütleriyle gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yapılan operasyonlarla etkin mücadelenin sürdürüldüğü belirtilen genelgede, “özellikle yoğun ziyaretçi olan bölgelerde alınması gereken güvenlik tedbirlerinin yeniden gözden geçirilmesi zorunluluğu doğduğu” vurgulandı.

Kamera sistemli önlem

Ankara, Antalya, Aydın, İstanbul, İzmir, Nevşehir, Muğla kent merkezleri ve ilçeleri öncelikli olmak üzere “merkez/odak konumundaki yerlerde sorumlu amir belirlenerek bu bölgelerin tamamının güvenlik kameraları ile donatılması, görüntülerin canlı takip edilerek herhangi bir gelişme olduğunda alandaki görevlilerle temasa geçilmesi” talimatı verildi. Genelgedeki diğer talimatlar ise şöyle sıralandı:

Operatörlere eğitim

- Turizm bölgelerine ziyaretçi kafilesi getiren tur operatörleri ile tur rehberlerine terörizmle mücadele kapsamında yeterli derecede eğitim verilecek.

- Turizm bölgelerinde bulunan esnaf ve işletmecilere teröristlerin profilleri hakkında dikkatli olmaları konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılacak.

- Özellikle deniz ve güneş turizmi bölgelerinde bulunan eğlence merkezlerinin girişlerinde mutlaka yeteri sayıda özel güvenlik görevlisi bulundurulacak, bu görevlilere gerekli eğitimler verilecek.

- Kafileleri taşıyan otobüslerin park ettiği otopark görevlileri terörizmle ilgili bilgilendirilecek. Kafilelerde sivil polisler de olacak.

- Riskli turist grupları belirlenecek, tur görevlilerinin bilgisi içinde kafilelere sivil görev yapan polisler yerleştirilecek.

- Patlayıcı madde arama ve asayiş devriye köpekleri turizm bölgelerinde aktif olarak kullanılacak.

- Terör örgütü üyelerini eşkal ve profillerinden tanıyabilecek eğitim ve donanıma sahip TEM ve istihbarat birimlerinde görev yapan ve analiz yapmaya haiz uzman personelden oluşacak ekipler turizm bölgelerinde görevlendirilecek.

- Turistik bölgelerde önemli görülen sokak ve alanlar, polislere zimmetlenecek.

- Sivil görevli sayısı artırılacak, polisler kimliklerini gizleyerek farklı meslek grubu içinde gizli biçimde görev yapacak.