İdam edilen El Nimr’in ağabeyi konuştu!..

Suudi Arabistan tarafından idam edilen Şii lider El Nimr’in ağabeyi ve idama mahkûm edilen Ali El Nimr’in babası iş adamı Muhammed El Nimr, ‘Biz iç savaş çıkmasını engelliyoruz. Kardeşim insanlığın vicdanıydı’ dedi.

İdam edilen El Nimr’in ağabeyi konuştu!..
Habertürk'ten Sami Akbıyık'ın haberine göre Suudi Arabistan’ın güneydoğusundaki Şii kenti Katif’te yaşayan işadamı Muhammed El Nimr, kardeşinin idamı ve ölüm hücresinde bekleyen oğlu ile ilgili Habertürk’e konuştu. Kardeşinin idamından ve oğlu Ali’nin her an idam edilebileceğinden üzüntü duyduğunu söyleyen El Nimr, “ABD Başkanı Obama, Kral Selman’la kişisel arkadaşlığını kullanarak bu idamı durdurabilirdi. Kendisine başvurduk. Ancak Obama’nın ofisi sonuç vermeyen küçük diplomatik yollarla bu meseleyi çözmeyi denedi. Kişisel olarak ilgilenmedi” dedi.

‘İÇ SAVAŞI BİZ ENGELLİYORUZ’

Bu idamın dünyadaki Sünni ve Şii nüfusunu böldüğünü söyleyen El Nimr, “Bu idam Ortadoğu’da bir mezhep savaşına yol açabilir. İdamlar, Suudi ve İran diplomatik ilişkilerini kısa ve orta vadede düzelmemek üzere rafa kaldırdı” dedi. Şiiler arasında güçlü bir aile olduklarını söyleyen El Nimr, “Buradaki halkın iç savaşa dönüşecek bir karışıklık çıkarmalarını biz engelliyoruz. Halkı sakin olmaya davet ediyoruz. Ülkemize herhangi bir zararın gelmemesini savunuyoruz” ifadesini kullandı.

‘KARDEŞİM İNSANLIĞIN VİCDANIYDI’

“Kardeşim insanlığın vicdanıydı” diyen El Nimr, “O aydındı, âlimdi. Yurtiçi ve yurtdışındaki Şiiler, Suud’un içişlerinde aldığı karara kızgın değil. Onlar bir aydının idamına tepkililer. Krizin çıkacağını bile bile bu idam kararını aldılar ve geri dönülmez yola girdiler. Kardeşimin idam kararı alındığında olayların büyüyeceğini, diplomatik soruna neden olacağını İçişleri Bakanlığı’na bildirmiştik” diye konuştu.

Kardeşinin teröristlerle aynı listeye konulduğunu söyleyen El Nimr, şunları söyledi: “Kardeşim hiçbir terörist eylemde bulunmadı ve bununla ilgili bir tane bile delil yok. Onu teröristlerle aynı listeye koyarak aşağıladılar. Dünyanın tepkisi de bu duruma. Kardeşim düşmanca ve zalimce şehit edildi.”

‘DAEŞ’LE MÜCADELE VARKEN NEDEN?’

El Nimr’in idam edilme zamanlamasının manidar olduğunu söyleyen kardeş El Nimr, DAEŞ’le mücadele ve stratejik ortaklıklar gündeme gelmişken Suud’un Şiileri hedef alacak şekilde hamle yapmasını anlayamadığını söyledi. Kardeşi ve oğlunun idamının durdurulması için Kral’a dilekçe yazdığını söyleyen El Nimr, cevap verilmediğini kaydetti. Oğlunu en son 2 ay önce ziyarete gittiğini belirten El Nimr, şunları dile getirdi:

“Protestolara katılan 17 yaşındaki bir çocuk için idam kararı canilik. Amcası nedeniyle bu cezaya çarptırıldı. Kardeşimin idamından hemen sonra oğlumun dünyadan ayrılacağı yönünde bildiri evimize geldi. Üzüntümüz henüz tazeyken böyle bir bildirinin gelmesi bizi incitti. Her televizyonu açtığımda, her telefonum çaldığında oğlumun ölüm haberini duymaktan korkar hale geldim. Asmazlarsa oğlumla 27 Ocak’ta görüşeceğim.”

El Nimr, oğlunun durumunun İran’la Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerin düzelmesinde pazarlık konusu olmayacağını da sözlerine ekledi.