İki sanatçıya Yargıtay'dan telif şoku!..

Besteci Hasan Çağdaş'a ait şarkının Çağlayan Topaloğlu ve Gökçe Kırgız tarafından izinsiz kullanıldığı, Yargıtay'ca onaylandı. İki sanatçıya açılan dava, karar için ertelendi..

İki sanatçıya Yargıtay'dan telif şoku!..

Mustafa Topaloğlu'nun popçu oğlu Çağlayan Topaloğlu ve Gökçe Kırgız'ın da aralarında bulunduğu 4 şüpheliye, 6 yıla kadar hapis ve 150 bin liraya kadar para cezası istemiyle açılan davada, şüphelilerin şair ve besteci Hasan Çağdaş'a ait bir eseri, izin almadan ve telif ücreti ödemeden seslendirdikleri iddia edilmişti. İlk kez 2008'de savcılığa şikâyette bulunan Çağdaş, kendisine ait "Yalanmış Demek Her Şeyin" adlı eserin, Topaloğlu tarafından "Kalbime Gömerim O Zaman" adıyla seslendirildiğini, aynı eserin Gökçe Kırgız tarafından internette ve cep telefonu melodisi olarak seslendirildiğini öne sürmüştü. Topaloğlu ise bu eseri 2005'te askerdeyken yazdığını, amcası Yusuf Topaloğlu ile birlikte bestelediklerini ve o tarihten beri seslendirdiğini iddia etti. Kırgız da 2006'da lise son sınıf öğrencisiyken "Kalbime Gömerim O Zaman" isimli şiirini besteleyerek seslendirdiğini, 2006'da yazmaya başladığı şiirini aynı yıl tamamladığını ve internetten kendisine ait olan bu eserini arkadaşlarına gönderdiğini iddia etti. Kırgız, bu eserin kendisine ait olduğunun tespiti için ayrıca dava açtı. Müştekinin her iki sanatçıyla ilgili 2008'de yaptığı şikâyetlerle ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Çağdaş'ın itirazı da reddedildi.

ŞİKÂYETİNDE DİRENDİ

Bu arada Hasan Çağdaş'ın İzmir Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi'ne, bu eserin kendisine ait olduğuna ilişkin açtığı davadan karar çıktı. Henüz kesinleşmeyen mahkemenin 22 Şubat 2011 tarihli kararında "Kalbime Gömerim O Zaman" (Yalanmış Demek Her Şeyin) adlı eserin söz yazarının Çağdaş olduğu belirtildi. Bu karar üzerine üçüncü kez şikâyette bulunan Çağdaş, iki şüphelinin kendisine ait eseri izinsiz ve telif ücreti ödemeden çoğaltmak suretiyle mali ve manevi haklarına tecavüzde bulunduğunu iddia etti. İki yıl süresince bu eserin müştekiye ait olup olmadığının kesinleşmesi için dosyanın Yargıtay'dan dönmesini bekleyen İzmir'deki mahkeme, sonunda davanın Yargıtay'dan döndüğünü ve eserin müştekiye ait olduğunun kesinleştiğini bildirdi. Dosyanın gönderildiği İstanbul'daki Fikri ve Sınaî Haklar Ceza Mahkemesi, karar için duruşmayı erteledi.

ALİ OKTAY / SABAH İNTERNET SİTESİ