İlk icraat Kardak’a çelenk!

Yunanistan’da Çipras’ın hükümet ortağı milliyetçi ANEL partisinden Savunma Bakanı Panos Kammenos, Kardak açıklarına helikopterden çelenk attı. İddiaya göreTürk F-16’ları taciz uçuşu gerçekleştirirken hücum botları hazır bekledi.

İlk icraat Kardak’a çelenk!
Milliyet'in haberine göre Yunanistan’da Radikal sol blok SYRİZA’nın koalisyon kurduğu milliyetçi sağ parti Bağımsız Yunanlar’ın (ANEL) lideri Panos Kammenos, savunma bakanı unvanıyla Kardak kayalıklarını ziyaret etti. Başbakan Aleksis Çipras ve bakanları ilk günden Yunanistan’ın kamu yapısının düzenlenmesi ve borcunun yapılandırılmasına odaklanırken Kammenos milliyetçi bir ‘icraatta’ bulunmayı tercih etti. 

Pazartesi günü yemin eden Kammenos, düm yanında üst düzey Ordu komutanlarıyla Kardak krizi sırasında ölen askerlerin anısına kayalıkların açığına havadan çelenk attı. Yunan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türk jetlerinin Kammenos’un helikopteri Kardak açıklarındayken Yunan havasına girdiği öne sürüldü.

“19 yıl kimse gitmedi”

Fakat Türkiye, uluslararası ajanslara bu bilgiyi doğrulamadı. AFP’ye konuşan adı açıklanmayan bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi “Bütün önlemleri aldık fakat havasahamız ihlal edilmediği için bir tepki gösterilmesine gerek yok” dedi. Doğan H. A. ‘bölgede 7 Yunan, 3 Türk sahil güvenlik botunun denizde, savaş uçakları ise havada it dalaşı yaptığını’ belirtti.

SYRİZA’yla tek ortak noktası AB’nin dayattığı ekonomik çözümlere karşıtlık olan ANEL’in sözcüsü Marina Kisoveloni yaptığı açıklamada “Savunma Bakanı’nın oraya gitme amacı vatanseverliğini göstermek ve orada ölenleri onurlandırmak. 19 yıldır bunu kimse yapmadı” dedi.

Kammenos’un bu hareketinin, siyasi yelpazeninin iki farklı ucundan koalisyon ortakları arasında gerginlik yaratabileceği yorumu yapıldı.

1996’da Kardak kayalıklarının hangi ülkenin sınırları içerisinde kaldığına dair Ankara ve Atina arasında çıkan krizde, bir helikopter kazasında üç Yunan subayı ölmüştü.


İlk icraat Kardak’a çelenk!