İlyas Ayvacı'dan City Of Bosses'e özel açıklamalar

Doğa Şehircilik Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Ayvacı: "Türkiye'nin Ekonomik Geleceğine İnancım Tam"

İlyas Ayvacı'dan City Of Bosses'e özel açıklamalar
İlyas Ayvacı'nın City Of Bosses'de yayınlanan röportajı...

Zorlu geçen 2017’de yatırımlarına hız kesmeden devam eden Doğa Şirketler Grubu, 2018 için de büyüme düğmesine bastı.

Yarım asırlık tecrübesiyle Türkiye’nin köklü şirketlerinden olan Grubun ikinci kuşak temsilcisi Doğa Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Ayvacı, ‘Ekonomimizin geleceğine güveniyoruz, emin adımlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüz açık, yatırıma devam’ dedi.

Madencilikten inşaata, tekstilden etiketlemeye geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Doğa Şirketler Grubu, yarım asırlık tecrübesiyle güçlü, saygın ve güvenilir firmalar arasında yer alıyor. Birçok tarihi yapıyı restore ederek ülkemize kazandıran Grup, İstanbul Büyükçekmece’de Doğa Panorama, Ümraniye’de Akkom Ofis Park, Merter’de Platform, Kıraç’ta Doğa Plaza gibi birbirinden farklı alanda da projeler hayata geçirdi. Ayda bin ton kumaş üretim kapasitesine sahip grup, 15 ülkede birçok dünya markasına da etiket üretiyor. Grup, ikinci kuşak yöneticilerin öngörüsüyle daha dinamik ve güçlü adımlarla ve etkili projelerle yoluna devam ediyor.

City of Bosses dergisi olarak biz de grubun ikinci kuşak temsilcisi İlyas Ayvacı ile sohbet ettik. Doğa Grubu şirketlerinden Doğa Şehircilik Yönetim Kurulu Üyesi olan İlyas Ayvacı, zor geçen 2017 yılında da yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini söyleyerek, “Ekonomimizin geleceğine ve sektörümüze güveniyoruz, emin adımlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüz açık, yatırıma devam” dedi. Grubun önümüzdeki dönemdeki projeleri hakkında bilgi veren Ayvacı, Malatya’ya dünya çapında bir çocuk oyun parkı inşa etmeyi, Ümraniye’de de yılının sonuna doğru konut, dükkan, ofis olarak karma bir proje hayata geçirmeyi planladıklarını anlattı. 

Ayvacı ile sohbetimiz, şu şekilde devam etti…

Doğa Şirketler Grubu’ndan biraz bahsedebilir misiniz?

Doğa Şirketler Grubu olarak, madencilikten inşaata, tekstilden etiketlemeye kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyoruz. Türkiye ekonomisinin geleceğine olan inancımızla yatırımlara hız kesmeden devam ediyoruz.

Asıl işimiz aslında madencilik, 2011 yılı sonuna kadar dünyanın dört bir yanından Hindistan, Brezilya ve Afrika’dan büyük blok kayalar alıp gemilerle Türkiye’ye getirerek kendi fabrikamızda granit üretip yurt içi ve yurt dışına pazarlıyorduk. Türkiye’deki granitin yüzde 80-85’i bizim fabrikadan çıkıyordu. Birçok sektörde olduğu gibi Çin pazarının sektöre hakim olmasıyla birlikte granit işinden çekilme kararı aldık. Babam inşaat mühendisi, bu nedenle de bir yandan inşaat sektöründe de faaliyet gösteriyorduk, yabancı olduğumuz bir sektör değildi. Babam Bağdat Caddesi’nde bir mülk alır, yıkar bina yapar kiraya verirdi. Havuzda toplanan kiralarla arsa alınır ve yine bina yapılırdı. Senede bir iki tane böyle mülk yapardı. Yapılan yatırımlarla inşaat işinden hiç kopmamış olduk.

Gayrimenkul sektöründe tamamlanan ve yapımı devam eden projelerinizi kısaca anlatır mısınız?

Tamamlanan projelerimiz arasında Doğa Panorama, Akkom Ofis Park, Platform Merter, Doğa Plaza ve Doğa Cadde AVM, inşaat çalışmaları devam eden projelerimiz arasında ise ‘Karat 34’ ve ‘Pruva 34’ yer alıyor. Doğa Şehircilik ve Başyapı İnşaat imzasıyla İstanbul Avrupa Yakası’nın iş ve yaşam aksının kesiştiği noktada Basın Ekspres Yolu üzerinde Emlak Konut GYO güvencesi ile ‘Karat 34’ projemizi inşa ediyoruz. 3 rezidans, 3 ofis olmak üzere 6 bloktan oluşan projemizde toplam 441 konut ile 123 adet ofis 28 ticari ünite bulunuyor. Bakırköy sahil yolunda yükselen ‘Pruva 34’ ise, 7 rezidans, 2 otel ve 1 apart otel olmak üzere toplam 10 bloktan meydana geliyor.

Bu projelerin yatırım miktarı ne kadar?

Devam eden projelerimiz Sapanca, Pruva 34 ve Karat 34’e 500 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Toplam hasılatımız ise 1.5 milyar dolar olacak.

Platform Merter projesini Eroğlu Gayrimenkul ile hayata geçirmiştiniz ortaklık devam ediyor mu?

Merter’deki Vakko’nun binasını satın alarak Eroğlu ile birlikte 323 konut ve 120 adet ofis ve ticari üniteden oluşan 95 milyon dolarlık yatırıma sahip Platform Merter projesini inşa ettik. Eroğlu Gayrimenkul’ün hisselerinin tamamını satın aldık, böylece ortaklığımız sonlandı. Biliyorsunuz Merter tekstil sektörünün kalbi konumunda şimdi Platform Merter’de bulunan dükkanlarımızı yeniliyoruz, böylece modern tekstil dükkanları oluşturacağız. 

Sadece İstanbul özelinde mi yatırımlarınız var? İlerleyen yıllarda farklı şehirlerde yer alacak mısınız?

Sapanca Gölü’nün hemen yanında 87 dönümlük bir arazimiz var. Arap ve Orta Doğulu yatırımcılara yönelik 50 milyon dolarlık yatırımla 47 villa, 120 rezidans ve 1 otelden oluşacak bir proje hayata geçireceğiz. Projenin ruhsatı alındı şu an hazırlıklara başladık. 2019 yılının sonunda bu projemizi tamamlamayı planlıyoruz. Malatya Tekel fabrikasını satın aldık, fabrikayı yıkıp yerine Doğa Cadde AVM’yi yaptık. Merkezde İnönü Caddesi’nde 43 dönümlük bir arazi üzerinde bulunuyor. 25 bin metrekare kiralanabilir alana sahip 65 bağımsız bölümden önü açık cadde dükkanlarından oluşuyor. Malatya çevre şehirlerine liderlik yapan bir şehir, AVM’nin arka tarafında bulunan alana ise dünya çapında bir çocuk oyun parkı inşa etmeyi planlıyoruz bunun içinde görüşmelerimiz devam ediyor.

Bakırköy’de yükselen Pruva 34 projeniz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz, teslimler ne zaman gerçekleşecek?

Pruva 34 projemizi 62 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde Doğa Şehircilik imzasıyla inşa ediyoruz. Şehrin merkezinde mavi ve yeşilin iç içe olduğu bir noktada konumlanan projemiz yatırımcıların dikkatini çekiyor. Projemizde 310 metrekare büyüklüğünde 4+1 ve 363 metrekare büyüklüğünde 5+1 dairelerimiz mevcut. Tümü deniz manzarasına hakim geniş teraslı rezidans bloklarında her katta 2 daire bulunuyor. Ayrıca dairelerin birbiri ile tek komşu duvarının mutfak olması da müstakil yaşam konforu sağlıyor. ‘Pruva 34’teki dairelerin konut ruhsatına sahip olması da projenin bölgedeki nadir konut tapulu projeler arasında yer almasını sağlıyor. 16 ve 17 katlı 7 blokta toplam 239 adet daire bulunuyor. ‘Pruva Aparts’ bloğunda ise 1+1 ve 2+1 toplamda 168 home-ofis mevcut. Projede yaşam Haziran 2018’de başlayacak.

Dairelerde kullanılan malzemeler ve sosyal donatılar hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Güvenli, konforlu ve lüks yaşam alanları sunduğumuz Pruva 34’te yer alan dairelerimiz; İtalyan mutfak dolapları, dünyanın 1 numarası ABD üretimi SubZero buzdolabı, Gaggenau marka fırın, buharlı fırın, ısıtma çekmecesi, ocak, davlumbaz ve Gaggenau marka çamaşır ve kurutma makinesi ile teslim edilecek. Akıllı ev ve özel iklimlendirme sistemlerine sahip hem modern, hem fonsiyonel malzeme seçimleri ile dikkat çeken projemizde uluslararası ödüllü markalardan Villeroy& Boch vitrifiye, Dornbracht bataryalar ve tüm ıslak hacimlerde ithal mermer kaplama kullanıldı.

Sosyal donatıları arasında açık ve kapalı yüzme havuzu, buhar odaları, saunalar, yürüyüş parkuru, tenis kortu, basketbol sahası bulunuyor.

Ayrıca sosyal tesis kompleksinde fitness salonu ile birlikte kafe de mevcut. Rezidans bloklar ile apart otel ve otel bloklarının giriş çıkışları, sosyal tesis ve otopark alanları ayrı ayrı planlandı. Ayrıca brüt alan metrajı haricinde, tüm dairelere tapu tahsisli 10 metrekare depo alanı ve daire büyüklüğüne göre 3-4 adet kapalı otopark alanı veriliyor.

Pruva 34, sahilin en uygun fiyatlı projesi olarak gösteriliyor, fiyatlar ne kadardan başlıyor, sunmuş olduğunuz ödeme planları var mı?

Bu özel lokasyonda yer alan hem yatırım hem de oturum amaçlı konut almak isteyenlere ‘Pruva Aparts’ bloğumuzda 60 ay sıfır faizli ödeme avantajı sunuyoruz. Projede yer alan dairelerin fiyatları ise 1 milyon 292 bin liradan başlıyor.

Projede otel bloklarının olduğunu söylediniz, işletmeleri kime ait olacak belli oldu mu?

Otellerden bir tanesini  Hilton’a sattık, diğeri ile ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor.

Gayrimenkul sektörü dışında hizmet verdiğiniz farklı sektörlerden bahsettiniz tekstil sektöründeki faaliyetleriniz nelerdir?

1996 yılından bu yana Doğa Tekstil olarak tekstil sektöründeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bayrampaşa’daki 8 bin metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesisimizde uluslararası standartlarda en son teknoloji ile örme kumaş üretip dünyaya pazarlıyoruz. İleri teknoloji ürünü 75 adet örme makine ile günde 35 ton ayda bin ton kapasiteyle boyalı ve ham kumaş üretiyoruz.

Hangi ülkelere ne kadarlık ihracat yapıyorsunuz?

Faaliyete başladığımız günden bu yana dünya markalarına ihracat yapan büyük hazır giyim firmalarının en önemli tedarikçilerinden biriyiz diyebilirim. Aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu 20 ülkeye yaklaşık 80 milyon liralık ihracat gerçekleştiriyoruz.

Peki birazda etiket alanındaki faaliyetlerinizden söz eder misiniz?

Doğa Etiket ile birçok dünya markasına etiket üretiyoruz. Tuzla’da 25 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamızla 15 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.

Sizi en çok zorlayan sektör hangisi oldu?

İlk başta bahsettiğim gibi uzun yıllar madencilik sektöründe hizmet verdik. Çin’in sektöre hakim olmaya başlamasıyla birlikte sektörün Türkiye pazarında önü tıkanmaya başladı. Bu nedenle de fabrikamızı kapatıp farklı sektörlere yöneldik. Çayırova’da bulunan granit fabrikamızın yerine antrepo yapma kararı aldık.

Toplam 90 milyon dolarlık yatırımla 225 bin metrekarelik kapalı alana sahip aynı anda çalışacak 245 kapılı Türkiye’nin en büyük antreposunu hayata geçiriyoruz. Ekol Lojistik ile anlaşarak 10 yıllık bir sözleşme imzaladık. Bu arazimizin yanında 30 küsur dönümlük bir arazimiz daha var, birkaç farklı şirket ile şu anda görüşmelerimiz sürüyor. Eğer bir anlaşma sağlayabilirsek 70 bin metrekarelik bir antrepo daha yapabiliriz.

Ekonominin lokomotifi inşaat sektörü 2017 yılını nasıl geçirdi?

2017 yılı hem yurt içi, hem yurt dışı siyasi ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle sıkıntılı geçti. Hükümetimiz piyasaları ve iç tüketimi canlandırmak amacıyla bir dizi önlem aldı. Kredi Garanti Fonu destekli kredilerle ve ÖTV indirimleri sayesinde piyasalar canlandı. İnşaat sektörü de ekonomik daralmalardan direkt etkilense de, ülke ekonomisinin büyümesinde pozitif katkısını sürdürdü. Özellikle yılın ikinci çeyreğinden itibaren hareketlenen konut satışları Eylül ayında zirve noktasına ulaştı. Ancak konut arzının talebin önünde gitmesi ve yükselen kredi faizleri nedeniyle satışlar yılın son çeyreğinde biraz durulsa da, sektöre yabancı ilgisi inşaat sektörünün büyümesinde hala önemli bir itici güç olmaya devam ediyor. Doğa Şirketler Grubu olarak ise, 2017 yılında yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de zaman zaman ekonomik ve mevsimsel etkilerden dolayı durgunluklar yaşanıyor. Çeşitli kampanyalar, ödeme avantajları ile bu durgunluğun etkisini en aza indirmeye çalıştık. Satışı devam eden projelerimizde yıl sonu hedeflerimize ulaştık diyebilirim.

2018 yılı için gayrimenkul sektöründeki büyüme hedeflerinizden ve yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

Yurt içi veya yurt dışı faktörler nedeniyle ekonomide ve siyasette belirsizlikler yaşansa da, Doğa Grubu Şirketleri olarak ekonomimizin geleceğine ve sektörümüze güveniyoruz, emin adımlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüz açık, yatırıma devam. 2012 yılında Ümraniye’deki NETAŞ’ın arazisini 100 milyon dolara satın almıştık. 2018 yılının sonuna doğru burada konut, dükkan, ofisten oluşan karma bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz.

İlyas Ayvacı'dan City Of Bosses'e özel açıklamalar

İlyas Ayvacı'dan City Of Bosses'e özel açıklamalar - Resim : 2

İlyas Ayvacı'dan City Of Bosses'e özel açıklamalar - Resim : 3

CİTY OF BOSSES
Konular Röportaj