Irak ordusu Ovaköy yolunda

Tartışmalı bölgelerdeki operasyonları devam eden Irak Ordusu, Türkiye ile Irak arasında açılması düşünülen yeni sınır kapısı için Duhok’un batısına doğru ilerliyor.

Irak ordusu Ovaköy yolunda
Vatan'dan İlker Akgüngör'ün haberine göre Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin talimatıyla Irak Ordusu tarafından tartışmalı bölgelere yapılan operasyonlar devam ediyor. Operasyonlarla birlikte tekrar gündeme gelen Türkiye ve Irak arasındaki yeni sınır kapısı olacak Ovaköy için Irak Ordusu’nun Duhok’un batısına doğru ilerlediği belirtiliyor. Irak Ordusu’na bağlı güçler dün sınır kapısı güzergahındaki güvenliği sağlamak için sınıra yaklaşık 50 km uzaklıktaki petrol bölgesi Ayn Zalah’a konuşlandı.

Faysh Habur kapısı açılacak

Irak ordu güçleri Ayn Zalah yolundaki güvenlik önlemlerini arttırırken, yerel kaynaklar Ovaköy Sınır Karakolu’nun hemen karşısındaki Faysh Habur sınır kapısının aktif hale geçirileceğini bildiriyor. Irak parlamentosundan milletvekili Abdulrahman Al Louzi, Bağdat’ın Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) 2003 sınırlarına ve Peşmerge’nin 2003 konumlarına döndürülmesinin istendiğini söyledi. Al Louzi açıklamasında Zaho’daki İbrahim Halil sınır kapısının kapatılıp Erbil’in pozisyonunu kaybetmesinin ardından açılacak Faysh Habur sınır kapısının Musul’u tekrar kalkındıracağını söyledi.

Topçu birliği kaydırıldı

Türkiye sınırına doğru ilerlediği belirtilen Irak Ordusu Ayn Zalah’ın kuzeybatısında ve Musul baraj gölü kıyısındaki daha önce kontrolü sağladığı Zummar’a yeni takviyeler yapıyor. Bölgede asker sayısı da artırılıyor. IKBY Güvenlik Konseyi ise Irak ordusunun son 48 saatte sınır bölgesine Amerikan tipi çok sayıda tank, zırhlı araç ve Hummer sevkiyatı yaptığını duyurdu.

Irak ordusu Ovaköy yolunda

YENİ HEDEF SIHELA

Barzani’ye yakın tv kanalı Rudaw Irak Ordusu’nun bir sonraki hedefinin Duhok’un batısında bulunan ve Faysh Habur’a 9, sınıra ise 15 km uzaklıktaki Sıhela bölgesi olduğunu iddia etti. Irak Ordusu ile Haşdi Şabi’nin bazı komutanlarının Musul’un doğu yakasında toplanarak Ayn Zalah’ın ardından girilecek Şeyhan, Hazır ve Mendan bölgelerinde yönelik operasyonu görüştüğü belirtildi. Irak Ordusu’nun Dicle Nehri’nin batısında bulunan petrol yataklarını da ele geçirmeyi amaçladığı ifade edildi.