Irak’ın gerçek dostu Türkiye

Türkiye, Irak Merkezi Hükümeti'nin geliştirdiği işbirliğini yeni sahalara taşımaya hazırlanıyor. Irak’ın gerçek dostunun Türkiye olduğunu belirten DEİK Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, petrol fiyatlarının yükselmesi ve DEAŞ savaşının bitmesi nedeniyle ...

Irak’ın gerçek dostu Türkiye
Yeni Şafak'tan Arzu Kurum'un haberine göre Türkiye, Irak Merkezi Hükümeti'nin geliştirdiği işbirliğini yeni sahalara taşımaya hazırlanıyor. Irak’ın gerçek dostunun Türkiye olduğunu belirten DEİK Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, petrol fiyatlarının yükselmesi ve DEAŞ savaşının bitmesi nedeniyle Irak hükümetinin elindeki bütçenin tamamını yeniden imar ve inşaya ayırdığını belirtti.

Irak Merkezi Hükümeti ile enerji alanındaki işbirliğini geliştiren Türkiye, ihracatın da artması için yeniden atağa geçti. Bu süreç içinde, Bağdat Yönetimi’nin altyapı yatırımları ve kalkınma amaçlı projeleri de bulunuyor. Türkiye’nin bu amaçla yakın dönemde, en önemli ticaret ortaklarından olan Irak ile daha fazla ekonomik işbirliğine gitmesi bekleniyor. Bağdat Hükümeti’nin öncülüğünde Irak’ın yeniden inşa edilmesinde iş dünyası temsilcileri Türkiye’nin daha aktif rol almasını isteyerek, yatırıma davet ediyor.

ERBİL’E YENİDEN UÇUŞLAR BAŞLADI

Yeniden yapılanma için Irak’a en büyük yardımı Türkiye yapmaya hazırlanırken önceki gün sıcak bir gelişme daha yaşandı. Başbakan Binali Yıldırım, Irak Bölgesel Yönetimi’ndeki Erbil’e uçuş yasağının kalktığını duyurdu. Kuzey Irak referandumundan sonra hava sahasının kapatıldığını hatırlatan Başbakan Yıldırım, Irak Merkezi Hükümeti'nin hava sahasını açtığını kaydederek; Türkiye’nin de aynı doğrultuda hava sahasını açtığını ifade etti. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, uçuşların yeniden başlamasının Irak Merkezi Hükümeti ile işbirliğini daha da geliştirmek amaçlı olduğunu kaydetti. Taha hava limanlarının kapatılınca iki ülke arasındaki ticaret hacminin de azaldığını kaydetti.

YAPILANMA İÇİN PROJELER YAPILIYOR

Bölgede deniz ve liman olmadığına vurgu yapan Taha, Erbil havalimanın önemine işaret ederek; “Seferler durunca bizim iş adamlarımız da oraya gitmemeye başladı. Ama inşallah bu kararla birlikte tekrardan ticaretimizde canlanacak. Ve ihracatımız o bölgeye daha da artacak” diye konuştu. Petrol fiyatlarının yükselmesi ve DEAŞ savaşının bitmesi nedeniyle hükümetin elindeki bütçenin tamamının yeniden imar ve inşaya ayırdığını belirten Emin Taha, “DEAŞ’in kontrolünden kurtarılan illerin yeniden yapılandırılması için hükümet projeler yapıyor” bilgisini paylaştı.

EN BÜYÜK DESTEK TÜRKİYE’DEN

Kuveyt’te geçtiğimiz günlerde Irak’ın yeniden inşası için düzenlenen konferansı hatırlatan Emin Taha şunları söyledi: “Irak’ta 90 milyar dolarlık bir destek bekleniyordu. Ancak yaklaşık 28 milyar dolarlık destek sağlandı. Burada 5 milyar dolar ile en yüksek desteği veren Türkiye Cumhuriyeti Devleti oldu. S. Arabistan petrol ülkesi olmasına rağmen 1,5, Kuveyt 1 milyar dolar verdi. İran ise; hiçbir destekte bulunmadı. Sağlanan bu destekler oradaki yatırım projelerine harcanacak. Türkiye’nin en büyük paya sahip olması iki ülke arasındaki dostluk kardeşlik ilişkilerini daha da güçlendirecek. Çünkü Irak vatandaşı şunu biliyor; Türkiye gerçek dostmuş. 2019-2020 yılında ticari ve ekonomi anlamında çok daha güzel günler bekliyoruz.”

HEDEF 10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

DEİK ve Türkiye Arap İş Konseyi olarak 2 Nisan’da Bağdat’a 4 günlük bir ziyarette bulunacaklarını kaydeden Emin Taha şunları söyledi: “Orada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başkanlığında tüm Bağdat’lı işadamlarıyla toplantılarımızı yapacağız. Enerji, tabii kaynaklar, sağlık, iskan ve maliye bakanlıklarıyla da görüşmelerimiz olacak. Ayrıca aynı anda da Irak’ın merkez bankası TBI Bankası, Yatırım Fonu Komisyonu başkanlığıyla da temaslarda bulunacağız.” 2018 yılı sonu için Irak’la toplam ticaret hacminin 10 milyar doları geçeceğini ifade eden Taha, ister mevcut isterse yeni bir hükümet seçilmesi halinde Iraklıların Türkiye’den ithalatının artacağına kesin gözle bakıldığını aktardı.

YETKİLİLERDEN TÜRK İŞ DÜNYASINA YATIRIM ÇAĞRISI

Irak’ın yeniden ayağa kalkması gerektiğinin altını çizen Irak İş Konseyi Başkanı Taha şunları kaydetti: “Burada Türkiye ve Türk işadamlarına büyük rol düşüyor. Şimdiden firmalarımıza tavsiyemiz Irak’ta yerlerini alsınlar. Oradaki iletişim ağlarını kursunlar.” Arap İş adamları ve DEİK olarak firmaların ve iş dünyası temsilcilerinin yanında olduklarını paylaşan Taha, “Yeter ki bizi arasınlar yanımıza gelsinler. Hangi bölge ve illerde ne iş ve ne yatırımı yapmak istediklerini bize anlatsınlar. Biz de onlara yardımcı olacağız” ifadelerini kullandı.