İş yerinizde sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Günümüzde çalışanlar, her gün zamanlarının ortalama 3'te 1'ini iş yerlerinde geçiriyor.

İş yerinizde sağlıklı beslenmenin püf noktaları
Yeni Asır'da yer alan habere göre bu nedenle iş yerlerinde geçirilen zaman, beslenme alışkanlıkları ve tercihleri açısından büyük öneme sahip. Günlük hayatın koşuşturmacası nedeniyle özellikle ofis çalışanlarının çoğu zaman yemek yemek için bile fırsat bulamadıklarını belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, "Çalışma hayatında iyi bir fiziksel ve zihinsel performans için sağlıklı ve düzenli beslenme çok önemli" dedi.

Mumcu, iş yerlerinde beslenmenin püf noktalarını sıralayıp çalışanlara önerilerde bulundu.

Diyetisyen Sibel Mumcu, "Günlük hayatın koşturmacasında özellikle ofis çalışanları çoğu zaman yemek yemek için fırsat bulamaz, bilerek atlarlar ya da unuturlar. Ancak çalışma hayatında fiziksel ve zihinsel performans için beslenme çok önemlidir. Yapılan işin niteliğine göre, çalışanın enerji ve besin ihtiyacı değişkenlik göstermekle birlikte, az beden gücü gerektiren ofis işlerinde çalışanların enerji ihtiyacı daha azdır. Bu ihtiyacın karşılanmasında da düzenli ve dengeli bir beslenme planı önemlidir" dedi.

Kahvaltı:

Sabah kahvaltısı ofis çalışanları tarafından çoğu zaman atlanan veya poğaça, simit gibi hızlı atıştırılan yiyeceklerle geçiştirilen bir öğün halinde tüketilir. Ancak güne iyi bir başlangıç için kahvaltı içeriğinde protein, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral kaynağı besinler mutlaka olmalıdır.
Poğaça, simit ve çaydan oluşan bir kahvaltı yerine peynirli bir sandviç ve bir meyve daha dengeli bir kahvaltı seçeneğidir. Sandviçler akşamdan evde de hazırlanabilir.

ARA ÖĞÜNLER:

Gün içinde yapılan ara öğünler önemlidir. Sağlıksız atıştırmalıklardan uzaklaşmak beslenme kalitesini iyileştiren önemli bir adımdır.

Yanınızda bulunduracağınız taze ve kuru meyveler, küçük hazırlanmış sandviçler, ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler, gofret, kraker, bisküvi gibi sadece yağ, şeker ve undan oluşan yiyeceklerden çok daha sağlıklı ve besleyicidir.

Artık pek çok ofiste yiyecek otomatları da bulunuyor. Buralarda da sağlıklı seçenekleri arayın. Yiyecek otomatlarından kuru yemişler, kuru ya da taze meyveler alınabilir. Pek çok yerde bulunabilen ambalajlı taze meyve dilimleri iyi birer ara öğün olabilirler.
Yanında yine çay-kahve otomatlarından alınan şekersiz sütlü bir kahve ile ikili seçimler oluşturabilirsiniz.

Ofis ikramlarının da daha küçük porsiyonlarda ve sağlıklı seçeneklerden olmasına özen gösterin. Doğum günü kutlamalarında ya da toplantı ikramlarında pasta, kurabiye gibi hamur işi ürünler yerine taze veya kuru meyveler tercih edilebilir.

Su tüketimi de çok önemlidir. Günlük sıvı ihtiyacı sadece kahve, çay gibi içeceklerle karşılanmamalı mutlaka "su" da içilmelidir. Su içmekte zorlanıyorsanız nane, maydanoz gibi taze otlar, limon, zencefil, çubuk tarçın, karanfil gibi aromatik baharatlar kullanarak aromalı sular hazırlayabilir ve bunları tüketebilirsiniz.

ÖĞLE YEMEKLERİ:

İş yeri restoranı veya yakın bir restoranda yeniliyorsa, bunlarda doğru seçimlerden oluşmalıdır.

Fast-food tarzı hızlı tüketilen yiyeceklerden, kızartılarak hazırlanan seçeneklerden, pide-pizza gibi yoğun hamurlu yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Daha çok ızgara seçenekler, sebze ve salatalar tercih edilmelidir.

Ofisteki çalışma hayatı, genelde masa başında, kişilerin hareketini azaltan, ulaşımda için daha çok araç kullanılan ve yürüyüşün az olduğu, kişiyi inaktif bir hayata yönlendiren biçimdedir. Bu nedenle yürüyüş için tüm fırsatları kullanmak ve mümkün ise düzenli spor yapmak, hem çalışma hayatının getirdiği stresle başa çıkmada hem de sağlığı korumada oldukça önemlidir.
Konular Kadın / Bakım