IŞİD'in merkez üssüne flaş baskın!..

Türkiye genelindeki terör operasyonlarının 4. gününde, Ankara Emniyeti, IŞİD’in militan kazandırma üssü olarak kullandığı söylenen Ulus’taki Hacıbayram semtini bastı. 11’i yabancı, 15 terör örgütü üyesi gözaltına alındı. Belirlenen 11 kritik hedef de aranıyor

IŞİD'in merkez üssüne flaş baskın!..
Milliyet'ten Sertaç Koç'un haberine göre Türkiye tarihindeki tek seferde yapılan en büyük terör operasyonunun 4. gününde, Ankara Emniyeti, IŞİD’in, örgüte Türkiye’den militan kazandırmak için üs olarak kullandığı iddialarına hedef olan Ulus’taki Hacıbayram semtine baskın yaptı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün yaklaşık bin polisle gerçekleştirdiği baskında Hacıbayram Uzunyol Sokak başta olmak üzere semtte önceden belirlenen adreslere eş zamanlı baskın yaptı. Polis helikopterlerinin havadan destek verdiği operasyona özel harekât, terör ve istihbarat birimlerinin gerçekleştirdiği baskınlarda 15 IŞİD militanı yakalandı. Gözaltına alınan militanların 11’inin yabancı uyruklu, dördünün ise Türk vatandaşı olduğu öğrenildi. Operasyon kapsamında 26 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu, 11 şüphelinin ise adreslerinde bulunamadığı ve arandığı öğrenildi. Aranan kişiler içinde de yabancı uyrukluların olduğu belirtildi.

Yabancı savaşçılar

Gözaltına alınan yabancı savaşçıların IŞİD saflarında Suriye ve Irak’ta uzun süre savaştıkları ve bir süre önce Ankara’ya geldikleri anlaşıldı. Türk uyruklu şüphelilerin ise, bu yabancı savaşçıların konaklamasını sağladıkları ifade edildi. Gözaltındaki IŞİD’lilerden bazılarının terör örgütüne eleman kazandırdıkları ve gönüllü olanları Irak ve Suriye’ye götürdükleri anlaşıldı.  kaldıkları adreslere yapılan baskınlarda bir av tüfeği ile bir tabanca ile çok sayıda mermi ve örgütsel doküman ele geçirildi.

90’lardan bu yana aktif

Hacıbayram semti, 1990’lı yıllardan itibaren selefi ve cihatçı grupların etkin olduğu noktalardan biri olarak öne çıkıyor. Semtteki bazı kahvehane tarzı yerlerde cihatçı örgütler adına toplantılar yapıldığı biliniyor. Cihatçı terör örgütlerinin bu semtteki bazı İslami yayınlar satan Kitapevleri üzerinden insan ve maddi kaynak sağladığı ifade ediliyor. Terör örgütü IŞİD’in de bu örgütlerden biri olduğu belirtiliyor.

Ankara’daki ‘İslam Çayocağı’

Adıyaman nüfusuna kayıtlı Diyarbakır’daki HDP mitingi bombacısı Orhan Gönder ile Suruç’taki canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün de bu ilde sıklıkla gittiği, “İslam Çay Ocağı”nın bir benzerinin de kentsel dönüşüm sürecinde yıkılmasına kadar Hacıbayram semtinde faaliyette bulunduğu belirtildi. Söz konusu çay ocağında bazı kişilerin terör örgütü propagandası yaptıkları ve buraya gelenlerin IŞİD’e katılmaları yönünde telkinlerde bulunulduğu ifade edildi. Bu çay ocağının bir süre önce kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldığı anlaşıldı. Ankara polisinin IŞİD’e karşı önemli bir operasyonu da Temmuz başında gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Verdiği vaazlarla örgütün önemli isimlerinden olduğu bilinen Murat Gezenler’in temmuz ayında gözaltına alınıp tutuklandığı öğrenildi.

IŞİD’e 5 ilde 23 gözaltı

Mersin’in Tarsus ilçesi merkezli 4 ilde terör örgütü IŞİD’e yönelik düzenlenen operasyonda 20 kişi gözaltına alındı.

Sabahın erken saatlerinde önceden belirlenen adreslere eş zamanlı baskın yapıldı. Operasyonda Tarsus’ta 14, Mersin’de 2, Adana’da 2, Sakarya’da 1, Çanakkale’de 1 olmak üzere 20 kişiyi gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramada ise 5 av tüfeği, 1 pompalı tüfek, 579 dolu fişek, 1 sustalı bıçak, 5 bilgisayar, 3 hard DİSK, 6 diz üstü bilgisayar, 13 cep telefonu, 1 adet Arapça yazılı flama, örgüt propagandası yapan 50 kitap ve dergiye el konuldu. Mersin’de gözaltına alınanlardan 4’ü yabancı uyruklu 7 kişi, Kilis’e gönderildi. Batman’da da IŞİD’li olduğu iddiasıyla dün 3 kişi daha gözaltına alındı.